Trabzonspor genç yeteneklerine sahip çıkmalı

Tamamlanmasına 8 hafta kalan 2018-2019 sezonu Türkiye Süper Lig'inde, Trabzonspor'un bugün bulunduğu konum, yani 4'üncü sıra kendisi için büyük değil ise bile başarıdır.

Üçüncü sıradaki Beşiktaş'ın 4 puan gerisinde kalmasına rağmen, 5'incilikteki Malatyaspor'un 6 puan önünde yer alması normal şartlarda sezon tamamlandığı zaman Trabzonspor'un yerinin 4'ncülük olacağının göstergesidir.

Kulübün içinde bulunduğu ekonomik şartların berbatlığı, direk olarak bu şartların getirdiği devre arasındaki transfer yasağı, dolaylı olarak da bazı futbolcuların satılarak mali sıkıntıların hafifletilmeye çalışılmasının getirdiği karmaşaya rağmen, Ünal Karaman'ın hem teknik direktör, hem bordo-mavi ağabeylik statüsünde özverili görev üstlenmesi ile Trabzonspor'un 4'üncü sıraya oturması hiç de küçümsenmeyecek bir başarıdır.

Kaldı ki, bu başarıya bir de içine düşülen şartların getirdiği mecburiyet yüzünden ilk 11'de kullanılmaya başlayan alt yapı gençlerinin de bu şansı iyi kullanmaları kanaatim odur ki, bırakın dördüncülüğü 2 ve 3'üncülük sırasında bulunmaktan bile daha büyük başarıdır.

Mevcut durum ve şartlar içinde bu sezonu hem mali, hem de kendi futbolcu kaynaklarını harekete geçirme noktasında olabildiğince iyi değerlendiren Trabzonspor'da, şimdi hesaplar 8 hafta sonra tamamlanacak sezonun sonrasında nelerin yapılması gerektiği noktasına yoğunlaşmaya kalmıştır.

İşte bu nokta da, halâ 1 milyar lira civarında seyretmeye devam eden borçların azaltılabilmesine futbolcu satarak, daha doğrusu Yusuf ve Abdulkadir gibi yeşermeye başlayan yetenekleri kadrodan çıkararak yapılması düşünülen bir katkının hesabının yanlış olacağı şimdiden bilinmelidir.

Uğurcan, Hüseyin, Abdulkadirler ve Yusuf'un yerleştikleri kadro içinde Trabzonspor'a kazandırdıkları sadece bu sezondaki puanlar değil, gelecek sezonlarda elde edilebilecek şampiyonlukların olabileceği asla hatırdan çıkarılmamalı, daha doğrusu sadece bugünü geçiştirme hesabı olmamalıdır.

Trabzonspor yönetimi hesabı, kısa, orta ve uzun vadeli olarak yapmalıdır. Özellikle de 35 yıldır kazanılamayan bir şampiyonluk kupasının söz konusu olduğu asla hatırdan çıkarılmamalıdır.

Onun için, başta Yusuf ve Abdulkadir olmak üzere gelecekte şampiyon Trabzonspor'u yaratabilecek kadronun yapısı daha başlamadan bitirilmemelidir.

Demek istediğim odur ki, özellikle ben diyeyim transfer, siz söyleyin alıp-satma işi söz konusu Trabzonspor olduğunda çok yönlerden bakılarak düşünülmeli, hesap edilmeli ve hayata geçirilmelidir.

Aksi takdirde, ekip ruhunun bir kenara itildiği, günü kurtarmak hesabına oluşturulacak kısa vadeli hesaba dayalı bir kadro yapısı ile Trabzonspor, 35 yıldır varamadığı hedef için bir 35 yıl daha bekleyecektir.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları