Wikipedia’da büyük skandal. Türk Kurtuluş Savaşı'na iftira attılar

Wikipedia’da büyük skandal. Türk Kurtuluş Savaşı'na iftira attılar
Dünyanın en ünlü çevrimiçi ansiklopedisi Wikipedia’nın İngilizce sürümünde “Türk Kurtuluş Savaşı” maddesine “etnik temizlik” ifadesi eklendi. Söz konusu ifadenin değiştirilmesine rağmen sayfaya tekrar eklenerek maddenin korumaya alındığı ortaya çıktı.

Wikipedia’da büyük skandal. Türk Kurtuluş Savaşı'na iftira attılar

Dünyanın en ünlü çevrimiçi ansiklopedisi Wikipedia’nın İngilizce sürümünde “Türk Kurtuluş Savaşı” maddesine “etnik temizlik” ifadesinin eklendiği ve bu ifadenin değiştirilmesine rağmen kavramın sayfaya yeniden eklenerek madde korumaya alındı.

Wikipedia’da Kurtuluş Savaşı’nı anlatan “Turkish War of Independence” (Türk Bağımsızlık Savaşı) maddesinin giriş kısmına bir kullanıcı tarafından “ethnic cleasing” (etnik temizlik) maddesinin eklendiği, bu ifadenin başka kullanıcılar tarafından silinmesine rağmen tekrar eklenerek sayfanın “vandalizme karşı koruma” altına alındığı ortaya çıktı.

DÜZELTİLDİKTEN SONRA YENİDEN EKLENİP KORUMAYA ALINDI

Ekşisözlük’ün kullanıcılarından thequantum’un ortaya çıkardığı olayda, Wikipedia’nın İngilizce sürümünde yer alan maddenin giriş kısmında “Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’ndaki yenilgisi ve işgalinin ardından Türk Ulusal Hareketi tarafından yürütülen askeri ve etnik temizlik seferi” ifadeleri kullanılıyor. “Etnik temizlik” ifadesi başka kullanıcılar tarafından “civilian resist” (sivil direniş) ifadesiyle değiştirilmesine rağmen sayfa yönetimi tarafından “Etnik temizlik” ifadesinin tekrar konduğu ve sayfanın “vandalizme karşı” koruma altına alındığı ifadesi eklendi.

Korumaya alınan sayfalarda, sadece Wikipedia’nın kayıtlı kullanıcıları değişiklik yapabiliyor. Ayrıca yine aynı sayfada Kurtuluş Savaşı boyunca 264 bin Rum ve 60 ilâ 250 bin Ermeni sivilin öldürüldüğü iddiasına da yer veriliyor. Wikipedia’nın  söz konusu sayfasında karşılıklı mücadele halen devam ediyor. Türk olması muhtemel kullanıcılar “etnik temizlik” ifadesini kaldırıp “askeri ve politik mücadele” yazarken, Wikipedia editörleri “etnik temizlik” maddesini ısrarla sayfada tutmaya çalışıyorlar.

İfadeyi sayfaya “buidhe” adlı bir kullanıcının eklendiği belirtilirken, söz konusu kullanıcının bilgilerinde Ermeni iddialarını destekleyen maddelere içerik yazdığı görülüyor.

Sayfada yapılan değişiklikler ve buidhe adlı kullanıcının bilgilerine şu linklerden ulaşılabiliyor:

Sayfada yapılan değişiklikler

https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Turkish_War_of_Independence&action=history

Etnik temizlik ifadesini 5 Nisan tarihinde “buidhe” adlı kullanıcının eklediğinin görüldüğü sayfa:

https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Turkish_War_of_Independence&diff=1016021933&oldid=1016021430

Buidhe adlı kullanıcının Wikipedia’daki kullanıcı geçmişi:

https://xtools.wmflabs.org/topedits/en.wikipedia.org/Buidhe

ETNİK TEMİZLİK NEDİR?

 “Soykırımın bir basamak altı” olarak litaratüre giren etnik temizlik, bir etnik gruba mensup insanların zorla yerinden edilmesini amaçlayan değişik siyasal politikaları kapsar. Genellikle, zorla göç ettirme, belirli bir nüfusun yerini değiştirme gibi uygulamalar sonucunda ortaya çıkar. Bu terim, etnosid ve jenosid ile yakından ilişkilidir. (haberiskelesi.com)

İlgili Haberler