Trabzonspor liderliği neden itiyor?

Trabzonspor, her yönüyle motivasyon sağlayabilecek Süper Lig liderliğini bir kere daha adeta elinin tersi ile itmeyi becerdi.

Hadi Konyaspor maçında Vitor Hugo''nun 8''inci dakikada yaptığı -profesyonelliği kenara bırakın- hareketi ile geçen hafta liderlikten olmuştu.

Peki, bu haftayı da "Aynı kazaya uğrandı. 75''inci dakikada bu kez Hüseyin kırmızı kart gördü" diyerek bahaneler sürdürülecek mi?

O ki, Vitor Hugo ile Hüseyin''in takımı 10 kişi bırakıp, eksiklik yaratmalarından söz edeceğiz, (ki Alanya maçında Hüseyin değil, Halis Özkahya bıraktı), peki 10 kişi kaldıktan sonra Trabzonspor''un daha bir hırslı oynamasını ne ile izah eyleyeceğiz!

Gerçek şu ki, Trabzonspor daha yolun başında iken, biraz fazla havalandı, ayaklar yerden kesildi, hırs gerektiğinden fazla kontrol altına alındı!

Haa; Trabzonspor, Alanya karşısında iyi oynamadı mı? Oynamadı olur mu?

Topu fazla gezdiren, ayağında tutan, çoğunluğu yan olmak üzere pas yapandı.

Ama bunlar sonuca, yani topun ağlarla yeteri kadar buluşmasına, galibiyetin gelmesine, dolayısıyla 7''nci haftada liderlik koltuğuna oturmasına yetti mi? Yetmedi!

O zaman Trabzonspor her ne kadar "Kadrosunda sonuca etki yapabilecek yetenekli ve özel oyuncuların fazlalığından" söz edilmesine rağmen, bu yapıdan gereken yararı sağlayamıyor ise, AA''nın (Abdullah Avcı), hesabı, kitabı, daha doğrusu oyun nizam ve düzenini yeniden yapması gerekiyor galiba...

İki de bir, "elde başkası yok" gerekçesiyle İsmail''in sol bek oynatılarak, durmadan seyircinin önüne atılmasının önüne geçilmesi gerekiyor.

Bu da gerekirse oyun düzenini değiştirip, "Fenerbahçe gibi 3''lü stoper sistemi ile de olabilir" diyesim geliyor ama, Hugo ve Hüseyin''in başına gelenlerden sonra, "Bu durumda Trabzonspor''a en az 3 katı stoper lazım" diye de aklımdan geçmiyor değil!

Sonuç itibarıyla Trabzonspor yenilmiyor! Ama kazanamıyor, ya da kolay kazanamıyor!

Eldekilerin yeteneklerini iyi dizayn edip, uçları birleştirip, yeni bir şeyler yapmak gerekiyor.

Ancak bu yeteneklerin de kendi had ve hudutlarını bilmesi gerekiyor. Mesela Bakasetas gibilerin, AA tarafından son dakikalarda dışarı alındı diye kolundaki paçavrayı sökerek, herkesin gözü önünde tamamen tepki amaçlı yere fırlatmaması lazım.

Uğurcan''ın biraz hatalı gol yedi diye önceki haftaki Konyaspor maçında yaptıkları unutularak eleştirilmemesi gerekiyor.

Siopis''in hem hücumda, hem savunmadaki hırsı, hevesi ve pozitif hareketleri daha fazla süre görev üstlendirilmesi gerektiğinin işareti sayılması lazım diye düşünüyorum ama AA haklı olarak, Türkiye''deki tek adam örneğini önümüze koyarak "Benim işime fazla karışmayın" der diye de çekiniyorum!

Ancak yüksek yerlerde rüzgârların sert estiğini, onun için de tek özelliği akıl olan insanların da böyle hallerde ortak görüş oluşturmasının da yararlı olduğunun tarihi vesikalarla sabit bulunduğunu da hatırlatmaktan geri kalamıyorum!

Belki de Trabzonspor sırf bu yüzden, yani en tepede olununca daha çok dikkat ve tepki çekeceği için liderlik koltuğuna oturmak istemiyor!

Yazarın Diğer Yazıları