Müziğin sevgilileri

Böylesi tekrarlarla dolu bir hafta sonu yaşadığımı hatırlamıyorum..

Selma Berk gibi klasik müzik yazarıyla aynı grupta çalıştığım seneler aklıma geldi. Bana operayı sevdiren isim oydu.

Telefonum çaldı ve karşımda Orhan Ayhan:

"Hemen TRT2'ye geç..."

Digitürk'ün 66. kanalına çevirdim. Konser Zamanı'nda "Operanın Sevgilileri" adlı yayın vardı.

Öncelikle bu ekranı kuran İbrahim Eren'e teşekkür ederim, sonra da Devlet Opera ve Balesi'nin yeni Genel Müdürü Murat Karahan'a. Geçen yıl gerçekleştirilen bu muhteşem yapımı böylece seyretme imkanı buldum.

Salon ayakta

Kimler yoktu ki, Hakk'a yürüyenler dahil kimse unutulmamıştı. Düşünün 1972'de tanıdığım Pekin Kırgız'dan 48 yıl sonra bu sesin çıkması inanılmazdı. Performansı ise muhteşemdi.. Bülent Ersoy'un benzetmesiyle koca salonu "Allah, Allah'a kaldırdı..."

Ertesi gün 16:30'da tekrarı olduğunu öğrenince başta kaçırdığım bölüm de dahil bir defa daha sonuna kadar izledim. Dedik ya, ebediyete intikal edenlerle birlikte operamızın en büyük isimleri, kimi canlı kimi arşivden taşındılar.

Harika repertuar

Hangi besteler icra edildi derseniz;

Sevil Berberi, Carmen, Cavalleria Rusticana, La traviata, O Sole Mio.

Opera tarihinin bu muhteşem eserlerini bizim çoktan yaşça emekli olmuşlarının ağzından dinlemek de mükemmeldi.

Keriman-Yalçın Davran, Işık-İsmet Kurt, Müjde Çeliktaş, Seda Ayanlı, Aykut Çınar vb. harikaydılar.

Tabi, Leyla Gencer ile Suna Korat'ı da unutmayalım. Programda emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.

Denizcilerimiz gitmiş

TRT2'den bir başka yayını daha ilave edeceğim. MFÖ'nün Fuat Güner'ini Fareo Adaları'nda gördük. Tüm kuzey yarı kürenin ünlü sesi AİVÖR'le röportaj yaptı. Birlikte söylediler. Klasik müzik tutkunları bu güzel sanatçıyı Ankara'daki konserinden iyi hatırlarlar. "Aramızda Müzik Var" için de çok başarılı bir yapım diyebiliriz.

Bir başka dikkatimi çeken konuyu daha yazmak istiyorum. 500 kişilik Türk denizcisi 400 yıl önce bu adalar topluluğuna gidiyor. Bunun belgelerini ulusal müzelerinde gördük.

Çin turnesi

Peşinden beIN Belgesel'de İstanbul Senfonu Orkestrası'nın Çin turnesi yayınlandı. 8 ayrı konserin tamamı hınca hınç doluydu. En güzel yanı da görme engelli Çinli gencin orkestramızı yönetmesiydi.

Tam 20 yıl

Bu kez TRT Müzik'e geçtim. Kurumun "Zorlu Konserler"inden biri. Gecenin solisti UmutAkyürek'ti.

Umut'u dinlediğim günlerdi. Umut "O dudaklar yine yaz geldi de bübbülleşiyor"u söylemişti. Gazetemde o kadar methettim ki, bir sonraki solosunda yönetmen Mukaddes Mut, hazırladığı repertuarın içine şarkıyı tekrar yerleştirmişti.

Aynı şarkı

Umut ile türkücü eşi Oktay Ertuğrul bir kaç kez ziyaretime gelmişlerdi.  Bu konserdeki Türk Sanat Musikisi tutkunları dikkat çekiciydi. İyi Beşiktaşlı İçişleri eski Bakanı Abdülkadir Aksu ile Muazzes Ersoy ön sıradaydı. Güzel bir yan da yine Sadettin Kaynak'ın "O dudaklar"ıydı. Yönetmen Fatma Sis ile Tanju Erol'u tebrik ediyorum.

Sizden gelenler:

En güzel taraf ne biliyor musunuz? Eski bir dosttan mesaj almak. Örneğin Emin Atasagun'un yolladığı. Geçmiş olsun mesajını almak dahi akrabası mekanı cennet Süleyman Baba'yı hatırlatıyor.

***

Balat'ın efsanesi terzi Orhan Esen'in telefonda da olsa sesini duymak bir diğer mutluluk. Orhan ağabeyin çırağı Harun dede olmuş, müthiş bir şey...

***

Küçük bir derkenar diyerek söze başlayanlar da aynı lezzette. Bu sözün mucidi de Hüseyin Movit.

***

Bazı okurlarımın en büyük merakı kendileriyle ilgili bilgi vermek. Celal İmer de bunlardan. Doğruyu söylemek gerekirse istediği bilgileri arayacak durumda değilim. Parmaklarımı tam  kullanacak duruma geldiğim gün istediklerini bulup aktarabilirim.

Günün Sözü:

Akıl noksanlığı iki türlü olur;

Biri delilikten, öbürü cahillikten. Eflatun

 

dfs-004-001-011-001.jpg

Yazarın Diğer Yazıları