Mansur Yavaş ve Spor Bakanına çağrı

Aziz okurlarım... Memleketimizde 5 bin yıllık Türk tarihinin devamı olan genç Cumhuriyetimizin banisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili "adı Atatürk olan" birçok yarışa şahit olmakla birlikte bu yarışlardan; 1-Gazi Koşusu, 2-Büyük Atatürk Koşuşu, mahiyet, başlangıç ve hikayesi açısından diğerlerinden çok daha anlamlı ve farklıdır. Mesela 27 Aralık 1936'da ilki koşulan Büyük Atatürk Koşusu'nun hikayesi; Atatürk'ün Ankara'ya ilk geldiği gün Dikmen Keklikpınar'ından Ankara'yı bir müddet seyredip, valilik binasına intikali ile başlamıştır. O esnada huzuruna gelen bir heyetin; "Paşam Ankara'yı ilk gördüğünüz yerden, geldiğiniz yere kadar bir yarış yapsak uygun görür müsünüz?" diye sorduğunda; kendilerine cevabı, "Gençliği sporla tanıştırmak gereklidir. İyi olur" olunca, karar verilen bu yarışın "bir hikayesi oluşmuş" ve bir değer kazanarak başlayıp, 27 Aralık 2019'da 84'üncüsü koşulmuştur. Tüm bu gerekçelerle de ardından gelip iyi niyet ve samimiyetle konulmasına rağmen, böyle bir hikayesi olmayan diğer yarışlardan, farklı Büyük Atatürk Koşusu maalesef 2011'de "esnaf mağdur oluyor!" gibi basit gerekçe ile güzergahı değiştirilince Dikmen Keklikpınar'da başlayıp vilayette bitmemektedir. Yani mühim bir sebebe dayanmaksızın "parkur değiştirilmiştir".

***

Bu değişiklikle birlikte bu tarihten sonra valilikçe oluşan ilgisizlik, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce sergilenen önemsememe haline rağmen aziz Türk Milleti'nin bu yarışı inatla ve kararlılıkla sürdürme isteği, Atatürk'e olan saygı ve sevginin tezahürü olarak karşımızdadır. Şimdi her ne kadar zamanında; Beden Terbiyesi Teşkilât kültüründen bizimle birlikte geçip, tecrübe kazandığına inandığım Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, yarıştan bir hafta önce, "2011'de 'haklı gerekçelerle!' değiştirilmiş parkuru eski haline getirmeye çalışacağız" diyor diye atletizm camiasından tepki görse de ben de kendisine "Sevgili kardeşim 'mücbir ve sonuçları vehamet arz etmedikçe!' bu gibi tarihi değeri olan yaşanmışlıklarla getirilen geleneğin bozulmasına önce Türk Milleti'nin, ardından ülkücü gelenekten gelen yeni Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş Bey'in ve spor teşkilatı ile birlikte Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun rıza göstermeyeceğine inandığımı belirtmek isterim" diyorum.

***

Mansur Yavaş deyince; Büyük Atatürk Koşusu'nun starterlerine varıncaya kadar doğruluğunu teyid ettirdiğim, eski belediye başkanı Melih Gökçek Bey'in önemseyip katılmadığı bu yarışa gösterdiği ilgiye, bir spor adamı olarak teşekkür ettiğimi belirtmek isterim. Ayrıca bu son karşılaştığı "seviyesiz istinatlar!" esnasında düşünmeye zaman bulamayacağından, Sayın Başkan Mansur Yavaş'a hatırlatmak isterim ki; bir Türk milliyetçisi olarak sizden beklentimiz İstanbul Avrasya Maratonu benzeri bir sponsorlukla "Büyük Atatürk Koşusu'na sahip çıktığınız gün rahmetli büyük Türkçü tarihçi Hüseyin Nihal Atsız'ın dizelerindeki gibi; "Gönülleri birleşenler selam sizlere!.." ruhuyla aziz millet tarafından selamlanmaya ve gönüllerde yer almaya devam edeceğinizdir. Ayrıca Sayın Bakan Kasapoğlu Bey'e de koşunun eski parkura döndürülmesi hususundaki doğru ve olumlu tavrı için Türk Milleti adına şükran duygularımı iletmek isterim.

 

Yazarın Diğer Yazıları