Türk ekonomisinde olacakları Londra'dakiler açıkladı

Türk ekonomisinde olacakları Londra'dakiler açıkladı
Banka ve finans sektörünün dev isimleri Türkiye için faiz tahminlerini açıkladı. Londra merkezli Barclays, Merkez Bankası’nın (TCMB) yılın son çeyreğinde faiz indirimine gideceğini öngörürken ING ve Deutsche Bank kısa vadede faiz indirimi beklemiyor.

Türk ekonomisinde olacakları Londra'dakiler açıkladı. Olacakları bizden iyi biliyorlar

Londra merkezli Barclays, TCMB’nin yılın son çeyreğine kadar faiz indirimi beklemediğini açıkladı. Bankanın hazırladığı bir araştırma raporunda, enflasyonun ekim ayına kadar yüzde 17’lerde olacağı ve bu sebeple TCMB’nin faizi aşağı çekmekte zorlanacağı belirtildi.

Enflasyonun henüz tepe noktası ulaşmadığını kaydeden Barclays, bu sebeple yılın dördüncü çeyreğine kadar faiz indirimi beklemediğini aktardı. Bloomberght‘in aktardığı habere göre Barclays Analisti Ercan Ergüzel, dördüncü çeyrekte 350 baz puanlık indirim yapılacağını öngördüklerini ifade etti.

ING BANK: ENFLASYON DİNAMİKLERİ ZORLU

ING Bank’ın paylaştığı araştırma raporunda da, olası bir faiz indiriminin üçüncü çeyreğin sonlarında olabileceği tahmininde bulunuldu. Raporda; emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü eğilim, TL’deki zayıflık, salgındaki arz kısıtları ve talep koşullarıyla birlikte enflasyon dinamiklerinin zorlu olduğu belirtildi.

DEUTSCHE BANK: TÜRKİYE’DE ENFLASYON YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK

Merkez Bankası’nın temmuz ayı itibarıyla faiz indirmesini beklediklerini kaydeden Deutsche Bank Orta Doğu ve Doğu Avrupa Araştırma Müdürü Christian Wietoska, yıl sonu için büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiklerini söylemişti. Wietoska “Enflasyon kısa vadede artmaya devam edecek, baz etkileri ve döviz şokunun da bunda payı olacaktır. Nisanda enflasyonun yüzde 17’ye çıkmasını bekliyoruz ama bunun zirve olacağını düşünmüyoruz ve enflasyondaki artışın devam edeceğini tahmin ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Wietoska,  çok fazla belirsizlik olduğunu kaydederken TL’deki yüksek oynaklığın enflasyonu kısa vadede etkileyeceğini belirtmişti.

Öte yandan Merkez Bankası politika faizi halen yüzde 19 düzeyde.