Türkiye'ye hasret çekerek öldüler...

Türkiye'ye hasret çekerek öldüler...

Gazeteci yazar Doç. Dr. Abdulhamit Avşar, Kafkas İslam Ordusu görev almış ve kahramanca savaşmış askerlerin hayatta olan birinci derecedeki yakınlarıyla görüşüp, hatıralarını "Kafkas İslam Ordusu /Yitik Neslin Hikâyesi" adıyla kitaplaştırdı. Başta Osmanlı ve Azerbaycan Türkü olmak üzere muhtelif İslam ülkelerinden derlenerek kurulan Kafkas İslam Ordusu, Osmanlı Devleti'nin Azerbaycan'daki kardeşlerimizin korunması amacıyla oluşturduğu askerî bir güçtür. Enver Paşa'nın kardeşi Nuri Paşa'nın komutasındaki bu düzenli ordu sayesinde, Azerbaycan'ın başşehri Bakü'nün kurtarılması ve 15 Eylül 1918 tarihinde bağımsız Azerbaycan Devleti'nin kurulması sağlanmıştır.

Önemli bir sözlü tarih araştırması olan bu eseri okuduğunuzda Ruslara karşı savaşan bu ordu neferlerinin ve komutanlarının vatan uğruna ve hürriyet adına nasıl cansiperane mücadele ettiklerini hüzünle görüyorsunuz. Yüzyıl önce yaşanmış gerçek olaylar, günümüze daha geniş ufukla bakmamızı ve değerlendirme yapmamızı sağlıyor. Avşar kitabını şu sözlerle takdim ediyor: "Unutulan yitik bir neslin öyküsüdür bu. Elinizdeki kitapta 100 yıl önce başlayan bu öykülerin kahramanlarını, en yakınlarının tanıklıklarıyla dinleyeceksiniz. Her biri roman olabilecek bu öykülerde, hiç kaybolmamış bir vatan özleminin de buram buram koktuğunu hissedeceksiniz. Yeni bir vatana hayat vermek için öz vatanlarından ayrı düşenlerin dramatik ama mağrur hayat öykülerine birinci derece akrabalarının anlatımıyla tanık olacaksınız."

Mihrabad Yayınları Tel:(0212) 514 28 28

***

Eğitim için seferberlik

Ülkemizde ilk eğitim şûrası, Maarif Vekâleti tarafından 15-21 Temmuz 1921'de Maarif Kongresi adıyla Ankara'da toplandı. 15 gün sürmesi planlanmışken, Yunan saldırılarının Ankara'yı tehdit etmesi üzerine yarıda kaldı. Kurtuluş Savaşı'nın çeşitli yönleri hakkında temel kaynak değerinde yapıtları bulunan araştırmacı yazar Zeki Sarıhan, bu çalışmasıyla 1921 Maarif Kongresi'ni her yönüyle ele alıyor.

Yeni Türkiye Devleti için kongrenin önemine vurgu yaparken, bu kongre hakkında az sayıdaki çalışmada göze çarpan eksik bilgileri tamamlıyor, yanlışları düzeltiyor. Bu kapsamlı çalışma yalnız eğitim tarihine değil, o günlerin basınında yer alan kongre üzerindeki tartışmalar vesilesiyle siyasi tarihe de ışık tutuyor.

Tarihçi Kitabevi, yazarın Nafi Atuf Kansu Eğitim Bilimleri Ödülü'ne değer görülen Milli Mücadelede Maarif Ordusu kitabını 2013 'te yayımlamasının ardından 1921 Maarif Kongresi'ni okuyucu ile buluşturarak eğitim tarihine önemli bir hizmette bulunduğu kanısındadır.

Tarihçi Kitabevi Tel:(0216) 418 68 86