Türkiye'nin bahtına neler düşecek?

Türkiye'nin bahtına neler düşecek?

"İki ülkede de uzun yıllar çalıştığım için ülkelerin koşullarını biliyorum" diyen arkadaşım Cihan Candemir, Rusya''nın Ukrayna işgali konusunda düşündüklerini gönderdi...

"Yorumcular Avrasyacı, Atlantikçi diye bölünmüş. Aralarına barış severler girmiş" diyen Candemir''in mesajını özetliyorum;

"Savaşın dinamiklerini anlamadan sorumluları da, savaşın esas suçlularını da ,ölen masum sivillerin günahkârlarını da, anlamak görmek mümkün değil.

Bu savaşta kim kazanan, ona bakmak lazım.

Ukrayna''ya gidince Rusya''dan farklı bir şey görmüyorsunuz. Ama halkın bir kısmı kendini Avrupa''ya yakın görüyor. Doğu''da ise Rusya''nın etkisi çok. İnsanların yaşamına bakınca Rusya''dan çok farklı değil.

Ukrayna bağımsız olduktan sonra bir türlü istikrar kazanamadı.

İş başına gelenlerin hepsi hırsızlık, yolsuzlukla anıldı.

İlk 2 yıl iki Leonid''in çatışmasıyla geçti. Leonid Kravçuk gitti, Leonid Kuçma geldi.

Kuçma 1994-2005 arasında ülkeyi 11 yıl yönetti. Dönemi yolsuzluklarla doludur. Bu dönemde Avrupa''ya giden boru hattından sürekli gaz çaldılar.

Ukrgaz''ın başındaki 40 yaşlarında Bakay adında birisiydi. Adam öyle zengindi ki, neredeyse tuvalete bile özel uçakla gidiyordu.

Kendisi bir av hastası olarak, Himalaya''da vurduğu ender dağ koyununu veya Afrika''da karısına dürbünlü tüfekle vurdurduğu harika leoparın videolarını gururla gösteriyordu.

İnanılmaz mülkleri vardı. Bütün bunlara çaldıkları Rus gazı ile sahip olmuş ve Devlet Başkanı Kuçma''ya komşu yaşıyordu.

Sonra skandal patladı. Bakay, Moskova''ya kaçtı.

Ukrayna halkının nasıl soyulduğunu, zenginliğin bir avuç oligarkın elinde nasıl toplandığına şahit olduk.

Kuçma 2005''te gidince Batı destekli renkli devrimlerde; biri Batı yanlısı diğeri Rusya yanlısı iki Viktor''un çatışmasına şahit olduk.

Bir dönem Viktor Yuşçenko, ardından bir dönem Viktor Yanukoviç ülkeyi kargaşa içinde yönettiler.

Ardından kısa bir süre Turçinov yönettikten sonra, Rusya 18 Mart 2014’de Kırımı işgal etti. Ukrayna’nın başına da Rusya  karşıtı Petro Poroşenko seçildi, 2014-2019 arasında ülkeyi yönetti.

Kargaşa bitmedi. En sonunda Ukrayna halkı siyasetçilerden bıktı, hiç siyaset yapmamış bir komedyeni, Zelenski’yi başkan seçti.

Bunlar perde önündeki olaylar. Şimdi perde gerisine bakalım.

Rusya, Avrupa''ya Ukrayna ve Polonya''dan geçerek giden gaz hattının güvenilmez olduğunu gördüğü için Baltık Denizi''nin altından "Kuzey Akım" boru hattını inşa etti.

Ardından ikinci boru hattını döşemekte idi. İki hat bittiğinde başta Almanya olmak üzere Avrupa, Rus gazına tümüyle bağımlı hale gelecek, avrolar da Rusya''ya akacaktı.

Zelenski gelince NATO yanlısı politikalar izlemeye başladı, Rusya''nın uyarılarına rağmen çabalarını sürdürdü.

ABD, sürekli çomak soktu. Ayı inine çomak soka soka Rusya''yı Ukrayna''ya saldırmak zorunda bıraktılar.

Zorunda bıraktılar diyorum, çünkü bu saldırıyla Rusya kazandığı kadar kaybeden taraftadır.

Rusya ne kazandı? Ukrayna''nın doğu tarafındaki, bölgeleri belki kendisine bağlayacak. Dinyeper''e kadar gidip, Kırım''ın su kanallarını açacak. Başka?

Binlerce askerini kaybetti. Çok büyük mali yüke girdi. Kuzey Akım''ın 2. hat inşaatı durduruldu. Ukrayna halkını ebediyen kaybetti.

Rusya''nın Macaristan ve Çekoslovakya''yı işgalleri sonrası nasıl bir düşmanlık oluştuysa aynısı Ukrayna''da da olacaktır. Çünkü araya kan ve gözyaşı girmiştir.

Peki, kim kazandı ona bakalım.

ABD, yeni bir "Soğuk Savaşı" ayıyı ininden çıkartarak başlattı.

Bu arada varlığı tartışılan NATO''yu yeniden tek güç haline getirdi.

Sadece bu kadar mı? Avrupa''yı Rusya''ya bağımlı kılacak boru hattını şimdilik durdurdu.

Daha da önemlisi kendi savaş sanayisinin önünü açtı. Soğuk Savaş demek silahlanma yarışı demek. Daha savaşın ilk günü ABD''nin savaş sanayi şirketlerinin hisseleri %40 değer kazandı.

Peki, ABD''nin Ukrayna''da üsse mi ihtiyacı vardı. Batı''da Polonya, Kuzey''de Baltık devletleri, Karadeniz''de Türkiye dışında Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya''ya kurduğu üslerle zaten Rusya''yı kuşatmış durumda.

Rusya-Ukrayna krizinin tek kurşun atmadan tek kazananı Amerika''dır.

Bedeli ödeyen kurban da zavallı Ukrayna halkıdır. Ukrayna halkı için ABD, NATO ve Avrupa ne yapıyor? Sadece seyrediyor, Rusya''yı yaptırımla tehdit ediyor.

Sonuç: Ukrayna halkı fillerin ayaklarının altına atılmış, kalleşçe kurban edilmiştir. Kalleşlik yapan da krizin tek kazananıdır.

Bundan sonra da olacak olan şudur. Oturup pazarlık edecekler, Doğu Avrupa''yı, Orta Doğu''yu, Afrika''yı, Kutuplar dahil paylaşacaklar. Bakalım bu paylaşımda Türkiye''nin bahtına neler düşecek.

Ah Atatürk ah, neredesin?"

Yazarın Diğer Yazıları