Nahçıvan nereye bağlı?

Bu kadar çok ekran ve bunların ayrı ayrı programlarına yetişmek kolay değil. Her ne kadar günün işaretlemelerini yapsak da, kaçırdıklarımız çok fazla. Tekrar izlemeler vaziyeti bir yere kadar kurtarıyor. Mustafa Denizli'nin anlatımıyla "netçede" yediğimiz gol sayısı hayli fazla. Handikaplarımızdan birisi ise yaş meselesi...

TRT Müzik, Viyana Filarmoni Orkestrası'nın yeni yıl konserini tekrarlayınca sevindim. Hem de önceden anonslarla. Kanal Koordinatörü Süleyman Bektaş'a isteğime cevap verdiği için müteşekkirim. Yayın öncesi bizim Esat Atalay'ın kızı Mehveş'e "Kayda al da, evde rahat izleyeyim" deyişini işitince ikinci kez mutlu oldum.

***

Arızalar

En çok hata yakaladığım programlar bilgi yarışmaları. Tuhafıma giden "Özel Bölüm" logosuyla verilenler. Mesela "Kim Milyoner Olmak İster"den derlemeler. Hanımefendi Nahçıvan'ın hangi ülkeye bağlı olduğunu bilmiyor. "Hemen dışarı çıkaracaksınız" diyemiyorum ama rezil olduğu kesin.

Soruluşu bile yanlış. "Bağlı" ne demek? "Parçası" demek bile yanlış. İşi en zor olan soru hazırlayıcılar değil de sorgucu Murat Yıldırım. Aradan seneler geçti hâlâ alışamadı. Hele yok mu "Sizi tanıdığıma memnun oldum" demesi insanı kahrediyor.

Bu tip bilgi yarışmalarında emeği geçenlerin çok dikkatli olması şart. ÜÇ'TE ÜÇ TARİH desek dahi bir yere kadar affedebiliriz. Çünkü geniş bilgi istiyor.

İlker Ayrık'ın sululuklarından değil. Şu "Yaparsın Aşkım"dan söz ediyorum. Çiftlerin genelde ajanslardan sipariş edildiği yarışma. Ne evliler, ne nişanlılar...

Tekrarın babası

"Islık Çalan Adam" belgeseli de kısa zaman diliminde tekrarlandı. Bunun Ara Güler Belgeseli olduğunu herkes öğrendi. Takılan isim, gerçekten iyi incelemenin sonucu. Toprağı bol olsun Ara Usta, hiç beceremediği ama vefatına kadar çalmaya uğraştığı bu ıslığı neden tekrarlardı? Belki de kör karanlıklarda İstanbul sokaklarında obje ararken, korkusunu engellemeye çalışırdı. Bu yüzden bu tıslamaya benzer sesleri çıkarırdı.

Son dönemin en beğendiğim televizyon yüzlerinden Yağız Şenkal'ın belgeseline verdiği isim "Islık Çalan Adam" cuk oturdu, diyebiliyorum. Enteresan bir taraf ise bunu yakalayan ilk ismin Orhan Tahsin (Üzmez) olması. Zaten bunların birlikte işe gitmesi başlı başına olaydı. Hele Uzak Doğu'ya. İnanın 32 bölümlü komedi dizi yapılır.

***

Rekortmenler

"O Ses Türkiye" ekrana sürülme rekoru peşinde. Hoş ne kadar giderse gitsin 80'ler'i geçmesi mümkün değil. İyi Beşiktaşlı Birol Güven ve ekibi bunu başarıyor.

Çocuklar Duymasın'ın üç nesil bir arada götürülmesi diğer denemelerinden. Tek yeni, hep eski...

Sevgili Birol bana kızacak ama Çocuklar Duymasın'ın son hâli beni hiç açmıyor. Sürdürmesinin sebebini de öğrendim; "Ücretlerdeki müthiş damping."

Bunca tekrar arasında birini tek geçerim. Bizimkiler en çok ahret göçü alan yapım. Yeri geldi Umur Bugay'a da sevgilerimizi yollayalım. Bu diziyi devamlılık ve kalite açısından MASH'e benzetirim. Hani şu Kore savaşlarında bizim askerlerin de bulunduğu uzun soluklu yapım. En çok merak ettiğim; bu Hollywood işi kesinlikle Türkiye'de de tutar, niye getirmezler?

***

Sizden gelenler

Fikri Akyüz, "Kavakçı ailesinin dört ferdi de Cumhurbaşkanının danışmanı" diyor.
...

Mehmet Kemal Aktoprak, 4b'li memurların durumunu ısrarla ortaya koyuyor. Toplam 300 bin kişi ve ailelerinin durumunun bir an önce düzeltilmesin istiyor.

...

A. İhsan, cam şişelerin tamamına depozito konulmasını istiyor. Bunların doğada kırılıp orman yangınlarına yol açtığını hatırlatıyor.

...

Ali Cenap Gümüşçüoğlu'nun her zamanki iyi dileklerine teşekkür ediyorum.

...

Ayfer Durak, TRT Haber mensuplarından. "Meslek hayatımda hep ilkeli ve doğru olmaya gayret ettim" diyenlerden. Bundan hiç şüphem yok. 20 yıldan fazladır kendisini takip ediyorum.

...

Cemal Gaygusuz, enflasyondan şikâyet edenlerden sadece biri. Onun dile getirdiklerinden küçük bir bölümü aktaracağım:

"Burhan Bey, harika bir başlık atmışsınız: "Yüzde 10'la geçiştirdiler". İki sene önce BİM'den 2,90'a aldığım bisküvi şu anda 5,25 lira oldu. Bu gidişle yakında huni alacağız."

...

GÜNÜN SÖZÜ

Zayıfların kini, dostlukları kadar tehlikeli değildir. Vauvenargues

Yazarın Diğer Yazıları