NASA güneş sisteminin benzerini buldu

NASA güneş sisteminin benzerini buldu
NASA ve Google'ın geliştirdiği yapay zeka aracılığıyla 8 gezegenden oluşan mini bir güneş sistemi daha bulundu.

NASA ile birlikte Kepler Uzay Aracı verilerini inceleyen Google, kayıp kabileler ve ormanların ardından güneş sistemimize neredeyse tıpatıp benzeyen 8 gezegenli bir sistem buldu. Keşif, NASA'nın Kepler Uzay Teleskobu'ndan dünyaya geri gönderilen sinyallerini yapay zeka algoritmasıyla analiz edilmesiyle gerçekleşti.

NASA, bulduğu bu gezegen sistemine Kepler-90 adını verdi ve söz konusu yıldız sisteminin merkezindeki yıldızın Güneş'ten daha sıcak ve büyük olduğu belirtildi. NASA uzmanları daha önce eşsiz olarak bilinen güneş sisteminin benzerinin bulunmasının çok önemli olduğunu vurguluyor.

Astronom Andrew Vanderburg yeni yıldız sistemini güneş sistemimizin mini bir versiyonu olarak niteledi. İç kısmında küçük dış kısmında ise büyük gezegenlerin olduğunu fakat her şeyin çok daha küçük bir alana sıkıştığını ifade etti. Vandenburg bulunan 8 gezegenden çok daha fazlasının olabileceğini da ekledi.

KEPLER-90İ GEZEGENİ

Dünya'ya tam 2200 ışık yılı uzaklıkta olan Kepler-90i gezegeni dünyadan 3 kat daha büyük fakat kayalık yapısıyla dikkat çekiyor. Yüzey ısısının 426 dereceyle çok sıcak olduğunu belirtilen gezegen kendi güneşi etrafındaki dönüşünü 14 günde tamamlıyor. 

Kepler Uzay Teleskobu sayesinde şu ana dek 2,500 dış gezegen bulunurken 1 bin adet de açığa kavuşmayan olası gezegenden bahsediliyor. 2009 yılında fırlatılan Kepler'in düzenli olarak 145 bin yıldızı takip ettiği biliniyor.