Mutfak enflasyonu bütçe deliğini büyüttü

Mutfak enflasyonu bütçe deliğini büyüttü
4 kişilik dar gelirli ailenin mutfak masraflarıyla birlikte kira, su doğal gaz ve elektrik için ayda en az 2.685 TL’ye ihtiyacı var.

TL’nin döviz karşısında yılbaşından bu yana yüzde 70 değer kaybetmesi iğneden ipliğe hayatımızdaki her şeye yansıdı.

Bazı büyük marketler kur artışını bahane ederek fiyatları tırmandırırken, bazı ambalajlı ürünlerde ise üretici firma gramajı düşürerek gizli zam yaptı. Asgari ücretin bin 603 TL olduğu düşünülürse, mutfak alışverişinde satın almalar kilogramdan, yarım kiloya dönüştü.

Türk-İş’in araştırmasına göre , 4 kişilik bir ailenin bin 812 lira tutan açlık sınırı harcaması, bin 603 liralık asgari ücretin 109 lira üstünde. Pazar ve marketten yapılan alışverişlerde meyve sebze fiyatı en az yüzde 25 oranında arttı.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken “Vatandaşlar temel gıda ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanırken bazı fırsatçıların bire bin katma çabasının önüne geçilmeli” dedi.

TÜİK’in açıkladığı rakamlarda da geçen ay gıda fiyatlarındaki artış yüzde 19,75 olmuştu. 4 kişilik bir ailenin, kira, gaz, elektrik, su masrafları, günlük 30 lira, sabah kahvaltısı 18.5 lira, öğle yemeği 22.5 lira, akşam yemeğinin de 18.5 lira tuttuğunu varsayarsak, günlük harcama 90 lirayı, aylık 2 bin 685 lirayı buluyor.

Bu harcama da bin 603 liralık asgari ücretin bin lira üstünde.. Asgari ücretli 4 kişilik aile her ay bin lira açık veriyor. Bu harcamanın içinde telefon, televizyon , internet harcamaları da dahil değil. Bu da gösteriyor ki asgari ücretli bu hayat pahalılığında açlıkla pençeleşiyor… Pazarcı esnafının beklentisi, eylül ayında enflasyonun daha da yüksek çıkacağı yönünde.. Yaz mevsiminin en önemli sebzelerinden olan Ayşe kadın fasulyenin kilogram fiyatı 9.95 TL’ye, Barbunya, 11.95 TL’ye, beyaz peynirin kilogramı 54TL, kaşar peynir 69 TL’ye, sele zeytin 37 TL’ye fırladı. Dana kıyma 48.95 TL’ye, dana kuşbaşı 54.95 TL’ye çıktı.

Gıdanın dışındaki ambalajlı ürünler de market raflarında çok ciddi etiket değişikliğine gidildi. Ticaret Bakanlığı 1296 üründe haksız fiyat artışı tespit ettiklerini açıklasa da , market ürünlerinde fiyatlardaki artış, aile bütçesindeki deliği iyice büyüttü. Tavuk gibi bazı ürünlerde ise fiyatlar yüzde 100- yüzde 200 oranında arttı. Kasaplar Odası Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, döviz kuru üzerinden tavukçuluk sektöründe fırsatçılık yapıldığını ileri sürdü.

Tavuk eti fiyatlarına her hafta zam geldiğini, 9 ayda yüzde 200’ün üzerinde fiyat artışı yapıldığını belirten Yardımcı, “Tavuk göğsünün fiyatı 2 hafta önce 18, bir hafta önce 22 liraydı. Bugün sadece bize gelişi 28 lira oldu. Ocak ayında 10 liraydı. Tavuk kanadının kilosu ocak ayında 7 lira 70 kuruşken bugün 21 lira. Kırmızı ete 1 lira zam geldiğinde ülke ayağa kalkıyor” diye konuştu.

Piyasa çevreleri ise büyük baş hayvanlarda şarbon hastalığının görülmesinden sonra, kırmızı ete talep düşmesinin beyaz ete talebi artırdığını, bunun da fiyatları yukarı çektiğine dikkat çekiyorlar. Tüketici fiyatları bazında ağustosta bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı yüzde 25,56 ile salçada oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, fiyat artışında salçayı, yüzde 21,44 ile yumurta, yüzde 20,74 ile karpuz izledi.

ekran-alintisi-592.jpg

İlgili Haberler