Ünlü ekonomistten çok konuşulacak faiz indirimi çıkışı

Ünlü ekonomistten çok konuşulacak faiz indirimi çıkışı
Ünlü ekonomist İbrahim Kahveci, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı için "Türkiye'de seçim startı olduğunu düşünüyorum. Ufukta seçim zaten vardı da, yaklaştı" dedi.

TV5''te yayınlanan ve moderatörlüğünü Suat Dural''ın yaptığı Ekonomi ve Ötesi programında ekonomideki son gelişmeleri yorumlayan Ekonomist İbrahim Kahveci, Merkez Bankası''nın faiz indirimi kararını eleştirdi.
 
Faiz indiriminin piyasalarda "yalancı bahar" etkisi yaratacağını ve bu geçici iyileşmenin de seçim hazırlığı olduğunu söyledi.

Kahveci, Merkez Bankası''nın faiz kararı için şu sözleri kaydetti:

"Dün itibarıyla Türkiye''de iki olay; bir tanesi Merkez Bankası''nın alelacele faiz indirmesi, diğeri de Sayın Cumhurbaşkanı''nın Amerika dönüşü uçağında verdiği mesajlar... Tamamen seçim startı. Ufukta seçim zaten vardı da, seçim yaklaştı."

PİYASALAR FAİZ İNDİRİMİNE HAZIR MIYDI?

"Merkez Bankası''nın alelacele faiz indirmesini şuraya yorumluyorum," diyen Ekonomist Kahveci, "Bu yıl sonu, yani Kasım ve Aralık ayında baz etkisiyle enflasyonun düşeceği ve bu enflasyonun düşüşüne bağlı olarak da Merkez Bankası''nın faiz düşüşüne başlayacağı Türkiye''yi bırak, yabancı yatırımcılar açısından da neredeyse tamamen kabullenilmiş, içselleştirilmiş bir olaydı. Yani yerli ve yabancı yatırımcılar, herkes, Kasım ve Aralık ayında Merkez Bankası''nın faiz indirmesini bekliyordu. Hatta bu çerçevede yabancılar yavaş yavaş tahvil fonu da aldılar. Buna bağlı olarak kur 8,60''lardan 8,30''ların altına düştü. Bütün piyasa bunu bekliyordu. Faiz indirimine hazırlanıldığını bütün piyasa anladı. Dolar kuru 7,26''lardan 8,87''i gördü. Uçuyoruz ya," ifadelerini kullandı.

"MERKEZ BANKASI''NIN HİÇBİR HÜKMÜ KALMADI"

Kahveci, faiz indiriminin kasım-aralık aylarında beklendiğini ancak kararın alelacele alınma nedeninin seçime hazırlık çabası olduğunu söyledi. 2019 yılında faiz düşürülerek bir balon şişirildiğini ve bu balonun etkisinin ancak 2020 bahar aylarında görüldüğünü söyleyen Kahveci, şu anda da bu yüzden ekonomide yalancı bahar etkisi yaratacak olan faiz indirim kararı alındığını belirtti.

"Şimdi balon niye yeniden üflenmeye başlıyor? Şu anda balonu üflemeye başladıysan muhtemelen 2022''nin yaz aylarında bu yalancı bahar oluşur ki dün ve bugün piyasada oluşan rakamlara baktığımızda da piyasa o yalancı rakamlara müsaade etmedi. Balon şişmeden patladı," diyen Kahveci, "Dün Merkez Bankası faiz indirdi ya uzun vadeli tahvil faizi 17,20''lerden 18,40''lara çıktı. Piyasa da faiz arttı. Ya bir ülkede Merkez Bankası faiz düşürürken piyasada faiz artıyor. Bu inanılmaz bir çelişki, inanılmaz bir ters köşe. Piyasa Merkez Bankasını ezdi geçti, Merkez Bankası''nın hiçbir hükmü kalmadı," sözlerini kaydetti.

İlgili Haberler