Murat Ağırel'in yazısı TBMM gündeminde

Murat Ağırel'in yazısı TBMM gündeminde
Gazetemiz yazarı Murat Ağırel'in "Yeni Havalimanı'ndaki skandal tehlike" başlıklı yazısında ortaya koyduğu iddialar TBMM gündemine taşındı.

Gazetemiz yazarı Murat Ağırel'in "Yeni Havalimanı'ndaki skandal tehlike" başlıklı yazısında ortaya koyduğu iddialar, İYİ Parti tarafından TBMM gündemine taşındı.

Ağırel'in yazısında yer alan yeni yapılan İstanbul Havalimanı'ındaki paratoner işi ile ilgili iddialar hakkında, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verildi.

 Dervişoğlu'nun önergesi şu şekilde;

so.jpg

Yeniçağ Gazetesi Yazarı Murat Ağırel, 4 Kasım tarihinde yayınlanan "Yeni Havalimanı'ndaki skandal tehlike" başlıklı yazısında İstanbul Havalimanı'nda yıldırım çarpmalarını önlemek için paratoner yapılması için anlaşma sağlanan şirketin fiziki altyapının sağlanamaması nedeniyle sözleşmeyi feshettiğini yazmıştı. Ağırel'in yazısından ilgili bölüm şöyle:

"Her havalimanı mutlaka paratoner yaptırmak zorundadır. Havalimanı gibi yapı ve tesislerin yıldırımdan korunması için bazı standartlar getirilmiş. Türkiye için öngörülen standart TSE EN 62305 olarak yayımlanmıştır.

Bahse konu standart yapılacak risk analizlerine karşı yuvarlanan küre metoduna göre koruma noktaları belirlenerek korumanın yapılmasını öngörmektedir. Paratoner şart koşulmuş ancak tüm uzman görüşleri paratonerden ziyade standartta belirtilen Faraday Kafesi modelini önermektedir. Faraday Kafesi, yıldırımlara karşı çeper bir savunma sağladığı gibi elektromanyetik dalgaların girmesine ve çıkmasına da izin vermemesi nedeni ile işin ehli kişiler tarafından en güvenli çözüm olarak benimsenmektedir. Kamu kurum ve kuruluşları yönetmeliklerinde paratoner istenmesine rağmen İGA yönetimi Faraday Sistemini kurdurtmak istiyor.

Havalimanı İşletmesi İGA bu sistemi yaptırmak için Oğuzhan Yüksel'in sahibi olduğu Çınar Enerji ile sözleşme yapıyor. Çınar Enerji Havalimanı çatılarına yıldırımı çeken yakalama uçlarını yerleştiriyor. Yıldırımı toprağa iletecek fiziki yapının yapılmasına müsaade etmiyor ve sözleşmeyi feshediyor.

Firma, Sivil Havacılık Müdürlüğü'ne bu haliyle havalimanının büyük bir tehlike saçtığını anlatan bir çok elektronik posta gönderiyor. Firma yetkilileri hem İGA hem de Sivil Havacılık Firmasına da noter kanalı ile tehlikenin boyutlarını belirten ve sorumluluk almadıklarını belirten bir yazı yazıyor.

 Yazının en önemli ilgili kısmı aynen şöyle:

"Yapılması gereken şartlar topraklamanın ölçülüp topraklama 0 OHM olması işletmenin OHM'ı; 0.5 OHM insanların yaşam alanında olması gereken azami OHM'dır. Bu OHM'lar ölçüm sırasında tutturulamadığı zaman yıldırım düşmesi durumunda potansiyel fark oluşturup bundan kaynaklı büyük bir patlama ile can ve mal kaybı oluşturulması kesindir. Firmamızın Faraday Sistem Paratoner ile ilgili imalatın tamamlanamaması sebebi ile ölçümlerinde yapılamaması sonucunda herhangi bir sorumluluğu söz konusu değildir. 27 Temmuz 2019"  

İlgili Haberler