Dönüş; Karaman'ın Sosa kararı ile…

Trabzonspor'u da, Ünal Karaman'ı da, Süper Lig'in 7'inci haftasında ben diyeyim "ipten döndüren", siz söyleyin, "Çukurdan çekip alan" Kasımpaşa karşısında Sosa'nın ilk yarı sonunda soyunma odasında bırakılması idi.

Maçın adamı da bana göre, böylesine bir kararı herkesin değilse bile; çoklarının veremeyeceğini sanıp, Sosa'ya; "İkinci yarı da yoksun. Formanı çıkart" diyemeyeceğini düşündükleri Ünal Karaman'dı.

İşin doğrusu, "Bu adamı son yarım saatten başka ve o da zorunlu kalmasam sahaya sürmem" şeklinde düşünen ben bile Ünal Karaman'ın bu işi ilk yarının sonunda soyunma odasına girince hemen bitirebileceğini hesap etmemiştim. Ama Ünal Karaman, "Söz konusu Trabzonspor ise gerisi teferruattır" ı aklına bir kere daha getirdi ve geldiği günden beri bir iki istisna dışında futbol adına doğru dürüst bir şey yapmayan anlı-şanlı (o da eskiden idi) Sosa'yı soyunma odasında bıraktı.

İşte bu bırakma ve sonrasında gelenler, ilk yarıda soyunma odasına 2-1'lik mağlubiyet ile giden Trabzonspor'un ikinci yarıya müthiş bir dönüş ile başlamasını sağladı.

O dönüşümün başlangıcı da durumu 2-2'ye getiren Rodallega'nın serbest vuruştan attığı gol ile oldu. Sorarım size; "Sosa sahada olsaydı, Rodellaga'nın o serbest vuruşu yapmasına izin verir miydi?"

Asla!

Peki; Sosa o atışı yapmış olsa idi, gol olur muydu?

Yine asla!

Çünkü Trabzonspor'a geldiği günden beri vurduklarının hiçbiri olmadı ki! Daha beteri bu pozisyonları arası sıra gol yapan vuruşların sahibi Yusuf Yazıcı'yı bile küstürdü! Attırmaya attırmaya Yusuf'a pas tutturdu!

Durum 2-2 olduktan sonra Trabzonspor için maç yeniden başladı mı?

Aynen!

Hemen ardından kazanılan ikinci serbest vuruşta yine Rodellaga'nın vuruşu direkten döndü mü?

Döndü!

O dönüşle şevke gelen, Rodellaga'ya öyle bir rövaşata attı ki; ağlarla buluşan top "jeneriklik gol" diye kayda geçirilip, Trabzonspor'u 3-2 üstünlüğü taşıdı mı?

Evet! Ardından da "sakatı bile çok diriden daha etkili olan" Burak Yılmaz, takımını 4'ledi mi?

Ve bir şey daha var ki, çoklarının gözünden kaçtı sanırım!

O da, uzun bir aradan sonra ilk 11'in ön liberosunda yer bulmasına rağmen Sosa yüzünden işini aksatan Kucka'nın da, maçın ikinci yarısındaki baskısı ve etkisi idi!

Ez cümle! İşin özeti şudur:

Ünal Karaman, Sosa'yı kenara oturtarak, otorite ile ilgili yapılan spekülasyonlarını sona erdirmiştir.

Sosa'nın yokluğunda iş Rodellaga'ya kalmış, o da gereğini yapmıştır.

Orta alan savunmasında Önazi rahatlamış, Kucka etkisini böylelikle göstermiştir.

Sonuçta, ortaya güzel futbol, iyi bir mücadele ve kazanan Trabzonspor çıkmıştır.

 

Yazarın Diğer Yazıları