"Murdar" oluşun gerçek hikâyesi

Tabi seçimler "murdar" olacak. Başka türlü olması mümkün mü?

Değil.

Sanki seçimler ilk defa "murdar" oluyor. Ve sanki ilk defa millet iradesine el atılıyor.. Seçim; olağan demokratik işleyişinden, olağan dışı işleyişe ilk defa çekiliyormuş gibi konuşuyorlar.

"Murdar oldu!"

Olur tabi.

Keser döndü sap döndü en sonunda hesap yapanı vurdu.

Kim ya da kimler başlattı "murdar" seçim sürecini?

Siyasi propaganda yoluyla oy kazanma yerine kömür, un, şeker makarna dağıtarak işi sulandırıp çığırından çıkaran kimlerse onlar.

Onlar demokrasiyi, halkın gönlünü ve rızasını; söz, yazı ve fikir ve icatlarla kazanmak yerine, midesinden tavlayarak ele geçirme yöntemine çevirdiler. Hukuk devleti ölçütlerinden saptıkça demokrasi denizi kirlenmeğe başladı. Çünkü ölçülere ve ölçütlere uyulmuyordu.

Böylece kirlilik aldı başını gitti.

***

Devlet imkânlarını seçimde oy kazanmak için kendi çıkarına kullanmak ahlaki bir sorun olduğu kadar da bir "murdarlık" sorunudur.

Niye öyledir?

Çünkü kirlidir.

Doğası gereği bütün "pis işler", ister istemez  kirli yeni "murdardır" zaten.

Hatırlayın..

Olağan değil, olması gereken de değil,  bilerek ve düşünülerek toplu seçmen kaydırma işi ne zaman başladı benim ülkemde?

Ne zaman gazetelerde muhalefetin çığlığına dönüştü?

Hah! İşte tam da oradan başladı kirli siyaset..

Açın geriye doğru gazete sayfalarını, bakın göreceksiniz. Siyaset seçim rüşvetiyle, seçmen kaydırmalarla kirlendikçe, iktidardan ses çıkmamıştır. Lakin ne zaman keser dönmüş, ister istemez keserle beraber sap da döndüğünden işler karışmış ve nihayet itiraf, üst perdeden gelmiştir: "seçimler murdar oldu!"

Ha şunu bileydiniz..

Kirli siyasetin üç ayağı var: Birincisi devlet kasasından iktidar lehine ekonomik çıkar sağlamak ve bunu oya dönüştürmek.

İkinci ayağı, iktidar yandaşı sayıca çok, imkânları iyi, yandaş medya oluşturmak ve muhalefeti yerli yersiz suçlamak.

Üçüncüsü de, "bindirilmiş kıtalar" halinde seçmen kaydırarak, bir zamanlar yapılan itirazlara gülüp geçmektir.

Evet, seçimler pek çok kere demokrasinin meşru ve temiz bir eli iken, bu yolla kirli siyasete bulaştırılarak "murdar" edilmiştir.

Eğer batılı ülkelerde yaşanan demokrasinin ve hukuk devletinin olağan kriterlerine dönmezsek, kısacası kirli siyaset temiz siyasete dönmezse, Türkiye'de sadece bugün değil bundan sonra da bütün seçimler tartışmalı ve ister istemez su katılmış olacaktır.

 

Yazarın Diğer Yazıları