Ve Perde!

Yarın Dünya Tiyatrolar Günü...

Esasında böyle özel günlere pek aldırış etmem ama bu başka. Yarın dünyanın tüm tiyatrolarında insanın bu muhteşem performans yeteneğini kutlayacağız.

'Burada ne tiyatro dönüyor?', 'artist misin?' gibi cümleleri kullananları çemberin dışında bırakarak, yaşama sanatımıza, topluma eleştirel bakış açısı sağlayan ve sorunlar üzerinde nitelikli düşünmeye teşvik eden bir sanat dalı olarak bakmamız gerekiyor.

Tiyatro, şimdinin içinde olmanın sanatıdır. Tiyatro sahnesindekiler gerçektir tekrarı yoktur. Tiyatro bizi anlatır. Tiyatro sözcüklere yeniden güç ve anlam verir ki bu bizi dilimizi doğru kullanmaya ve geliştirmeye yarar. Bizi bir araya getirmenin kusursuz kurgusudur, tiyatro. Bertolt Brecht diyor ya; "Sanatın yeryüzüne sağladığı en büyük katkı, insanın yaşam sanatına olan katkısıdır."

"27 Mart Dünya Tiyatro Günü", ilk kez 1961 yılında Uluslararası Tiyatro Enstitüsü tarafından kutlanmaya başlandı. Uluslararası Tiyatro Enstitüsü, kutlama çerçevesinde dünya çapında başarı kazanmış bir oyuncu, yönetmen ya da yazarın kaleme aldığı uluslararası bir bildirinin yayınlanmasına karar verdi. İlk bildiri, 1962'de Fransız şair, oyun yazarı ve film yönetmeni Jean Cocteau tarafından kaleme alındı. Uluslararası Tiyatro Enstitüsü'nün 1977'de yapılan kongresinde Türkiye Merkezi'nin, uluslararası bildirinin yanı sıra ülkelerin kendi özgün bildirilerinin de yazılması önerisi kabul gördü. Ülkemizde tiyatro ile ilgili ilk ulusal bildiriyi, 1978 yılında, yaşamını Türk tiyatrosun içtenlikle adamış olan Muhsin Ertuğrul yazdı.

Bu arada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde sahneleyeceği tüm oyunların ücretsiz olacağını duyurdu. Aklınızda bulunsun...

Sizden bugüne özel isteğim olacak. Çevrenizde hiç tiyatro ile tanışmamış biri varsa ona bir bilet alın. Özellikle çocukları alış veriş merkezleri yerine tiyatro oyunlarına götürün. Bugüne yakışan en güzel hediye bu bence...

Bu aralar canım ülkemde birçok tiyatro emekçisi günlerini kutlamak yerine adeta günlerini görüyorlar. Tiyatro hepimizin... Günümüzü aydınlıklara bakarak, umut ederek kutlayacağız. Biz izleyiciler de dâhil olmak üzere, tüm tiyatro emekçilerinin Dünya Tiyatrolar Günü kutlu olsun... Bize mutluluk, özgürlük ve barış vaat eden gelecekler kurgulayarak, bizi bize anlatıp, düşünmeye üşendirmediğiniz için binlerce teşekkürler...

Unutmadan, şu an yasaklı olan oyunların emekçileri, yargılanan sanatçılar ve başka ülkelerde yaşamak zorunda olan oyuncular... Sizin de gününüz kutlu olsun.

Yazarın Diğer Yazıları