"Yeni Meclis iç tüzüğü, AKP iç tüzüğü olmasın"

"Yeni Meclis iç tüzüğü, AKP iç tüzüğü olmasın"
AKP'nin sunmasya hazırlandığı yeni TBMM iç tüzüğünü değerlendiren CHP'li Bayraktutan, "siyasi partilere danışılmadan yapılacak olan bu iç tüzük değişikliği parlamentonun iç tüzüğü değil, AKP'nin ve tek kişinin tüzüğü olabilir" dedi.

Fatih ERBOZ/Ankara

AKP'nin hazırlayıp Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunmaya hazırlandığı TBMM iç tüzüğü için CHP'nin TBMM Anayasa Komisyonu üyesi ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, "AKP iç tüzük konusunda sabıkalı. Bu getirilecek düzenlemelere nasıl güvenelim? Parlamento bir kanun fabrikası değil. Modern ülkelerde ortak akılla toplumun tüm kesimlerinin sesi dikkate alınarak kanun yapılır. Öncelikle AKP'nin parlamentoyu kanun fabrikası görme mantığının değişmesi gerekir" dedi.

CHP'li Uğur Bayraktutan, AKP'nin tek başına tüzük hazırlayarak cumhurbaşkanlığına taslak halinde sunmasının parlamentonun ruhuyla uyumlu olmadığını da söyledi. "Yasalar için ayrı ayrı bir komisyon kurulacaksa şayet uygulamayı tam olarak görmeden söylüyoruz ama bu 17 ihtisas komisyonunun kendisiyle çelişiyor" diyen Bayraktutan, şöyle devam etti: "TBMM İçtüzüğü bir anlamda Meclis'in çalışması ile alakalı anayasası anlamına geliyor. Anayasalar genel ilke olarak geniş konsensüs ile yapılır. Eğer TBMM'de ana muhalefet partisini ya da diğer partilerin görüşü alınmıyorsa bu, bir kişinin iç tüzüğü olur. Uzlaşma ile ortak akıl ile yapılacak bir tüzüğü hayata geçirmek istiyorsanız bunun kabul edilmesi mümkün değildir."

Uğur Bayraktutan, geçici komisyonların kurulması gündeme geldiğinde partilerin mutlaka bir çalışma yapması gerektiğini ifade etti. TBMM araştırma önergelerinde geçen dönemde 4 partinin 40 dakika konuştuğunu belirten Bayraktutan, "Bunu 14 dakikaya indirdiler. 5 dakika önergeyi veren, 3 dakikada gruplar adına konuşma söz konusu oldu. AKP için muhtemelen bu da yeterli görülmüyor. Anladığım kadarıyla temel kanun şeklinde ilgili düzenlemeler ve bununla alakalı, bölüm üzerine konuşma gibi konulardan rahatsız oluyor AKP" dedi.

Parlamentonun demokrasinin en temel kurumu olduğunu ifade eden Uğur Bayraktutan, şunları söyledi: "Ancak parlamento buralarda bir kanun yapma fabrikası olarak görülmez. Tek kişinin meclisi olarak görüyorlar, hiçbir şey konuşulmadan, tartışılmadan en acil şekilde nasıl geçiririz diye düzenleme yapılıyorlar. Böyle olunca aynı devlet ihale yasasında olduğu gibi daha sonra onlarca kez değişiklik yapıyorlar. Parlamentoda uzlaşma önemlidir. Biz AKP'ye güvenemiyoruz. AKP'nin bu konularda sabıkası var, hangi düzenlemeyi nasıl getirecekler maalesef bilemiyoruz. Bu nedenle uzlaşmanın olmadığı, siyasi partilere danışılmadan yapılacak olan bu iç tüzük değişikliği parlamentonun iç tüzüğü değil, AKP'nin ve tek kişinin tüzüğü olabilir. Buna destek veren partiler açısından eğer bu seferde destek verirlerse çok büyük bir talihsizliktir. Bir parti kendi konuşma hakkını hele ki muhalefet partisiyse konuşma hakkının azaltılmasını nasıl kabul edersiniz? TBMM İçtüzüğü'nün uzlaşması ile yapılması gerekir."

İlgili Haberler