"Türkiye'nin her yeri devren satılık, devren kiralık"

"Türkiye'nin her yeri devren satılık, devren kiralık"
CHP Denizli Milletvekili Sancar, ekonomideki büyüme rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirterek “"Bakıyorsunuz diğer taraftan fabrikasını kapatan kapatana, dükkânını kapatan kapatana" dedi.

Fatih ERBOZ / ANKARA

Türkiye'de büyüme verilerinin açıklanması sokaktaki duruma yansımıyor. CHP Denizli Milletvekili Haşim Teoman Sancar, "Bakıyorsunuz diğer taraftan fabrikasını kapatan kapatana, dükkânını kapatan kapatana. Türkiye'nin her yerinde caddeler devren satılık, devren kiralık tabelalarıyla dolu. Bir caddede 5 iş yerinin üçü ya kiralık, ya satılık. Sıkıntı burada başlıyor" dedi.

 AKP'nin söylediğiyle Türkiye'nin gerçeklerinin birbirini tutmadığını ifade eden Sancar, şunları söyledi: "Dilerim doğru değil. Kasanın boşaldığı hissiyatı var özellikle insanlarda. Bu yönde duyumlar olduğu ifade ediliyor. Eğer bu doğruysa, piyasada bu yönde ciddi bir endişe ve kaygı var. O zaman bu ülkeyi ekonomik açıdan karanlık günler beklemektedir. Bu acıdır. Ailecek cebinizde ayın 10'unda aldığınız ücret tükeniyorsa, bu aile nasıl geri kalan 20 günde geçinecek? Bu açıdan bakarsanız durum vahimdir. Bakıyorum bakanlar İngiltere'de, Katar'da. Bu anlamda bunların bir ekonomik açıklaması olması gerekir. İşsizlik fonundaki paranın işsizlere kullanılması gerekir. Yüzde 16'sı bu amaçla kullanılıp, yüzde 84'ü başka yere gidiyorsa bu da bir rızık sorunudur. Bakıyorsunuz diğer taraftan fabrikasını kapatan kapatana, dükkânını kapatan kapatana. Türkiye'nin her yerinde caddeler devren satılık, devren kiralık, tabelalarıyla dolu. Bir caddede 5 iş yerinin üçü ya kiralık, ya satılık. Sıkıntı burada başlıyor."

Vatandaşın hem işsiz, hem de borçlu olduğunu kaydeden Sancar, "Bir belediyede otopark katılım payı otopark yapmak için toplanır. İşsizlik fonunda da para işini bırakmak zorunda kalmış, işsiz kalanların mağduriyetlerini gidermek için kullanılır. İnsanlar çalışırken maaşından bu kesintiyi yapıyorsunuz ama işsiz kaldığında bu para iade edilmiyor, sıkıntı buradan kaynaklanıyor" diye konuştu. Bu arada, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, "Yerli ve milli ürünlerimizin kolaylıkla tanınmasını ve öne çıkmasını sağlayacak bir etiket düzenlemesinin yapılmasını, yerli ve milli ürünlerimizin etiketlerine kalp şeklinde Türk bayraklarının konulmasını öneriyoruz" dedi.