Trabzonspor'a yabancı yerli

Fındık bahçelerine baktığımız da dilimizin ucuna;
"Yine yeşillendi fındık dalları,
Acep ne olacak yârin halları" türküsü geliyor.
Gazetelerin spor sayfalarına, internet medyasına göz attığımız, ya da televizyon programlarına kulak kabarttığımızda ise Trabzonspor adına;
"Yine geldi transfer ayları,
Ne olacak Trabzonspor''un halları" demek gelmiyor değil!
Hem de endişe dolu bir şekilde!
Nasıl gelmesin ki?
Son yıllara değil, son çeyrek asra bakıldığında Trabzonspor''un hiçbir işe yaramayan, ama çokça maddi zararı olan 50''nin üzerinde yabancı lejyoner futbolcu transferi gerçeği hafızalardan silinmedi ki!
Onun içindir, "söz konusu transfer olduğunda sütten ağzı çokça yanan Trabzonspor''un yoğurdu bile birkaç kez üfledikten sonra yemesi gerekiyor" diyoruz.
Ancak bu kez, transfer işini yüklenenlerin benzeri hataları tekrarlamayacağı yönünde bir izlenimimiz var. Onlarca yazılıp çizilen ve de yaşları büyük oranda 30''lu civarlarda olanların da sadece medyada yer aldığını, transferi yapacak olanların gündeminde olmadığını da öğrenince biraz daha rahatlıyoruz.
Bu kez transfer işi ile sadece Başkan Yardımcısı Ertuğrul Doğan ile teknik direktör Abdullah Avcı''nın ilgilendiğini biliyoruz. Abdullah Avcı''nın futbolcuların yetenek ve gerekliliği ile Ertuğrul Doğan''ın maliyet hesapları birlikte değerlendiriliyor. Doğrusu da budur. Hele geçmişte tek başına başkanların "Verdim 10 milyon Euro''ları gitti" dedirtebilecek çokça yanlış davranışları ortada iken.
Ama yine de "beşer şaşar" gerçeğini bir kenara koymamak gerek. Onun içindir ki "bizden hatırlatması" diyerek transferin maddi ve manevi yükünü omuzlayanlara da yardımcı olmak lazım.
Mesela, ben "yerlinin de yerlisi" ile marka olmuş Trabzonspor''un sahaya sürdüğü ilk 11 içinde bile önümüzdeki sezonda en az 5-6 futbolcunun yerli olmasını "eşyanın tabiatına uygunluk" sayarım.
Hadi o kadar yerli bulanamadı diyelim, o zaman epeyce yerlileşmiş yabancılar tercih edilsin isterim. Visca gibi, Sagal gibi Süper Lig''de Trabzonspor''un ihtiyaç duyduğu her mevki için futbolcular bulunmaktadır.
Kaldı ki, kadroyu da hemen hemen aynı ayarda 20-25 futbolcudan oluşturmakta doğru değil. Şöyle ki geldiği takımda direkt oynayan futbolcuların tamamını ilk 11''de sahaya sürmeyi geciktirirseniz ister istemez sıkıntı doğacaktır. Her zaman da doğmuştur.
Bu durumda Trabzonspor''un şimdiki kadrosuna baktığımızda Edgar, Hugo, Berat, Abdulkadir Ömür, Trondsen, Ekuban, Nwakeame, Bakestas gibi ilk 11''in olmazsa olmazları zaten var. Buna Abdulkadir Parmak, Baker, Dnajiny, Hüseyin, Hosseini de eklenirse, Trabzonspor''un 2021-2022 kadrosunu oluşturmada ne kadar titiz davranması, hesabı kitabı iyi yapması gerektiği de anlaşılıyor.
Yeri gelmiş iken bir kez daha tekrarlamakta yarar var.
Uğurcan''ın gidişi ile üst düzey bir kaleci arayışına girişilmesi de doğru değildir. Erce, Arda ve Kağan gibi 3 isim rüştlerini bana göre ispatlamışlardır.
Ezcümle; Ertuğrul Doğan ile Abdullah Avcı''nın bu hesap kitapı, geçmişten iyi ders çıkararak yapması gerekiyor. Yapacaklar gibi de gözüküyor.
 

Yazarın Diğer Yazıları