Vatandaşı kazıklamanın dayanılmaz yükselişi!

Mehmet Yaşin'in yemek programlarından kazandığı paranın çok fazlasını CarrefourSA'dan elde ettiğini öğrendik. Fiyasko çıkan domates-hıyar indirimi ortada. Yaşin şimdi de mandalina-limonda baş rolde. Dileriz üçkağıtçılık bir defada kalsın.

Gelelim binlerce şubeli marketlere. A 101'i öncelikle ele almalıyız. Mağaza sayısını artırdıkça personelde kalite düştü. Bunlar müşteriyle ilgilenmedikleri gibi yaşlı başlı insanlara bağırıyorlar. "Yeşil zeytin var mı?" diye soranlara cevap dahi verilmiyor. Demek ki camlara astıkları "Eleman aranıyor" yazılarıyla gelenler yetersiz ve saygısız. A 101 ayrıca bir konuda rekortmen; En önemli unsurları hiç bulamıyorsunuz. Yani gelmiyor. Küçücük bir notla "Üretici yollamadı, özür dileriz"lerle geçiştiriliyor.

İsteğe göre

Bu arada bakanlarla başlatılan "Yüzde 10 indirim" kampanyası fiyasko hâlini aldı. Süt ürünlerine zam yapılmayan hafta yok. Bu konunun rekortmeni ise BİM. Peysan'ın 525 gramlık peyniri pat diye 17,50 lira oldu. Eski kaşar aynı şekilde "yüksek uçuyor." İndirimleri sadece kalitesi tartışılır, adı sanı duyulmamış bisküvilerde görüyorsunuz.

Bir okurumun yazdığı gibi Barilla makarnanın paketini 1,95'ten sattıklarını öğrendik. Fiyat tamam da ambalajlar 400 gramlık. Yani 100 gram eksik. Bu konuya daha önce değindiğim için Barilla yetkilileri "Biz isteğe göre imalat yapabiliyoruz. Talep alıcı firmadan geldi" diyerek açıklama yaptılar.

Sıvı yağ uçtu

Hepsinden önemlisi zincir marketlerde satılan yağların durumu. Daha 20 gün önce 2 litresi 29,95'ten satılan zeytinyağı bugün 36,90. Son bindirimi, iki taksitte yaptılar. Akılları sıra vatandaş anlamayacak. Oysa garibanın bütçesi makarna süzgecine döndü. Fark etmemesi mümkün mü?

Çiçek başta diğer tüm yağlar aynı şekilde zamlandı. Migros 5 litrelikleri 37,90'a çıkardı. Tanıtımlarında 42,95'i park yapılmaz işaretiyle çiziyorlar; "bakın 5 lira 5 kuruş indirdik" kandırmacası peşindeler.

Hep diyoruz ya "önce bindirim, sonra indirim." Bu konuda yine Migros'tan bir örnek vereyim; 2,5 kiloluk Osmancık pirincinde de bu park yasağı levhasından var. 23,50'den 18,90'a indi gösteriliyor. İki lira da hediyesi var -Money-. Yani 16,95'e satıyorlar. Daha bir ay önce herhangi bir yerden 14,50'ye alıyordunuz. Bu nasıl indirim?

Hangi birini yazacağımı şaşırdım. Mesela hazır köfteler. Paketlerin gramajını hesap edince kilosu 90-100 lira arası. Marka mı istiyorsunuz: Superfresh.

Bakanlığa da çağrı

Denetimlerden sorumlu Ticaret Bakanlığı'nı göreve davet ediyorum. İlk icraatları, kafa karıştırmalara, göz boyamalara son verdirmek. Çok şubeli marketlerin "Önce artırım, sonra indirim kampanyalarını" bitirmelidirler. Ayrıca Money gibi hesapları sonlandırmalıdırlar. Garibanın kafasını karıştırmaya set çekilmeli.

Etiketlerde, ilanlarda, sadece ödenecek para yer almalı. Bakın 32'lik tuvalet kağıdının 50 liraya, 12 ruloluk kağıt havlunun 34 liraya fırladığından söz etmiyorum. Deterjanlar başta bütün temizlik maddelerinin durumu da facia. Pet şişede satılan suları bile solladılar!

...

ÖZEL NOT: BİM'den kırmızı mercimek aldım. Kilo fiyatı 3,95'ten 4,45'e çıkarılmıştı. İlginç bir yanı da ithal edilen ülke değişmişti. Kanada gitmiş, yerini Kazakistan'a bırakmıştı. Ülke dost ama mesafe yakın. 50 kuruş zam biraz ayıp olmuyor mu?

***

İstanbullu öğrenci üzgün

Vasip Şahin, Ankara Valisi yapıldı. Çevremdeki öğrenicilerin bu tayine üzüldüklerine tanık oldum. Sebebini sorduğumda, cevapları ilginçti; "Şimdi kar yağınca, okulları kim tatil edecek?"

Bu mantığa göre sevinme sırası başkentli öğrencilere geldi. Hele Ankara'nın sert havasını hesap edince "kestane kebap" dönemi onlar için başlıyor demektir.

***

Motosiklet terörü

Fatih'in gözde semti Balat'tan epeydir şikâyet alıyorum. Konu hep aynı, motosikletliler. Ara gazı verip hastaları yataklarından fırlatanlar bunlar. Çoluk çocuğa çarpıp, hastanelik eden yine bunlar.

Hıncal Uluç'un yazılarından anladığımız kadar bunların terörü bir yerle sınırlı değil. İstanbul'un pek çok yeri bunlardan bıkmış durumda.

Tuhaf olan Yunus Polis merkezlerinden biri Ayvansaray'da. Yani Balat'la iç içe. Buna rağmen iki tekerlekli eşkıyalara müdahale edilmiyor. Hatta Ayan ve Vodina caddelerindeki trafik sıkışmalarına bile aldırmıyorlar. Bölgede yaşayanların ricası, Yunuslar'ın günde hiç olmazsa bir iki defa buradan geçip motorlu teröristlere gözdağı vermeleri...

...

GÜNÜN SÖZÜ

Dertsiz ömür, hayatta yaşanmamış süredir. Kâzım Taşkent

Yazarın Diğer Yazıları