Murat Kurum ile Kanal İstanbul’un ÇED raporu arasında büyük çelişki

Murat Kurum ile Kanal İstanbul’un ÇED raporu arasında büyük çelişki
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Kanal İstanbul nedeniyle İstanbul’un su kaynaklarının zarar görmeyeceğini söylemişti. Ancak Bakanlığın hazırladığı ÇED raporunda bu durumun tam tersi yazıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde Kanal İstanbul ile ilgili yaptığı açıklamada proje nedeniyle su kaynaklarının azalmayacağını ve depremden etkilenmeyeceğini söylemişti. Bakan Kurum’un su kaynakları ile ilgili açıklamasının Kanal İstanbul’un ÇED raporunu yalanlar nitelikte olduğu ortaya çıktı. Raporda, Kanal İstanbul’un güzergahındaki su kaynaklarının nedeyse tamamının olumsuz etkileneceği ortaya konmuştu.

Söz konusu açıklamayı köşesine taşıyan Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci şu ifadeleri kullandı:

“Bir toplumda, ya da bir ülkede gerçek hükmünü yitirirse ne olur?

Mesela sadece bir örnek: Kanal İstanbul’un ÇED raporunda 5 ayrı güzergah üzerinden su kayıpları veriliyor. En düşük su kaybı 4. güzergahta deniliyor ve çözüm olarak “Melen Barajı” gösteriliyor.

Oysa dün Anadolu Ajansından geçen haberde Bakan Kurum aynen şu cümleleri ediyor: “Kanal İstanbul Projesi üzerinden birilerinin prim yapmasına da müsaade etmeyeceğiz. Bizim işimiz var. Vatandaşımızı net bir şekilde, doğru bir şekilde depremden etkilenmeyeceği, su kaynaklarının azalmayacağı, yine bölgeden 500 bin yeni nüfus geleceği, 500 bin yeni nüfus dışında herhangi bir nüfus gelmeyeceği...”

Bakınız kendi yaptırdıkları ÇED raporunda bile 5 güzergahın hepsinde su kaynakları zarar görüyor. Sadece en az zarar 4. güzergah da deniliyor ve orayı da Melen Barajı karşılayacak deniliyor.

Biri gerçeği söylemiyor ama kim?”