14 ülkeye yayıldı. Korona virüsten daha öldürücü ve bulaşıcı. Bu belirtilere dikkat

14 ülkeye yayıldı. Korona virüsten daha öldürücü ve bulaşıcı. Bu belirtilere dikkat
Uzman Doç. Dr. Ümit Savaşçı, korona virüse göre daha bulaşıcı ve öldürücü olan kuş gribinin 14 ülkeye yayıldığını söyleyerek uyarılarda bulundu.

DHA’nın bilgilerine göre, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, dünyada artışa geçen kuş gribi vakaları ile ilgili DHA''ya değerlendirmelerde bulundu. Doç. Dr. Savaşçı, kuş gribinin özellikle 2003''te karşılarına çıktığını hatırlatarak, "14 ülkede ortaya çıktı. Burada dikkat edilecek husus; özellikle kümes hayvancılığı ile uğraşanlar bir hayvan ölümü ya da kendilerinde öksürük, ateş, eklem, kas ağrısı gibi grip belirtileri görürlerse mutlaka yetkili yerel mercilere haber vermeleri gerekiyor. Eğer bir şeyleri saklarsalar ne yazık ki yine salgın boyutunda vaka artışları ülkeden ülkeye de yayılarak yeniden ekstra sıkıntılar yaşayabiliriz" dedi.

"DAHA BULAŞICI VE DAHA ÖLDÜRÜCÜ"

Doç. Dr. Savaşçı, kuş gribinin korona virüse göre daha tehlikeli olduğunu kaydederek, "Ne yazık ki korona virüse göre daha bulaştırıcı ve daha öldürücü. Vakaların yarısına yakını hayatını kaybedebiliyor. Yüzde 51 ölüm oranı mevcut. Yayılmaması, bulaşmaması ve yakalanmamamız gerekiyor. Bu konuda özellikle kanatlı hayvan

üreticileri, şirketler, ferdi vatandaşlar, çiftçilerimiz çok uyanık olması lazım. En ufak şüpheli durumda mutlaka yerel yetkililere haber vermesi gerekiyor" diye konuştu.

"İNAKTİF AŞIDA 3''ÜNCÜ DOZDA KORUYUCULUK YÜZDE 74''TE KALDI"

Doç. Dr. Savaşçı, korona virüs aşısıyla ilgili Malezya''da yapılan bir çalışmaya da değinerek "Malezya bizimle ortak aşılar kullandı. Malezya''da yapılan çalışmalar neticesinde özellikle 2 doz BioNTech aşısından sonra 3''üncü doz yapıldığında koruyuculuk oranı yüzde 95 üzerinde; ancak inaktif aşı ile aşılananların 3''üncü doz hatırlatma dozundan sonraki koruyuculuk oranı yüzde 74''te kaldı. Bizim en büyük sıkıntımız; Avrupa ülkeleri de buna dahil, aşılanma oranları ya düşük kalıyor ya da hatırlatma dozlarını yapmıyorlar. Bunun neticesinde birçok ülkede yüzde 10-30 oranında vaka artışları var.

Hükümetler yeniden kısmi kapanma, aşı pasaportu, aşı olmayanların sokağa çıkmaması ya da belli yerlere girmemesi yönünde tedbirler alıyor. Bu dönemde vatandaşlarımızın yapacağı 2 doz aşı yaptıranlar, mutlaka 3’üncü doz aşılarını yaptırsınlar, hatta sağlık çalışanları veya riskli hasta dediğimiz gruplar 4''üncü doz aşıyı bile yaptırsın. Aşı yaptırmayan kişiler, mRNA aşısı dediğimiz koruyuculuğu yüksek olan aşıyı yaptırmaları iyi olur" ifadelerini kullandı.

 

İlgili Haberler