Murat Ağırel, isyancı Seyit Rıza'nın İngilizlerden yardım istediği mektubu paylaştı. İşte her şeyi özetleyen belge

Murat Ağırel, isyancı Seyit Rıza'nın İngilizlerden yardım istediği mektubu paylaştı. İşte her şeyi özetleyen belge
Gazeteci Murat Ağırel, sosyal medya hesabından Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı isyanda bulunan Seyit Rıza ile ilgili dikkat çeken bilgileri, kamuoyuna duyurdu.

Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel, 1937 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne karşı isyanda bulunan sözde aşiret lideri Seyit Rıza ile ilgili dikkat çeken bilgileri kamuoyu ile paylaştı.

Ağırel, Seyit Rıza’nın İngiltere’ye Fransızca bir mektup gönderdiğini ve Türkiye’ye karşı destek istediğini belirtti. Ağırel, bu ve bu tür bilgilerin arşivlerde kayıtlı olduğunu ifade etti. 

“ŞEYH SAİD VE SEYİT RIZA VATAN HAİNİDİR”

Ağırel, söz konusu paylaşımda, “Şeyh Said ve Seyit Rıza vatan hainidir. Ek’te bulunan mektup Seyit Rıza haininin İngiltere’ye yazdığı ihanet mektubudur. İngiliz arşivlerinde bunun gibi yüzlerce belge var. Hepsi ben de mevcut” dedi.

FRANSIZCA’YI İYİ BİLİYOR

Ağırel, paylaşımı yaptıktan sonra mektubun yazıldığı dil ile ilgili çok sayıda soru aldığını belirterek, “Birçok kişi ‘’Seyit Rıza Türkçe dahi bilmez nasıl Fransızca yazabilir’ diye sormuş. Mektubu Seyit Rıza’nın yanından ayırmadığı kurmayı ‘Baytar Nuri’ yazıyor. Anılarında da bu mektubu yazdığını doğruluyor. (Nuri Dersimi, Kürdistan Tarihinde Dersim, Doz Yayınları, 1997, s.104.)” ifadelerini kullandı.

"HÜKÜMETİNİZİN MANEVİ ETKİSİNDEN YARARLANMAK İSTİYORUZ"

Söz konusu mektupta, isyancı Seyit Rıza İngilizlere şu ifadeleri kullanıyor: 

Üç milyon Kürt, sesimden ekselanslarına sesleniyor ve hükümetinizin manevi etkisinden Kürt halkını yararlandırmanızı sizden istirham ediyor. Sayın Bakan en derin saygılarımın kabulünü rica ederim.

agirel-007.jpg

maktup.jpg

1-041.jpeg

2-039.jpeg

 

 

 

 

İlgili Haberler