Murat Muratoğlu: “Varlık Fonu, borç teminatı olarak THY’yi mi gösterecek?”

Murat Muratoğlu: “Varlık Fonu, borç teminatı olarak THY’yi mi gösterecek?”
Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, Varlık Fonu’na sınırsız borçlanma yetkisi verilmesi girişimine tepki göstererek, “Teminat olarak ne gösterilecek? Türk Hava Yolları mı, Ziraat Bankası mı, Eti Maden mi, BOTAŞ mı” dedi.

AKP’li vekillerin Meclis’e sunduğu 40 maddelik yasa teklifinin içinde denetimden kaçırılması ve bünyesindeki şirketlerle büyük tartışma yaratan Varlık Fonu ile ilgili bir madde de yer aldı. Söz konusu düzenleme ile Varlık Fonu’na sınırız borçlanma yetkisi veriliyor.

Sözcü gazetesi yazarı Murat Muraoğlu, Varlık Fonu’na devredilen şirketlerin uğradığı zarara ÇAYKUR üzerinden dikkat çekerek, “Türkiye'nin fonu büyütebilecek ne döviz fazlası ne de kredi notu var. Kimse babasının hayrına borç vermez. Teminat olarak ne gösterilecek? Türk Hava Yolları mı, Ziraat Bankası mı, Eti Maden mi, BOTAŞ mı? Hangi faiz oranı ile ne kadar borçlanacak? Borç nereye kullanılacak? Belli ki yine ticari sır olacak” ifadelerini kullandı.

Murat Muratoğlu’nun “Varlık Fonu öde öde bitmez borcu!” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“İktidar, Varlık Fonu'na sınırsız bir borçlanma yetkisi vermeye hazırlanıyor. Adeta Türkiye'nin bütün geleceğini ipoteklemek için uğraşıyor!

Şöyle anlatayım; Türkiye Cumhuriyeti borçlanmalarını Hazine üzerinden yapar ve belirlenmiş limitlere uymak zorundadır. Ülkeyi yönetsen bile borçlanamazsın kafana göre…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Resmi Gazete'de yayınladığı cumhurbaşkanlığı kararıyla kendisini Varlık Fonu başkanlığına getirdi.

Bu kararın ardından atama yetkisini kullanarak Varlık Fonu Başkan Vekilliğine de Hazine ve Maliye Bakanı şu şansa bakın ki aynı zamanda damadı Berat Albayrak'ı yerleştirdi.

Türkiye'nin en değerli şirketleri, kupon arsaları, otelleri fona devredildi. Şirketler teker teker dökülüyorlar o günden beri…

ÇAYKUR, Varlık Fonu'na devredildiği 2017 yılından sonra kâr yüzü göremedi! Bu ülkede çaydan zarar eden tek kurumun ÇAYKUR olması manidar değil mi?

Haliyle Varlık Fonu'na para gelmedi. Para yoksa neyi yöneteceklerdi? Beş-on milyar lira kimi keserdi? Daha fazla para için Varlık Fonu'nun borçlanma sınırlamalarına tabi olmaması gerekliydi.

Türkiye'nin fonu büyütebilecek ne döviz fazlası ne de kredi notu var. Kimse babasının hayrına borç vermez.

Teminat olarak ne gösterilecek? Türk Hava Yolları mı, Ziraat Bankası mı, Eti Maden mi, BOTAŞ mı? Hangi faiz oranı ile ne kadar borçlanacak? Borç nereye kullanılacak? Belli ki yine ticari sır olacak.”