Trabzonspor zorlaş(tırıl)dı!

Kimilerine göre, hakem faciası!

Kimilerine göre, rakip tezgâhı!

Kimilerine göre de, yönetim hatası!

Öyle veya böyle!

O veya bu nedenle Trabzonspor, 2019-2020 sezonunun 3'üncü devresi kısmı olan Pandemi Devresi'ne lider olarak, Göztepe galibiyeti ile başladı.

Biz de; "Nasıl başlar ise öyle devam eder" diye inanarak yazıp, ardından da kupada Fenerbahçe'yi devre dışı bırakarak finale yükseldiğini de görünce, "Bu Trabzonspor sezonu iki kupa ile tamamlar" diye de başlık atmadık değil!

Ama son saniye golü ile 2 puanın kaybedildiği Alanyaspor maçında görüp anladık ki, "kazın ayağı hiç de öyle değil!" Öyle olmadığını da lig sonuncusu Ankaragücü karşısında yitirilen 2 puanla daha iyi anladık.

Şimdi yeniden bir değerlendirmenin yapılacağı bir tablo ile karşı karşıyayız. Ve de bugünkü tablonun, yani Trabzonspor'u yeniden umutlandıran puan cetvelinin yaratıcıları 1-1 berabere kalan Başakşehir ile Galatasaray'dır. Başakşehir galip gelmiş olsa idi, Trabzonspor'un iddiası sadece matematiksel olarak kalacak idi. Galatasaray buna izin vermedi ve bordo-mavililerin şampiyonluk umutlarına adeta su serpti.

Serpti sermesine de, Başakşehir karşısında eksiklerine rağmen iyi bir futbol sergileyen Galatasaray'ı bu hafta karşısında görecek Trabzonspor. Her ne kadar "Bu maçların tahminini yapmak güçtür" tecrübe ile sabit olsa da, son oynadıkları futbol üzerinden kağıt üzerinde hesap yapılacak olunur ise Cimbom'un, Karadeniz Fırtınası'na karşı iddia da bile şansı yüzde 70-80 civarındadır.

Buda şu demektir, geride bıraktığımız hafta ligin düğümünün çözülmesine müsaade etmeyen Galatasaray, Trabzonspor'u mağlup ederse bir haftalık gecikme ile bu çözümü sağlayacaktır. Tabi, Antalyaspor, Başakşehir'i tekrar düğümlemez ise.

***

Ligin düğümü için rakiplerine bel bağlayan Trabzonspor'un saha içinde ortaya koyduğu futbolu "kendi lehine düğüm atmak için yeterli çaba göstermek" olarak değerlendirebilmek maalesef güçtür.

Her ne kadar sonuca direk veya endirek etki eden hakem hataları söz konusu olsa bile Trabzonspor'un hem hakem hem de rakip bazında bu handikapları da giderecek bir çabayı, futbolu ortaya koyması da "kendi işini kendi çözme" adına şart değil midir? Aynen!

Peki, bunun için Trabzonspor üzerine düşeni fazlası ile yerine getirdi mi?

Son 2 maça bakacak olursak! Asla!

Hat da, bırakın fazlasını, olması gerekenin bile azını ortaya koydu.

Bunun baş nedeni, sakatlıklar ve biraz da bunun yarattığı kadro yetersizliği olarak görülüyor! O zaman yönetim makamının çok öncesinden böyle bir handikap ile karşılaşılabileceğini hesap etmesi gerekmez mi idi?

Trabzonspor'un idari ve teknik açıdan yetkililerinin, "Yöneticinin iyisi işler yolunda giderken, gelecekte nelerin kötü gidebileceğini tahmin edip, ona göre tedbir alandır" gerçeğini unutmamaları gerekmiyor mu idi?

Ezcümle; ligin tamamlanmasına 5 hafta kala Trabzonspor camiasının şartlanmış derecesine varan 2019-2020 şampiyonluk hesabı, ister hakem faciası deyin, ister rakip takım yöneticilerinin tezgahı sayın, isterseniz yönetim hatası kabul edin, öyle veya böyle büyük bir darbe almıştır.

Bu darbenin yarattığı ben diyeyim "ruh hali", siz söyleyin "ortam" Trabzonspor'un bunlardan sıyrılıp önce Galatasaray'ı mağlup edip sonra da 4'de 4 yaparak Başakşehir'in önünde sezonu tamamlamasını zorlaştırmıştır. Ama imkansızlaşmamıştır.

Yazarın Diğer Yazıları