Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

Türkiye'ye yönelik örgütlü tehditler!

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye'yi 'imparatorluk fantezisi' kurmakla suçlamıştı. AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, eski imparatorlukların dönmeye başladığı bir durumla karşı karşıya olunduğunu şu cümlelerle ortaya koymuştu, "En azından üçü dönüyor. Rusya, Çin ve Türkiye. Bölgesel ve küresel yaklaşımlarla gelen geçmişin büyük imparatorlukları bizim için yeni bir ortam sunuyor. Türkiye, ortamımızı değiştiren unsurlardan biri" demişti.

Türkiye'nin Libya'yla vardığı mutabakat sonrasında İsrail'deki The Jerusalem Post gazetesi, Türkiye'nin Libya hamlesini "Osmanlı geri döndü!" başlığıyla vermişti.

İşgal ettiği Azerbaycan topraklarından başlattığı saldırı sırasında Ermenistan Başbakanı Paşinyan, "Avrupa jeopolitik durumu iyi değerlendirip bu duruma el koymazsa, Türkleri Viyana kapılarında görür" açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin meşru çıkarlarını korumak için attığı bazı adımları Türkiye karşıtı odaklar imparatorluk hayali ya da Türklerin Viyana kapılarına dönüşü olarak değerlendirdikleri görülmektedir. Bu değerlendirmeler ABD'nin "yüzyılın anlaşması"nı ilan edip Arap ülkelerini Türkiye karşıtlığı konusunda resmen kullanmaya başlamasıyla yeni bir boyuta evrilmiştir. İsrail, Türkiye'nin Ortadoğu'da ve Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuktan doğan hak ve menfaatlerini korumaya matuf adımlarının ve artan gücünü, "saldırganlık" olarak değerlendirmektedir.

İsrail'in devlet televizyonu KAN'da yayımlanan bir programda, Arap ülkeleri için en büyük tehdidin Türkiye olduğu ileri sürülmüştür. Dahası Suudi Arabistan ordusunun eski subaylarından Hasan A-Shari, Arap ülkeleri için "Türkiye ilk tehdit durumuna gelmiştir. Ve İran ikinci tehdit konumuna düşmüştür" değerlendirmesini yapmıştı.

Edi Cohen, Lübnan asıllı Yahudi Siyonist, İsrail istihbaratının Arap dünyasındaki faaliyetlerinin görünen yüzünü temsil ediyor. Daha önce defalarca Arap dünyasıyla Türkiye arasını açmaya yönelik eylemlere imza atmıştı. Şimdilerde müttefikleri BAE, Bahreyn ve Suudi Arabistan gibi ülkelere "halklarınıza Türkiye'nin kirli yüzünü anlatın. Arap halkları hala Türkiye'yi seviyor. Halkınızla Türkiye arasına mesafe koyacak faaliyetler yapın. Türkiye'nin işgalci olduğunu onlara anlatın. Arap sokağındaki Türkiye sevgisini tamamen ortadan kaldırın. Arap halkları Türkiye'nin Suriye'de, Irak'ta Katar'da, Libya'da, Sudan'da işgalci olduğunu anlamalı. Bunu anlatacak ortak çalışmaları yapmalıyız. Halkı bu konuda eğitmeliyiz".

Türkiye aleyhine yapılan bu değerlendirme ve söylemler fantezi olsun diye ifade edilmiyor. Türkiye'nin meşru çıkarlarına karşı olan ülkelerin hangi korkuları ve tehditleri nasıl kullandıkları bu söylemlerle ortaya çıkmış oluyor.

İçeride siyaset "ışıklar yanıyor" sözlerini, Tabipler Birliği'ni, erken seçimi, HDP'yi tartışırken, güçlü ve kalıcı tehditleri Siyonist odaklar Müslüman ülkelerle birlikte Türkiye'ye karşı kurumsallaştırıyor. Etkili Arap ülkelerinin büyük bir kısmı bundan böyle ABD/İsrail ikilisinin ürettiği stratejilerin yılmaz savunucularıdır. Gün gelecek BAE, Türkiye'ye karşı Yunanistan'dan Mısır ise Ermenistan'dan daha tehlikeli olacaktır. Küresel ve bölgesel sömürgeci güçlerin bazı bölge ülkelerini Türkiye'ye karşı kullanacakları ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Bu bağlamda Suudi Arabistan'ın artık Türk malı almayacağı yönünde bir ambargo sürecine girmesi rastlantı değildir. Suud Ailesi'nden Prens Al Saud, Twitter üzerinden Türk ürünlerinin boykot edilmesi için çağrı yaptı. Suudi Arabistan, Türk ürünlerine katma değer vergisini yüzde 5'ten 15'e çıkarmıştır.

 Suudi Arabistan'dan sonra Fas, Tunus, Cezayir gibi ülkelerin de Türk mallarına ambargo uyguladıkları haberleri geliyor. Başta Fas olmak üzere Türkiye, Kuzey Afrika ülkelerine ihracatta sorun yaşarken, ihracatçılar özellikle Fas'ta son bir aydır gümrüklerde normalin beş katına varabilen bekleme sürelerinden şikâyet ediyor.

Fas, Türkiye'den ithal ettiği 1200 kalem üründe gümrük vergilerinin yüzde 90'a varan oranda artırılmasına yönelik düzenlemeyi perşembe günü kabul etmişti. Türkiye'ye yönelik örgütlü tehdit giderek artmaktadır. Türkiye'ye karşı terör örgütleriyle bölge ülkeleri birlikte kullanılmaktadır.

 

Yazarın Diğer Yazıları