Türkler Anadolu'da

Türkler Anadolu'da
Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ali Hatalmış Anadolu'nun Türk yurdu oluş sürecini, "Anadolu'nun Fetih ve İslamlaşma Tarihi" adlı kapsamlı çalışmasıyla masaya yatırdı.

İlk İslam fetihlerinden Osmanlı''ya, Selçuklu fetihlerinden Cumhuriyet''in ilanına kadar çok geniş bir dönemi inceleyen Dr. Ali Hatalmış şu değerlendirmeyi yapıyor:

"İlk İslam fetihleriyle birlikte Anadolu''nun güneyinde (Sugur/Avâsım) başlayan sınırlı bir İslamlaşma olmuşsa da akamete uğramıştır. Anadolu''nun İslamlaşması Türklerin fetih, iskân ve uzun soluklu politikalarıyla tamamlanmıştır. Çağrı Bey''in Pasinler Zaferi (1048) Bizans Devleti''nin gücünü sınamakla kalmamış, onu sarsmıştır. Alp Arslan 1064''te Ani Kalesi''nin Taç Kapısı''na Kızıl Elma mührünü vurmuş ve 1071''de kazandığı Malazgirt Zaferi''yle de Anadolu''nun kapılarını açmıştır. Melikşah''ın Anadolu''nun fethi görevini ve buranın yönetimini başta Kutalmışoğlu Süleyman Şah ve komutanlarına bırakması, Anadolu''nun Türk yurdu olmasını ve dolayısıyla İslamlaşmasını kolaylaştırmıştır. Süleyman Şah, İznik''i başkent yapmak suretiyle Anadolu''da ilk Müslüman Türk Devleti''ni kurmuştur (1077). II. Kılıçarslan''ın 1176''da kazandığı Miryokefalon Zaferi''yle de Anadolu''nun tapusu, Hristiyan Rumlardan Müslüman Türklerin eline geçmiştir.

 Geçmişten günümüze Haçlı zihniyetinin Anadolu''yu geri alma teşebbüsleri olmuşsa da boşa çıkarılmıştır. Ahmed Yesevî ve talebelerinin nefesleri, Ahîlerin meslekî hamleleri, Mevlânâ''nın çağrısı ve Yunus''un deyişleriyle mayalanan Anadolu irfanı sayesinde nice büyük zorluklar aşılmıştır. Beylikler, birkaç asır boyunca İslam''ın mahallinde kökleşmesini sağlamıştır. Osmanlılar çağlar boyunca Anadolu''dan yükselen İslam''ı tüm dünyaya yaymıştır... Ve o Anadolu insanı, bütün imkânsızlıklara ve yoksulluğuna rağmen Kurtuluş Savaşı destanını yazmıştır."

Ötüken Neşriyat Tel:(0212) 251 03 50

***

İyi insan olmanın sırları

Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Doğan tarafından kaleme alınan "Hayatı Güzelleştiren Hikayeler" isimli kitap Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) tarafından okurla buluşturuldu. İnsanların okurken gülmesi, gülerken sevinmesi ve sevinirken düşünmesi gerektiğinin altını çizen Süleyman Doğan kitabı hakkında şu bilgiyi veriyor:

"Birbirinden güzel 63 hikayenin yer aldığı çalışmamda her hikayenin de aslında ayrı bir hikayesi var. Bu hikayeler ile insan empati duygusunu geliştirebilir. Bendeniz bu hikayeler ile kendimize ve topluma bir ayna tutmak istiyorum. İnsan kendi iradesini düzgün kullanarak iyiye varabilir. İnsanoğlu söylem ve eylemi ile insanlar için faydalı işler yaparsa, o zaman ölmez eserler bırakabilir. İşte bu satırlar da böylesine bir düşüncenin eyleme dönüşmesidir. Önce düşünmeli sonra harekete geçmeliyiz. Bu kitapta amaç, bazen güldürmek, bazen hüzünlendirmek ama hepsinden öte insanları düşünceye sevk etmektir. Çünkü düşünce olmazsa yeniliklere karşı değişim de olmaz. Değişimin olmadığı yerde durgunluk, atalet ve tembellik vardır. Bu durum insanı karamsarlığa götürür. Hikayelerin hepsinin ibret alınacak ve ders çıkartılacak bir yönü var. Hikayeleri okurken her günümüzü yeniliklerle dolu bir gün olarak düşünürsek en azından mutlu olmak için bir yol bulmuş oluruz."  

Kitapyurdu Yayıncılık  Tel:(0212) 519 87 20

***

HAFTANIN KİTABI:

Bir ömür mücadele

Özbek edebiyatının ve tarihi romancılığın yaşayan en önemli isimlerinden Pirimkul Kadirov özellikle Babür''ü ve oğullarını anlattığı "Son Timurlu" adlı romanı ile büyük ün kazanmıştır. Bu eseri sinema ve tiyatroya uyarlanır. Timur''un torunlarından Babür Şah''ı (1483-1530) anlatan "Son Timurlu"; büyük mücadelelerin, büyük ideallerin, büyük insanların, büyük aşkların romanıdır.

Henüz 13 yaşında babasının ani ölümü üzerine tahta çıkmak zorunda kalan ve ölümüne kadar 40 yıl sürecek inanılmaz bir mücadele veren Babür Şah, Semerkand''dan Delhi''ye kadar uzanacak bu serüvende büyük yenilgilere uğrayacak, günü gelecek yalınayak dağa çıkacak, herşeyden vazgeçecek ama her seferinde ayağa kalkacak ve yeniden yılmadan tarih yazmayı sürdürecektir.

Soluksuz okuyacağınız bu eserde, 1500''lerde kurulan ve İngiliz emperyalizmi tarafından 1871''de yıkılana kadar Hindistan''da aslında bir Türk devleti olduğunu görüp tarih bilginizi sorgulayacak, Babür''ün şiirleri ile kimi zaman coşacak kimi zaman melankoliye kapılacak, Portekiz sömürgecilerini Hindistan''da karşılayacak, Babür''ün torunu Ekber''le bir ateist Türk hükümdarın laikliği ilanına şaşacak, Tac Mahal''i yine bir Babür torununun yaptığını öğreneceksiniz. Meveraünehir''de başlayıp Hint Okyanusu''na kadar sürecek 350 yıllık bir serüvende kendi ruhunuzu buluşturacak, tarihimizdeki büyük hazineyi keşfedeceksiniz.

İleri Yayınları Tel:(0212) 481 92 57