Mutfaktaki yangın eğitime de sıçradı

Mutfaktaki yangın eğitime de sıçradı
Enflasyonun yükselmesiyle başlayan mutfaktaki yangın, eğitim masraflarına da sıçradı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın yaptığı çalışmaya göre 2017'de 275 TL’yi olan kırtasiye masrafları 2018'de 408 TL’yi buldu.

CHP'nin temel eğitim malzeme fiyatlarındaki değişimi yansıtan çalışmasına göre, öğrencilerin en çok kullandığı eğitim malzemelerinin fiyatı son bir yıl içinde enflasyonun çok üzerinde arttı.

Ağbaba’nın çalışmasında şu bilgiler yer aldı: “2017 Eylül’ünde ailelerin okul başlangıcı için yaptıkları masraf ortalama 275 TL’yi bulurken, bu yıl okulların ilk başlangıcında ailelerin çocukları için yapması gereken masraf ortalama 408 TL’yi buldu. Yani kırtasiye malzemelerinde ortalama 1.5 kat oranında artış meydana geldi.”

Çalışmaya göre, ilköğretim dışındaki öğrencilerin okul derslerine ek olarak kullandıkları yardımcı kaynaklarda da 50 ile 65 TL arası artış oldu. Ağbaba, krizin etkilediği en önemli sektörlerden birisinin ise kâğıt sektörü olduğuna dikkat çekti.

Veli Ağbaba’nın çalışmasında fiyat artışları kalem kalem şöyle:

-Kurşun kalem 1.4 kat

-60 yapraklı defter 1.25 kat

-Resim defteri 1.3 kat

-Pastel boya 1.6 kat

-Okul çantası 1.4 kat

-A4 kâğıt 2 kat

-Sözlük 2 kat

-Cetvel 1.8 kat

-Silgi 1.6 kat

-Kalemtıraş 1.6 kat

-Beslenme çantası 1.8 kat

-Suluk 2 kat

-Küçük abaküs 1.7 kat

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 2018 yılında tüketici fiyatları yüzde 20.3 oranında artmıştı. Ancak araştırma sonuçları, temel eğitim malzemelerinden olan kırtasiye ürünlerindeki zamların genel enflasyon oranının çok çok üzerine çıktı