Grönland'da yeni bir kutup ayısı nüfusu keşfedildi

Grönland'da yeni bir kutup ayısı nüfusu keşfedildi
Bilim insanları bu kez kutup ayıları için sevindiren bir haberi duyurdu. Alınan yeni bilgilere göre Grönland'ın güneydoğu köşesinde, bilim insanları beklenmedik bir kutup ayısı nüfusu keşfetti.

Grönland''ın güneydoğu köşesinde keşfedilen yeni nüfus, kutup ayıları söz konusu olduğunda tuhaf yaşam alanında hayatta kalmak için farklı alışkanlıklar geliştirmişti ve ayıların genomları, akrabalarının çoğundan oldukça farklı gözüküyordu. Yeni bir araştırmaya göre bu hayvanlar, temsil ettikleri yeniliğin ötesinde, daha geleneksel ayıların ısınan bir Kuzey Kutbu sebebiyle nasıl bir bedel ödeyeceği konusunda bilgi verebilir.

Bu ayı grubunu diğerlerinden ayıran birkaç şey var. Yılın büyük bir bölümünde, bir Grönland buzulunun kırılmasından sonra okyanusa düşen buzdan avlanarak hayatta kalıyorlar. Bu buzlar, ayıların yaşadıkları fiyortlarda yüzüyor ve avlanmak için deniz buzuna ihtiyaç duyan diğer kutup ayısı popülasyonlarının çoğundan farklı bir ortam yaratıyor. Dünya Yaban Hayatı Fonu''na göre, Dünya’da 22.000 ile 31.000 arasında kutup ayısı kaldı.

Araştırma ekibi, bölgede toplanan 30 yıllık tarihi verilerin yanı sıra yedi yıllık verileri kullandı. Ekip, yeni veriler için yerel avcılarla bağlantı kurdu ve ayıların genomlarını belirlemek için avcıların öldürdüklerinden alınan doku örneklerini inceledi. Ayrıca saha çalışması için, bölgenin coğrafi ve deniz buzu koşullarını incelemelerine olanak tanıyan uydu verileri ve ayıların hareketlerini anlamak için izleme tasmaları kullandılar.

Engebeli, dağlık arazisi ve yoğun kar yağışı içeren acımasız hava koşulları nedeniyle Grönland''ın güneydoğusunda yapılan oldukça az çalışma bulunuyor. Bu zorluklar muhtemelen ayıların neden izole olduğunu da açıklıyor. Bölge dağlarla, Grönland Buz Levhası ve Danimarka Düzlüğü ile çevrili.

Çoğu kutup ayısı avlanmak için deniz buzunu kullanıyor olsa da, güneydoğu Grönland ayıları için bu seçenek çok sınırlı. Bölgede sadece şubat ve mayıs ayları arasında deniz buzu bulunuyor. Ancak hareket verileri, ayıların akrabalarına göre bazı farklı davranışlar sergilediğini gösteriyor. Muhtemelen fiyortlara akan buzul buzunun üzerinde yürüyor ve genellikle foklardan oluşan yemeklerini bulmak için diğer fiyortlara ulaşmak için dağlara tırmanıyorlar.

İklim değişikliği ile beraber deniz buzu seviyeleri düşmeye devam ederken, diğer bölgelerdeki ayılar Grönland''ın güneydoğusundaki nüfus gibi yaşamaya uyum sağlayabilir. Ancak araştırmacılar, bu olasılık hakkında fazla heyecanlanmamayı tavsiye ederek bu şekilde buzulların bulunduğu bölgelerin az olduğunu ve çoğu ayı nüfusu için böyle bir imkan olmayacağını belirtiyor.

İlgili Haberler