“Kısık ateş zammı!”

Doğal gaz faturalarına alengirli bir zammın yolda olduğu haberini okuyunca aklıma geldi:
Sâdî-î Şirazi Gülistan’ında anlatır.
Bağdat’ta duası kabul olan bir derviş zuhur etti. Bunu Haccacı Zâlim’e haber verdiler. Haccac onu çağırırdı. Bana bir hayırlı dua et dedi.
Derviş:
“-Yarabbi Haccac’ın canını al”  dedi.
Haccac:
“-Derviş, Allah için söyle, bu nasıl duadır?”  dedi.
Derviş:
“-Bu, hem senin hem de tekmil Müslümanlar için hayırlı bir duadır” dedi.
Evet, zalimin ölmesi zulme uğrayanlar için bir nîmet olduğu kadar, kendisi için de bir hayırdır. Çünkü ne kadar az yaşarsa o kadar az zulmetmiş olur. Az zulmün hesabı da az olacaktır.
Neymiş efendim doğal gaz sadece ocakta yemek pişirmek için kullanılırsa sayaçlar tüketimi tam okuyamıyormuş. Dağıtıcılar elektrikte olduğu gibi doğal gazda da bu kaybın tarifeye yansıtılması talebinde bulunmuş. Görülen o ki, bu talep Enerji Piyasası Denetleme Kurulu tarafından kabul görecek ve durup dururken doğal gaz faturaları zamlanacak.
Zalimce bir yaklaşım. Allah bizleri bu zalimlerin elinden en kısa sürede sandık yoluyla kurtarsın diye dua ediyoruz.
Hele şu  “Elektrikte olduğu” gibi demeleri var ya, tam bir  “suçüstü” hal. Doğu ve Güneydoğu’da ekseriyet elektrik parası ödemiyor. Evler, ahırlar elektrikle ısıtılıyor. Milyonlarca insan hem beş vakit namaz kılıyor, hem hırsızlık ediyor. Onların çaldığı elektriğin parası da her ay borcunu düzenli ödeyen sıradan vatandaşların cebinden çıkıyor. Bunu yapan hükümet. İnsan Allah’tan korkar, başkasının borcunu sen bana nasıl ödetirsin! Sen elinin altındaki elektrik sayaçlarına bile sahip olamayacak kadar devletin icra organı bir hükümetsen o sandalyelerde niye oturuyorsun? Senin gücün sadece namuslu insanlara mı yetiyor?
Olabilir, elektrik faturasını ödeyemeyecek kadar yoksul insanlarımız olabilir. Sen tutar onların elektrik ve su faturalarını hazineden ödersin, o da, “Devletim bana sahip çıktı”  diye mutlu olur.
Yok, sen onu yapma, başkasının har vurup harman savurduğu, ahırları, esrar tarlalarını, arazilerini suladığı elektriğin faturasını dürüst vatandaşların sırtına sar. Yetinme. Şimdi de tut, doğal gaz sayaçlarındaki yetersizliğin faturasını doğal gaz hırsızlığı yapmayı aklının ucundan bile geçirmeyen, böyle bir şey aklına gelse bile yüzü kızaran ve faturasını düzgünce ödeyen masumların omzuna yükle. İnsaf. İnsan durduk yerde kendini hırsızlıkla suçlanmış gibi hissediyor.
Bunun hiç mi başka yolu yok.
Bu işten trilyonlar kazananlar daha hassas sayaçlar kullanamazlar mı? Kimin ne kadar yemek pişirmek için doğal gaz kullandığı nasıl tespit edilecek? Bu mümkün mü? Yuvarlama bir hesap yapılacak. Kullandığı doğal gazın şu kadarı olsa olsa yemek pişirmek içindir denilecek.
Hangi devirde yaşıyoruz, anlayamadık gitti...
Marmara’nın altına hızlı tren yapmak mümkün oluyor da doğal gaz ocağının üstüne küçük bir sistem monte etmek niye mümkün olmuyor?
Elektrik faturasındaki zulüm bile boynuzsuz koyunun boynuzlu koyundan hakkının alınacağı o günde size hesap olarak yetecektir. Siz şimdi tutuyor buna bir de doğal gaz faturası zulmü ekliyorsunuz. Gerçekten çok cesursunuz?!

Yazarın Diğer Yazıları