Ucuz ve lezzetli lakerda nasıl yapılır? Kavanozu tam 350 lira

Ucuz ve lezzetli lakerda nasıl yapılır? Kavanozu tam 350 lira
Karadeniz'in Sinop ilinde yapılan bir lezzet olan lakerda uzun süreli saklanmak üzere özel şekilde hazırlanıyor. Palamut bolluğunun artmasıyla birlikte, balıkçılar lakerda yapımına başladı. Tuzlanan palamuttan yapılan lakerdanın kavanozlanmış hali ise 300-350 liradan alıcı buluyor. Sinop'ta lakerda yapan İbrahim Gündoğdu ise bu özel lezzetin püf noktalarını verdi.

Arka Güverte''de yer alan habere göre, doğal yollarla katkı kullanılmadan yapılmış olan lakerda, içerdiği doğal probiyotikler sebebiyle insan sağlığı açısından faydalı bir besindir. Karadeniz''de palamutun artmasıyla birlikte bu özel lezzetin yapımı arttı. Taleplere yetişemeyen balıkçılar, lakerdanın, 2 kilogramlık kavanozlarda 350 liradan satıldığını belirtiyor.

LAKERDA TARİFİ İÇİN MALZEMELER

- 1 adet iri palamut (yaklaşık 40-45cm)

- 500 gram kaya tuzu.

- 3-4 adet defne yaprağı

- 1 yemek kaşığı tane karabiber.

LAKERDA NASIL HAZIRLANIYOR?

Lakerdanın iyi olması için palamudun irisi ya da torik olması şart. İlk olarak dilimler halinde kesilen balıkların omurilikleri ince uçlu bir tel yardımıyla temizleniyor. Balığın temizlenmesinin ardından 3 gün buzlu suda bekletiliyor. Ardından lakerdanın en önemli kısmı tuzlama işlemine geçiliyor. Tuzlanan balıklar buzdolabına kaldırılıyor. Dinlenmeye alınan balıklar daha sonra saklama kaplarına konularak hazır duruma geliyor. 

Lakerda yapımı ile ilgili bilgi veren balıkçı İbrahim Gündoğdu, lakerdanın yapımının tarifini verdi. Gündoğdu, lakerdanın nasıl yapılacağına dair ayrıntıları tek tek anlattı.

Gündoğdu, "Lakerda bizde tuzlama diye bilinir ama tuzlama daha değişik olur. Elimde bulunan çubukla içindeki kanı alıyorum. Eğer bu kanı almazsanız balığı bozar. Sürekli suyunu değiştirmek gerekiyor. 3-4 gün boyunca suyunu değiştirmek lazım. İyi bir lakerda 10 gün içinde oluyor. Bu işlemden sonra yenilebilir. Son olarak, kavanozun içine konulacaksa, mutlaka zeytinyağı eklenmeli, böylece balığın hava almasını engeller." sürek ifadelerini kullandı.

LAKERDANIN FAYDALARI:

- Lakerda palamut balığından yapıldığı takdirde, saç sağlığı için gerekli olan vitamin ve mineralleri kazandırır.

- Hücre yenilenmesini destekleyen lakerda, bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.

- Diş ve kemik yapısının daha güçlü olması, lakerdanın faydaları arasındadır.

- Yanına sağlıklı gıdalar eklendiği durumda, lakerda omega yağ asitlerini ve fosforu alacağınız faydalı bir besin olmaktadır.

- Soğuk mevsimlerde vücut direncini korumak için lakerda tüketilebilir.

İlgili Haberler