Murat Yetkin: "2011'de komutanlar, istifalarıyla tehlikeye karşı uyarmıştı"

Murat Yetkin: "2011'de komutanlar, istifalarıyla tehlikeye karşı uyarmıştı"
15 Temmuz hain darbe girişiminin üçüncü yılında konuyla ilgili bir yazı kaleme alan gazeteci Murat Yetkin, 2011 yılında istifa eden komutanların gerekçesinin FETÖ olduğunu yazdı.

Gazeteci ve yazar Murat Yetkin, kişisel web sitesinde yayınladığı “15 Temmuz, 15 soru” başlıklı yazısında, 15 Temmuz darbe girişiminin öncesinde ve sonrasında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Gazeteci Murat Yetkin, eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının "Fethullahçıları durdurmamızı engelliyorsunuz" gerekçesiyle istifa ettiğini belirtti. Yetkin, yazısında "Havlu atma şeklinde yorumlanan bu çıkışta komutanlar istifalarını bayrak gibi açarak gelen tehlikeye karşı uyarıyorlardı. Hükümetin ağır kusuru yok mu?" ifadelerine yer verdi.

Şifreli haberleşme programı ByLock’un, 2015 yılının sonbaharında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından kırılmaya başlandığını belirten Yetkin, “Türk Silahlı Kuvvetlerindeki yapıya dair ilk listeler, Yüksek Askeri Şura öncesi önlem alınabilsin diye Genelkurmay’a verilmeye başlanmıştı. Fethullahçılar bunu öğrenince o ByLock’u kapatıp başka programlara geçmişlerdi. Bir binbaşı 15 Temmuz öğleden sonra gelip MİT’in kapısını çalana dek MİT ya da Genelkurmay hiçbir şeyden kuşkulanmayacak kadar naif yapılar mıydı?” ifadelerini kullandı.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı tutuklama girişimini hatırlatan Yetkin, şöyle devam etti:

“MİT Müsteşarı Hakan Fidan daha 2012 Şubat ayında Fethullahçı örgütlenmenin polis ve yargı kanatları tarafından, üstelik PKK bağlantısı iddiasıyla hedef alınmıştı. Fethullahçıların hedefinin MİT üzerinden Erdoğan olduğu açığa çıkmıştı. Buna rağmen Erdoğan neden Haziran 2012’deki ‘Türkçe Olimpiyatı’nda Gülen’e övgüler düzerek davet çıkarıyor, ‘bu hasret bitsin’ diye cesaret veriyordu?

Bütün bu süreçte AK Parti, Meclis ve hükümet safları giderek daha çok Fethullahçıyla dolduruldu. Şimdi isim sayıp davaya muhatap olmak istemiyorum. Ama 15 Temmuz sonrasında görevde olan hükümette dahi hangi bakanların Fethullahçı, Meclis ve Partide kimlerin Fethullahçı olduğu açıkça konuşuluyordu. Örgütün AK Parti içindeki siyasi bağlantıları, üyeleri neden korundu?

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanının 2011 Temmuz sonunda istifasının gerekçesi aslında ‘Artık Fethullahçıları durduramıyoruz, durdurmamızı engelliyorsunuz, ortak olmak istemiyoruz’ idi. Havlu atma şeklinde yorumlanan bu çıkışta komutanlar istifalarını bayrak gibi açarak gelen tehlikeye karşı uyarıyorlardı. Nitekim altı-yedi ay sonra Fidan’ın tutuklanma girişimi patladı. Hükümetin bu işareti okumasına engel olan ordudaki Kemalistlerin nihayet temizlendiğine inanıp rahatlaması mıydı, yoksa önlerinin açılıp erken rütbe ve makam alan komutanların hükümeti ‘Sorun yok, her şey kontrol altında’ diye avutması mı? Her iki durumda da Hükümetin ağır kusuru yok mudur?”