YKS ek yerleştirme dönemi ne zaman başlayacak?

YKS ek yerleştirme dönemi ne zaman başlayacak?
Üniversitelerdeki boş kontenjanlar, ek yerleştirme döneminde adayların erişimine açılacak. Peki, ÖSYM ek yerleştirme dönemini ne zaman başlayacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

Ek tercih dönemi için adayların sorgulamaları devam ediyor. Hayallerindeki üniversite bölüm şansını ilk tercih döneminde elde edemeyen adaylar, ek tercih sürecinde şanslarını bir kez daha değerlendirecek. Peki, binlerce adayın merakla sorguladığı YKS üniversite ek tercih başvurusu ne zaman alınacak? Merak edilen süreç hakkında bazı detaylar

ÖSYM EK TERCİH BAŞVURUSU NE ZAMAN ALINACAK?

ÖSYM'nin ek tercih süreci, geçtiğimiz yıl 18 Ağustos tarihinde tamamlanan üniversite kayıtlarının ardından, 25 Ağustos tarihinde alınmaya başlamıştı. Geçtiğimiz yıl uygulanan süreç ve bu yıl üniversite kayıtlarının 7 Eylül tarihinde tamamlandığı ele alınırsa, ek tercih işlemlerinin 14 Eylül Cuma günü alınmaya başlayacağı öngörülebilir.

Beklenen bu tarih, ÖSYM'nin yoğunluğuna göre erken ya da geç açıklanacak şekilde değişkenlik gösterebilir.

ÖNCEKİ YIL 51 BİN ÖĞRENCİ EK TERCİH İLE YERLEŞTİ

Geçtiğimiz yıl 373 bin olarak açıklanan ek tercih kontenjanlarına, 51 bin öğrenci yerleşirken 322 bin kontenjan boş kaldı. Boş kalan kontenjanların 110 bini lisans, 211 bini ise ön lisans alanında yer aldı.

YÜKSEKOKULLAR BOŞ KALDI

Bu yılki normal yerleştirme döneminde en büyük kontenjan boşlukları yüksekokullarda oldu. Moda tasarımı, pazarlama, muhasebe bilgi sistemleri ile uluslararası ticaret ve lojistik yönetimi gibi birçok alan yüzde 10’un altında kaldı.

MÜHENDİSLİK ALANLARINDA BOŞLUKLAR BULUNUYOR

Yazılım, enerji, havacılık ve tıp gibi mühendislik alanlarında hiç boşluk kalmadı. Ancak birçok mühendislik bölümünde dikkat çekici boşluklar bulunuyor. Makine mühendisliğine yüzde 82 yerleşilirken, 1.809 aday için yer var. Elektrik-elektronik mühendisliğinde sıraların yüzde 84’ü doldu ama 1.438 boş kontenjan ortaya çıktı. Kontenjanlarının yarısını dolduramamış programlar arasında ulaştırma mühendisliği yüzde 20 ile öne çıkanlardan biri. Bu oran, enerji sistemleri mühendisliğinde yüzde 56 ve çevre mühendisliğinde ise yüzde 72.