Mustafa Denizli Traktör Sazi ile anlaştı

Mustafa Denizli Traktör Sazi ile anlaştı
Güney Azerbaycan Türklerinin simgesi olan İran Pers Körfez Pro Ligi ekiplerinden Traktör Sazi takımının teknik direktörlüğüne, beş yıllık bir anlaşmayla Mustafa Denizli getirildi.

Son olarak Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Kasımpaşa'da görev yapan ve ligin bitimine iki hafta kala görevinden ayrılan deneyimli teknik adam Mustafa Denizli'nin yeni durağı belli oldu.

69 yaşındaki teknik adam, kendisini 5 yıllığına  Güney Azerbaycan Türklerinin desteklediği Traktör Sazi'ye bağlayan resmi sözleşmeye imza attı. Denizli'nin yeni takımında ne kadar ücret kazanacağı bilgisi ise henüz netleşmedi.

GÜNEY AZERBAYCAN'IN TÜRKLÜĞÜNÜN SESİ: TRAKTÖR SAZİ

Mustafa Denizli’nin çalıştıracağı Traktör Sazi takımı, İran’da Türklerin simgesi haline gelmiş, adeta bayraklaşmış bir kulüp. “Futbol sadece futbol değildir” sözünün İran’daki karşılığı olarak gösterilebilecek Traktör Sazi, sadece İran’daki en büyük Türk şehri Tebrizlilerin değil, aynı zamanda bölgede yaşayan milyonlarca Türk’ün sesi olmuş durumda. Maçlarını Tebriz'deki 70.000 (bazı kaynaklarda 75.000) kişi kapasiteli Yâdigâr İmam Stadyumu'nda oynayan Traktor Sazi ortalama her maçında 80.000 kişilik seyirci -taraftar kitlesinin desteğini almaktadır.

iran-da-bir-turk-takimi-tractor-sazi_10561_b.jpg

TRİBÜNLERİNDE ELLERİ BOZKURT OLMUŞ ON BİNLER

Traktör Sazi, adını Tebriz'deki, ülkenin en büyük traktör fabrikasından almaktadır. İran sınırları içerisindeki Güney Azerbaycan’da yaşayan yaklaşık 40 milyon Türk’ün, anadilinde eğitim yapamaması, sosyal haklardan mahrum olması, hatta Türkçe adlar kullanması ya da işyerlerine Türkçe tabela dahi asması engelleniyor. Ancak bu duruma rağmen Güney Azerbaycan Türkleri Traktör Sazi’nin maçlarında, "Tebriz-Bakü-Ankara / Biz hara, Farslar hara" "Ya ya ya, şa şa şa, Âzerbaycan çok yaşa" "Âzerbaycan bir olsun / Merkezi Tebriz olsun" gibi tezâhüratlarda bulunmaktadır. On binlerce taraftârının eşlik ettiği bu tezâhüratlarla Traktör Sazi, İran’da giderek artan Türkçü-Turancı söylemlerin de odak noktasında yer alıyor. Tribünlerinde Azerbaycan ve Türkiye lehine sloganlar atılan Tarktör Sazi, elleri bozkurt olmuş tüm tribünlerin kurt sesleri ile inlemesiyle maça başlıyor.

TRAKTÖR, TÜRKÇE DEMEK

Traktör, sadece bir futbol takımı değil, onlar için Azerbaycan demek, Türkçe demek, özgürlük demek. Lakapları “Kızıl Kurt” olan taraftarlar, gönüllerinden geçirdiklerini maç sırasında bağırarak dile getiriyor. Karşılaşmalarında çoğunlukla “Türk dilinde medrese, olmalıdır herkese” ve” Azerbaycan var olsun, istemeyen kör olsun” gibi sloganlar atılmaktadır. 70.000 kişilik stadını çoğu zaman bu ateşli seyircileriyle dolduran Traktor’un, Persepolis ile karşılaşması, 120.000 seyirciyi stat ve etrafına toplayarak İran tarihinin rekoru olarak 2009 – 2010 sezonunda kayıtlara geçmiştir.

İlgili Haberler