Moskova’da ne konuşuldu?

Moskova’da ne konuşuldu?
Rusya'ya giden Genelkurmay Başkanı Org. Akar ve MİT Müsteşarı Fidan, Rus Genelkurmay Başkanı ve Savunma bakanı ile bir araya geldi. Peki görüşmede neler konuşuldu?

Türkiye’nin en önemli gündem maddesi Suriye’de düzenlenmesi planlanan Afrin operasyonu. Dün de konuyla ilgili sıcak gelişmeler yaşandı ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile birlikte temaslarda bulunmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti. İkili, burada Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile olası operasyonun detaylarını görüştü.

Görüşmede masaya yatırılan en önemli konulardan biri ise Türkiye’nin olası Afrin operasyonunda Suriye hava sahasını kullanma talebi oldu. Perşembe günü Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Afrin’e operasyon düzenlendiği takdirde Türk uçaklarının vurulacağı tehdidinde bulunmuştu.

Perşembe günü CNN Türk’te katıldığı canlı yayında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Rusya ve İran ile hava sahalarının kullanımı konusunda görüşmelerin sürdüğünü ifade etmişti.

HAVA SAHASINA AKILLI BOMBA FORMÜLÜ

Öte yandan Rusya ile hava sahası kullanımında uzlaşılmaması halinde ikinci bir seçeneğin de masaya yatırılacağı öğrenildi.  Buna göre; jetler hava sahasına girmeden lazerle işaretli hedefleri sınırdan vuracak. F-16'lar, 50 kilometre içeriyi HGK ve LGK bombalarıyla “sıfır hata”yla vurabiliyor.

İlgili Haberler