TRAFİKTE ÇEKİCİ TERÖRÜ (4)

TRAFİKTE ÇEKİCİ TERÖRÜ (4)
Binlerce araç otoparka çekilirken hasar görüyor

cekici4.jpg

 

Çekiciler, yol kenarlarından dikkatsiz bir şekilde karga tulumba kaldırdıkları araçlara önemli ölçüde 
zarar da veriyor. Vatandaşlar, sağlam bıraktıkları araçlarını çizik ya da darbedilmiş olarak alıyor

İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde her gün onlarca vatandaş yol kenarına park ettikleri araçları için önce park cezası, ardından çekici ve otopark ücreti ödemek zorunda kalıyor. Sağlam araçlarını çizik ve darbeli olarak teslim almalarının yanısıra görevlilerin kaba davranışları da vatandaşı canından bezdiriyor. Yol kenarlarına park edilen araçlar karga tulumba çekilirken önemli hasarlar da oluşuyor. Bu durumdan mağdur olan Haber Türk TV spikeri Veyis Ateş, 2011 yılı Ekim ayında aracını çekerken düşüren Şişli Polis Hizmetleri Geliştirme ve Destekleme Derneği hakkında tazminat davası açmıştı. Ateş, 3 yıl önce açtığı tazminat davasını bir ay önce kazandı ve 10 bin liralık maddi zararını tazmin etti. Sunuculuk yapan Ateş, bir röportaj için gittiği Şişli’de aracını ‘Park yapılmaz’ yazısının bulunmadığı bir sokağa park etti. Röportajın ardından sokağa gelen sunucu, aracını bir marketin önünde ters dönmüş halde gördü. Görevliler aracı çekiciye yüklerken kaydırarak yere düşürmüştü.


Zarar varsa dava açın
Veyis Ateş, “O bölgede ‘park edilemez’ işareti olmadığı halde aracımı oradan çeken polis memuruna açtığım davanın 2. kısmı ise maalesef savcılığın gönderdiği yazıya rağmen kaymakam tarafından engellendi. Bürokratik yargıya olan isyanım hâlâ sürüyor” dedi. Bu kararın, aracı çekiciler tarafından çekilirken, zarar gören sürücüler için emsal niteliğinde olduğunu aktaran Veyis Ateş, sürücülere şu tavsiyelerde bulundu: “Vatandaş, ‘Nasıl olsa ben haksızım, yapılan işlem doğrudur, hukuk bana hak vermez’diye şikayet etmiyor. Aracınızı yanlış yere park etmiş olsanız bile otoparktan alırken mutlaka zarar görüp görmediğine bakın. Eğer zarar varsa bunu çekme işlemini yapan kurum karşılamak zorunda. Bunun gibi durumlarda maddi tazminat davası açıldığı takdirde kazanılma ihtimali yüksek.” 


Kolay yönden kaynak
Veyis Ateş’in avukatı Cesim Parlak, aracı çekilip hasar gören hatta hakkında haksız ceza işlemi yapılan kişiler için onlarca davayı avukat olarak kendisinin açtığını belirterek şunları söyledi: “Açılan bu davalar, yapılan tüm şikâyetler maalesef İstanbul’da trafik polislerinin bu keyfe keder uygulamalarını durduramadı. Bu uygulamalar, toplum için artık çekilmez bir hale geldi. Trafikçilerin bu kadar hukuk tanımaz davranmalarının nedeni çok açık. Kolay yoldan Emniyet’e kaynak temin etmek. Trafik güvenliğini sağlamak temel amaç değildir. Israrla cezalar kesiliyor, haksız bir şekilde gelişi güzel güzergâhlarda sürücüleri taciz edercesine trafik uygulamaları yapılıyor. Sürücülerin, trafik polislerinin bu davranışlarına yönelik savcılıklara ve mahkemelere yaptıkları şikayetler dışında, Emniyet’e, Valiliğe, İçişleri Bakanlığı’na idari anlamdaki şikâyetleri de bu haksız uygulamaları sonlandıramıyor.” İstanbul’da Trafik Vakfı’na ait çekiciler dışında herhangi bir çekicinin araç çekmesi yasak. Bu yasağa rağmen ilçe Emniyet Müdürlükleri bünyesindeki derneklerin çekicileri birbirleriyle yarışırcasına araç çekiyor. Bu dernek çekicilerinin binlerce araca zarar verdiği belirlendi. İstanbul’da en büyük paranın döndüğü derneklerin başında İlçe Emniyet Müdürlüğü dernekleri geliyor. Bu paralar denetimsiz ve kontrolsüz bir şekilde kullanılıyor. İstanbul ve Ankara Trafik Vakıf’larının araç çekme uygulamaları vatandaşları adeta canından bezdirmiş durumda. Aracın çekilmesi konusunda tüketici derneklerine yüzlerce şikayetçi başvuruyor. Hiç bir yerde sesini duyuramayanlar ise uğradıkları mağduriyeti sosyal medyada kamuoyu ile paylaşma yoluna gidiyor. 

