Ünlü yoğurtçunun sırrı açığa çıktı! Taş gibi yoğurt mayalamanın hiç bilinmeyen o yöntemi…

Ünlü yoğurtçunun sırrı açığa çıktı! Taş gibi yoğurt mayalamanın hiç bilinmeyen o yöntemi…
Hazır ürünlerden uzak durmaya karar veren kişilerdenseniz evde yoğurt mayalamak için kolları sıvamanın vakti gelmiş. Neredeyse her yemeğin yanında tükettiğimiz yoğurdu daha önce mayaladınız fakat kıvamı bir türlü tutmadı mı? Sıkı durun, sizleri taş gibi yoğurt yapmanın püf noktalarıyla tanıştırmak istiyoruz!

Yemek kültürümüzün önemli detayı hâline gelen yoğurdu evde mayalamak için özen gösterilmesi gereken pek çok püf noktası bulunuyor. Sütün sıcaklığından yoğurt mayasının miktarına, mayalama yaptığınız kabın çeşidinden mayalama sonrası gereken bekleme süresine kadar tüm ipuçlarını sizlerle paylaşacağız. Kalem ve kâğıtlarınız hazırsa başlıyoruz.

DOĞALLIKTAN VAZGEÇMEYİN

Daha iyi yoğurt mayalamak için hazır süt kullanmak yerine mutlaka çiğ süt kullanın. Çiğ sütü iyi şekilde kaynatın ve bu esnada mutlaka sütü havalandırın. Kaynayan sütünüzü mayalama sıcaklığına gelmesi için yoğurt tenceresi ya da kavanoza aktarın.

SÜT PARMAĞINIZI ISIRMALI

Taş gibi sulanmayan ve ekşimeyen bir yoğurt için mayalama sıcaklığı elbette çok önemli. Kaynayan sütün genelde termometre ile ölçülmesi tavsiye edilse de aslında en garanti yöntem eskilerden geliyor. Tıpkı annelerimizin yaptığı gibi serçe parmağınızı süte batırın. İçinizden 10''a kadar sayın ve parmağınızın ısıdan yandığına emin olun. Bizlere göre en kolay yöntemlerden birisi bu. Eğer bilimsellikten şaşmam diyorsanız sütün 42 derecede olmasına özen gösterin.

MAYANIZI BİRE BİR ORANDA AYARLAYIN

Elbette yoğurt mayalama denilince maya konusuna değinmeden olmaz. Kaç litrelik sütten yoğurt yapacağınız size kalmış ama her 1 litre süt için 1 tatlı kaşığı yoğurt kullanmayı ihmal etmeyin.

MAYAYI SÜTE ALIŞTIRIN

Tıpkı terbiyeli çorba yaparken olduğu gibi sütle mayanın birbirine alıştırılması şart. Daha kıvamlı ve tam tadında yoğurt yapmak için belirlediğiniz mayaya birkaç kaşık ılık süt dökün ve karıştırın. Çok fazla karıştırma yapmadan hazırladığınız mayayı süt tenceresinin içine aktarın. Hafifçe 1-2 tur karıştırıp tencerenizin kapağını kapatın.

MAYALADIĞINIZ SÜT TENCERESİNİ GÜVEÇ KAPLARDAN SEÇİN

Güveç kapların hem lezzet hem mayalama bakımından daha iyi sonuç veriyor. İmkânınız varsa böyle bir kap tercih etmenizi öneririz.

YOĞURT TENCERESİNİ HAFİF ŞEKİLDE ÖRTÜN

Çok kalın örtü olmaması kaydıyla tencerenin ağzını kapatın ve 6-7 saat boyunca mayalandırın. Son olarak yoğurdunuz kıvam alsa bile en az 1 gece buzdolabında bekletmenizi öneriyoruz.

 

İlgili Haberler