Muharrem İnce'den Fethullah Gülen iddiası

Muharrem İnce'den Fethullah Gülen iddiası
Canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Tayyip Erdoğan'ın FETÖ elebaşının iadesini istemediğini iddia etti.

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, CNN TÜRK’te yayınlanan, Başak Şengül moderatörlüğünde, gazeteciler Hande Fırat, Hakan Çelik ve Murat Çelik'in katıldığı Seçime Doğru Özel programında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

FETÖ elebaşının iadesiyle ilgili dikkat çeken iddialarda bulunan İnce, hükümetin Fethullah Gülen'in iadesini istemediğini öne sürdü.

İnce, şöyle konuştu:

"3 Temmuz 2017, Bekir Bozdağ, ‘Efendim biz gönderirsek mahkeme reddeder diyor. Biz de onlara siz gönderin reddedeceklerse reddetsin’ diyoruz. Yani reddedeceğini biliyor. Yani ABD FETÖ’yü göndermez, Tayyip Erdoğan da istemez. Neden istesin ki?

"PENSİLVANYA MÜBAREK BİR YER Mİ?"

Bir fotoğraf var. Gülen’i ziyaret ediyor AK Partili vekiller. Normalde başı açık olan kadın vekiller, Gülen’in yanında başlarını kapamışlar. Peki siz Hande Hanım. Başınız açık. Başınızı kapattığınız anlar da vardır. Pensilvanya mübarek bir yer mi ki o kadınlar başlarını kapamışlar.

Soru 2: Orada diz çökenler, şuan 5 tanesi vekil listesindeler. Bunlar ne konuşuyorlar? 2012’den bu yana 5 yıl geçti, hâlâ alamadılar. İddia ediyorum usulüne uygun istemediler.

İlk 23.7.2017’de istemişler. FETÖ’cüler darbe yapmış, bir yıl sonra istemişsin. 1 yıl neden bekledin?

Sadece ABD ve İngiltere’de suçluların iadesi konusunda daha zorlaştırılmış maddeler var. Türkiye, bu zor koşulları yerine getirmeden istemiş. Usulüne uygun bir şekilde isteyeceksiniz. Ben önümüzdeki günlerde 2 arkadaşımızı Adalet Bakanlığı’na göndereceğim.

"İADE TALEBİ DOĞRU DEĞİL"

Darbe girişiminden sonraki iade talebi doğru değil. Sizdeki bilgi doğru değil. Tekrar söylüyorum ‘Fethullah Gülen istenmedi’ demiyorum. Usulüne uygun olmadığını, dosyayı inceler uzmanlar, ‘Şurada yanlış yapmışsınız’ derler. Ben arkadaşlarımızı göndereceğim, dosyayı bana gönderirlerse ‘Şurası eksik’ diyeceğim.

Bana, '120 koli, tercümeleri bile doğru düzgün yapılmamış, çoğu gazete küpürüyle dolu' dendi. Ben Türk yetkiliye inanmak isterim. O dosyayı incelemek uzmanlık ister. Belgeleri ortaya koysunlar çıkar ortaya.

Fetullah Gülen bunların eski ortağı. Ben milletin vicdanına bırakıyorum. 15 Temmuz’dan 1 yıl sonra istenmişse, neden 1 yıl beklediniz? Amerikalılar ipe un serebilir neden bu fırsatı veriyorsunuz.

EKONOMİ

Ekonomiyi şöyle yöneteceğiz:

1- En acil işimiz hukuk devleti. Yargıyı düzelteceğiz. Geçen akşam Avrupa Birliği’ndeki büyükelçilerle birlikte bir iftar yemeğinde bulundum. Onlara şunu anlattım ‘Siz istediğiniz için değil, biz istediğimiz için.’ Biz özgür bir Türkiye’de yaşamak istiyoruz. Siz bizim yargımızı beğenmiyorsunuz haklısınız. Ama bizde beğenmiyoruz. Fakat siz beğenmediğiniz için değil. Benim milletim doğru dürüst bir yargıyı hak ettiği için.”

2- Yatırımcının önündeki bürokratik engelleri kaldıracağız. Güvenilir ve öngörülebilir bir yatırım ortamı kuracağız.

3- İdeolojik saplantılardan uzak duracağız. Yani faizle kavga etmenin bir anlamı yok. Faizin haram olduğunu bütün müslümanlar haram kabul eder ki  bende kabul ediyorum. Bizim dinimizde böyle. Ama bizim dinimizde böyle diye ama dünyanın da kuralları var. Ben ülkemi yönetiyorum yani ülkeyi bu dünyanın içerisinde yönetiyorum.

4- Ekonomik kurulların başına liyakatı esas alarak atama yapacağız. Asla benim adamım diye hareket etmeyeceğiz. Bir başkası israf ekonomisinden vazgeçeceğiz. İlk kez bir Cumhurbaşkanı adayı vatandaşa ‘Kemer sık’ demeyecek. Devlet kemer sıkacak. Saraydan başlayacağım o sarayı kullanmayacağım. Cumhurbaşkanlığıyla ilgili masrafları söyleyeyim;

2007 Cumhurbaşkanlığı bütçesi – 33 milyon

2014 – 199 milyon

2018 – 845 milyon

Yani 2007’de 33 milyon, 2018’de 845 milyon… 25 kat artmış. Bu ülkede kimin geliri 25 kat arttı? Bir tek Cumhurbaşkanının 25 kat arttı. Bu savurganlık buna son vereceğiz. Burayı bilim merkezi yapacağız. Dünya çapında saygın bir yer yapacağız. Ben 14 sene sonra bir daire sahibi oldum. bana saray gibi orası. Çankaya Köşkü’nü de devletin işleri için kullanırım."