İşte vatandaş şikayetleri
Vatandaşların araç çekme konusundaki şikayetlerden bazıları şöyle:
Selçuk B.: “38 R**** plakalı aracımı Eyüp Sultan Türbesi arka taraflarında bulunan park arkasında apartman önüne geçici süre ile park ettim. Kısa zamanlı gidiş gelişimde ne yazık ki aracım trafiği engellemeyecek şekilde iken apartman önünden çekilmişti. İçişleri Bakanlığı’nın 28 Mart 2011 tarihli ve 2232/69243 no’lu talimatına rağmen çekici terörüne kim dur diyecek?” 
Betül Ü.: “Maltepe minibüs yolu, otobüs durakları park halinde araçlarla doluyken ara sokakta, okula, hastaneye giden insanların arabalarını çekiyorlar. Kimse kolay kazanmıyor.” 
Talip Ç.: “Zeytinburnu Olivium, Emniyet Müdürlüğü güzergahı üzerindeki caddede her gün keyfe keder boş yere arabaları çekiyorlar. Kendi arabamızı dükkanın önüne çektik. 2 dakika sonra arabayı çekmişler, arabanın dörtlüleri yanıyordu. Ama maalesef adaletin ve hukukun üstünlüğünden bahsedilen ülke bunların hepsinden yoksundur. Prim için, para için trafik vakfı araç çekiyor. Haklarında şikayette bulunacağız, gerçi kimi kime şikayet edeceğiz ki...” 
Ayhan K.:  “İstanbul Ataşehir Küçükbakkalköy Akbank’ın önünde aracımla kısa süreli durmak zorunda kaldım. Herhangi bir yasak tabelası da yoktu. Olay yerinin resimleri de elimde mevcut. Aracımın parkları açık ve dörtlüsü yanık vaziyetteydi. 5 dakikalık bir uzaklaşmam sırasında aracım çekiciye yüklenirken başına geldim ve itiraz ettim, yalvardım çekmeyin diye. Zorla çektiler otoparka. 80 TL çekici parası aldılar. Aracı çeken memurlardan şikayetçiyim. Beni mağdur ettiler. Zorla aracım çekildi. Ben aracın başına gelince kaldırmam konusunda uyarılmam gerekirken zorla çekildi.” 
Hakan G.: “Park yasağı levhası olmayan bir ara sokaktan aracım çekildi. Fakat ‘Bekleme’ levhası olan yerde 45 dakika boyunca araçların hiçbirine dokunulmamıştır. Orada ‘Bekleme yapma’, ‘Park yasağı var’ diye park etmeyip tabela olmayan yere bıraktığım aracımın çekilmesi beni maddi ve manevi olarak zarara uğrattı. Aracımı çeken polis memuru bana borç para vererek oradan çıkmamı sağladı.” 

Güvenlik için çektiler
Hakan Ç.: “Ataşehir Kayışdağı’nda bulunan İETT garajında şoförüm. Aracımı 8 yıldır çektiğim yere bıraktım. Akşam iş bitiminde aracımı bıraktığım yerde bulamadım, otoparka çekmişler. Gerekçe Başbakan’ın İETT garajına geleceğinden dolayı güvenlik tedbiri. Yani benim aracım park yasağının olduğu bir yerde değil. 80 lira ödedik, aracımızı teslim aldık. Şimdi benim anlamadığım güvenlik gerekçesi ile çekilen araçtan çekici ve otopark ücreti neden alınıyor? İki gün sonra da peşine ceza makbuzu gönderirler. Ben bunları ödemek zorunda mıyım? Ödemiş olduğum çekici ve otopark ücretinin iadesini talep ediyorum. Ayrıca ceza kesildi ise iptalini talep ediyorum.” 

“Polislerin fotoğrafını çektim” 
Çekici olayının tek kelimeyle “yasal bir mafya” olayı olduğunu belirten Batu Y. adındaki bir vatandaş, şunları söyledi: “Ne yazık ki durumun farkında olmayan bir çok vatandaşımız var. Yasalara hakim olanlar ise maalesef polisten çekiniyor. Şişli’de yasa dışı araç çeken polislerin fotoğraflarını çektim. Gerekli yerlere başvurmama rağmen sonuç alamadım. Lütfen bunlara taviz vermeyin. Sizin aracınız olmasa bile trafik akışını kesmeyen bir aracı çektiklerini görürseniz ne olur müdahale edin. Gidip ” Kardeşim bu araç trafiğin akışını engellemiyor, yeni yasaya göre aracı çekemezsin, ceza kes, bırak “ derseniz emin olun bırakır giderler. Ben bunu kaç defa yaptım. Bir iki defa tehdit edildim polis tarafından ancak olayın fotoğrafını çektiğimi görünce uzaklaştılar. Tekrar ediyorum, sadece başımıza gelince tepki göstermeyelim, bu otopark mafyası polislere taviz vermeyelim!” 

YARIN : Araç çekme eziyetine TBMM ilgisiz kaldı