Türkmenlerin İstanbul seçim çalıştayı

12 Mayıs 2018 tarihinde Irak'ta yapılması öngörülen genel seçimler Telafer'den Mendeli'ye kadar ülkede yaşayan Türkmenlerin geleceği için hayati önem taşımaktadır.

Bu vesileyle Irak Türkmen Cephesi-ITC Ankara Şubesi'nin davetlisi olarak 24 Mart 2018 tarihinde İstanbul'da düzenlenen Çalıştay'a, Türkiye'de yerleşik dernek ve vakıf gibi STK'ların başkan ve yardımcıları katıldılar. Avrupa'da yerleşik Türkmen derneklerinden gelen taleplere istinaden benzer toplantının İstanbul veya Amsterdam'da yapılması planlanmaktadır.

Çalıştay'ın ana gündeminde;

-Türkiye'deki Türkmen seçmenleri tespit etmek ve bilinçlendirmek,

-Seçim sistemini anlatmak,

-Seçim sandıkları başında görev alacak gözlemcileri tespit etmek,

-Pilot bölgelere yakın çevre illerde bulunan seçmenlerin sandık merkezlerine intikallerini sağlamak,

-Türkmen kadınlarını seçime katılmalarını teşvik etmek, bu bağlamda Türkmeneli Kadınlar Derneği'nin (TEKAD) oluşturacağı projeleri desteklemek

gibi hususlar görüşülmüştür. 

Toplantı bitiminde dernek başkanlarından oluşan komisyonlar tarafından aşağıda yer alan çalışmaların yapılmasının gerekliliği konusunda mutabakata varıldı;

-Yüksek katılımın sağlanmasıyla birlikte Türkmeneli bölgesinde seçime katılan Türkmen adaylarını tanıtmak,

-İller arasında gerekli koordinasyonu sağlamak ve ziyaretleri yoğunlaştırmak,

-Türkmen adayların hangi listelerde yer aldıklarını göstermek, mevcut adaylar hakkında bilgi vermek, seçim sistemi ve mekanizmasını izah etmek ve ayrıca seçmenlerimizin kime, niçin oy vermeleri gerektiğini anlatmak.

İnternet kanalıyla seçim kuruluna başvurmayan seçmenler temel belgelerden ikisi veya bir temel ve bir destekleyici belgeyle oy kullanabilir. Temel belgeler birleşik ulusal kimlik kartı, Irak pasaportu, nüfus kimliği, Irak vatandaşlık kartı, Irak sürücü ehliyeti, resimli biometrik seçmen kartıdır. Destekleyici belgeler mülteci kimliği, sürücü ehliyeti, oturum belgesi, ikamet ettiği ülkenin pasaportu, üniversite mezuniyet belgesidir. Her seçmenin kullanacağı oyun geçerli olabilmesi için bağlı olduğu nüfus kaydına göre vilayet listelerinden birini seçip işaretlemesi yeterli olabilir. Ancak vilayet listesinde arzu ettiği adayın yanında bulunan kareyi de işaretlemesi ihtiyaridir.

Halihazırda Türkiye'de Telaferli göçmenler dahil hatırı sayılır seçmen kitlesi bulunmaktadır. Bu potansiyel ile Kerkük, Telafer ve Tuzhurmatı'nda kadın kotası kullanılarak birer Türkmen kadın milletvekili seçilebilir. Bu bağlamda özellikle Ankara, İstanbul, Antalya, Bursa ve diğer vilayetlerdeki derneklere büyük görevler düşmektedir.

Bugüne kadar Irak'ta yapılan genel seçimlerde Türkmenler nüfus oranlarına göre milletvekili sayısına ulaşamamıştır. Başka bir ifade ile mevcut Türkmen nüfusu ile orantılı gerçekleşememiştir. 12 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Türkmenler için Kerkük'te 4, Musul'da 5, Selahattin 2 ve Diyale'den 1 milletvekili olmak üzere 12 Türkmen milletvekilinin Meclise girmesi öngörülmektedir. Bu iyimser tablo aşağıda izah edeceğim aksaklıklardan dolayı gerçekleşmesi zor olabilecektir; 

Türkmenlerin gerek önceki seçimlerde ve gerekse bu seçimlerdeki stratejileri Türkmen tabanında bir tartışma ortamı yaratmasının yanı sıra Türkmenlerin nasıl ve ne şekilde sandık başına gitmeleri yönünde yeterince tanıtım ve teşvik yapılıp yapılmadığı sorgulanmalıdır.

Türkmenlerin içinde yer aldığı seçim listeleri incelendiğinde özellikle Kerkük'te Irak Türkmen Cephesi karşısında 5 farklı listenin içinde tanınmış Türkmenler yer almaktadır. Tabii ki demografik teamüllere göre her vatandaş aday olabilir. Ancak Türkmen seçmen sayısı ve potansiyeli bellidir. Bu Türkmen adaylar seçmen oylarının bölünmesi sonucunda Meclise girecek Türkmen milletvekili sayısının azalacağının farkındalar mı? Ancak bir kişinin seçilebileceği Tuzhurmatı'da, 2 önemli şahsiyetin biri biriyle yarışması doğru mudur? Türkmenler ikisi arasında mutlaka seçim yapmalıdır. Aynı hususlar Musul ve Telafer için de geçerlidir. ITC sağlıklı çalıştığı takdirde Telafer'de tek başına 5 milletvekili çıkarabilir. Diğer taraftan Diyale'deki adayımız için maddi ve manevi destek gerekmektedir. 

Diğer önemli bir husus da zamansız ve gereksiz tartışmalar Türkmenleri hiçbir yere götürmeyeceği gibi seçim sonuçlarını da etkiyecektir. Özetle, seçimlerle ilgili stratejiler dengeli olmakla birlikte fedakarlıklar gerekmektedir.

Halen geç kalınmamıştır.

Yazarın Diğer Yazıları