Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Muharrem İnce'nin adaylığı...

Siyasi satrancın nefes kesici hamleleri devam ederken taşlar yerine oturuyor. CHP'nin tabanın sesini dinleyerek Muharrem İnce'yi aday göstermesi Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kesinlikle ikinci tura kalışını gösterdi. Bu hamle aynı zamanda seçime katılımı yüzde 90'lara tırmandırarak AKP'ye büyük bir dersin verilmesinin yolunu açacak. Hatırlanacağı gibi Ekmeleddin İhsanoğlu'nun "Çatı adaylığı kumpası" yüzünden katılım yüzde 74'lere kadar düşmüştü. CHP seçmeninin önemli bölümü sandığa gitmeyerek pasif direniş göstermişti. Yakın dostlarımdan biliyorum "İçimize sinmiyor" diyerek oy kullanmadı çoğu... CHP seçmeninin eğitim seviyesi yüksektir. Bilinçlidir. Sol gelenekteki eylem kültürüne sahiptir. Kısa zamanda hedefe kilitlenir. Nitekim Muharrem İnce ismi üzerinde mutabakat sağlandı. Partinin keskin muhalifleri bile tepki göstermedi. İnce, politikada tecrübeli bir isim. 1980 öncesinde CHP'nin gençlik kollarından gelme. Yalova'da il başkanlığı yaptı 16 yıldır kesintisiz milletvekili. Halkla diyaloğu başarılı. İnsan ilişkilerinde kırıcılığına tanık olmadık. Öfke kontrolünde sağlamdır. Aşırı uçlara karşı mesafelidir. İdeolojik dogmaları yoktur. Her kesimden rahatlıkla oy alabilir. Nitekim Yalova'da iki dönemdir AKP'ye karşı MHP'liler Muharrem İnce'nin seçilmesi için tercihlerini yapmışlardır. İflah olmaz bir Atatürkçüdür. Mütedeyyin Müslümandır ve her şeyden önemlisi tavizsiz laiktir.

***

Muharrem İnce ile birkaç defa televizyon programı yaptım. En keyiflilerindendi. Hazır cevaplılığı, ince esprileri bilgi birikiminin yansıması AKP ve trollerinin muhtemel saldırılarına karşı hazırlıklı olduğuna inanıyorum. Belden aşağı vurmada son derece mahir olan AKP'nin her türlü taarruzunu boşa çıkaracağına da şüphemiz yok. İnce, Meral Akşener hareketini üç yıldır yakından takip ediyor. Her fırsatta "Türkiye ve demokrasi için şans" demiştir. İkinci tura kim çıkarsa itiraz etmeden arkasında durulmasının şart olduğunu vurgulamıştır.

Bazı okuyucularımız ısrarla İnce'nin çıkışının Meral Akşener'e gidecek oyları engelleyeceğine dair endişelerini dile getiriyor. Her şeyden önce Meral Akşener, Cumhurbaşkanı adaylığını ilan edeli neredeyse iki yıl oluyor. Yarışa önce başladı... Ve ciddi mesafe aldı. CHP seçmenlerinin önemli bölümü Akşener'e önceden angaje oldu. Bu kesimden çok az dönüş olur. Zira il-ilçe seçim kurullarında iki saatte 50 bini geçen imzaların önemli bölümü CHP'lilere ait. İkinci turda Akşener ve İnce'nin birkaç puanlık farkı olabilir. En başından, defalarca belirttiğimiz gibi önemli olan Cumhurbaşkanlığı seçimidir. Başta Sayın Kılıçdaroğlu ve Akşener büyük fedakarlıklarla oluşturdukları "Demokrasi İttifakı" sonuçta ipi göğüsleyecek ve 16 yıllık kâbus sona erecektir.

Değerli okuyucularımıza önerime gelince dün yazdığım gibi 100 bin imzanın çok üzerine çıkılmalı. Bir günde zaten çoktan geçildi. Hedef 1 milyonu aşmak olmalıdır. Bir milyonu geçince birileri fena krize girecek. Kimyaları bozulacak. Tükenmişlik sendromuna tutulacak haberiniz olsun.

Her an her şey olabilir!  

Hırs aklın önüne geçerse felaketin ayak sesleri duyuluyor demektir. Aba altından sopa gösterme, tehdit, şantaj boyutları giderek artıyor. Meral Akşener'in İstanbul-Beylerbeyi'ndeki mütevazı evinin önüne "Her an her şey olabilir" mesajı yazan kolpacılar "Demirden korkanın trene binmeyeceği" özdeyişini bilmiyor. Dedeleri, Batı Trakya Cumhuriyetini kurmuş, İstiklal Harbinde vuruşmuş "Evlad-ı Fatihan" bir aileden gelen Akşener'i korkutacaklarını sanan zavallılar onun cesaret ve kararlılığını reislerine, yancılarına sorsunlar.

Bu arada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya bir çift sözümüz olacak. İçişleri Bakanlığı, TBMM Başkanvekilliği yapmış bir devlet büyüğünün korunmasında böylesi zaaflara ne diyecek. Çevredeki güvenlik kameralarının kaydettiği görüntülerden, failler ne zaman bulunacak?

........

Not: Bu akşam (Cumartesi) saat 21.00 de Halk TV'de "Türkiye Nereye" programında gündemi değerlendireceğiz. İyi seyirler.

Yazarın Diğer Yazıları