Trabzonspor'da son 7 sezonun...!

İlk yarısı geride kaldığı için Trabzonspor adına yapılan değerlendirmelerde, "Son 7 sezonun en iyisi" başlığı ile ifade edilmiş bordo-mavililerin durumu...

Şampiyonluğun şike ile gasp edildiği 2010-2011 sezonunun ilk yarısında 42 puanı hanesine yazdıran Trabzonspor'da sonraki 7 sezonda 51 puanın dağıtıldığı 17 maçta hiç bir zaman 30 puana çıkılamadı.

İşte bu başarısızlık tablosunun içinde de 2017-2108 sezonunun ilk yarısı da 30'a bir adım kala 29 puan ile tamamlanınca, "kötüler arasında en iyisi" hesabıyla başarı sayıldı. Aslında "büyük başarı" saymak lazım!

Çünkü, bu tablonun baş mimarı olan Trabzonspor'u bertaraf etmek için teknik direktör koltuğuna oturtulmuş isim olan Ersun Yanal, 17 maçlık ilk yarıyı tamamlamış olsaydı, Süper Lig'deki yeri emin olun son sıra olacaktı. Bu açıdan bakıldığında Trabzonspor'un büyük ihtimalli olan bu adamdan ve yerden kurtulmuş olmasını ayrı bir başarı saymak gerekir.

Eldeki "zengin" ama uyumlu olmayan futbolcu kadrosunun yönetici - Ersun Yanal işbirliği ile buluştuğu Trabzonspor'da, 9'uncu hafta takımın başına geçen Rıza Çalımbay'ın hak ve çalışma adaleti üzerine kurduğu ilk 11 sistemi 9 maçta toplanan 20 puanın temelini teşkil etmiştir. Onun için, Rıza Çalımbay ile Ersun Yanal'ı mukayese etmek dahi büyük bir haksızlıktır. Onun için yapılması gereken, Trabzonspor'da Ersun Yanal dönemini yaşanmamış  kabul etmektir.

Sosa'nın Trabzonspor'a ilk yarıda yaptığı tek yararlı iş denilmesine müsaade etmeyen Karabükspor karşısında direkten dönen top, kalecinin sırtına çarpıp ağlarla kucaklaşmış olsa idi ilk yarı fikstüründe 31 puan ile 4'üncü sırada olunacak idi. Bu da maddi ve manevi büyük bir kazanç olacak idi. Çünkü "Dört büyükler" kategorisinde zikir edilen Trabzonspor, sezonun da ilk yarısını ilk 4 arasında kapatarak bu ifadeye perçinleştirecekti.

Neyse, artık geriye bakmamak lazım. Çünkü kazanç ileride. İkinci yarıda tepedekilerin 3'ünü kendi sahasında ağırlayacak olan ve de İstanbul'da Galatasaray'ı mağlup etmekte de pek sıkıntı çekmeyen Trabzonspor'un hayalleri süsleyen şampiyonluk yolunda hatırı sayılır avantajları olduğu da ortadadır. Bunun için Rıza Çalımbay'ın hem adalet, hem de otorite adına üzerine koyması gerekenler olduğunu da söylemeden geçmek, gerçekleri eksik bırakmak olur.

Yazarın Diğer Yazıları