NASA korkutan tabloyu yayınladı: Türkiye için de durum kritik

NASA korkutan tabloyu yayınladı: Türkiye için de durum kritik
NASA, Temmuz ayında gerçekleşen aşırı sıcak hava dalgalarının harita üzerindeki görüntüsünü paylaştı. Sıcaklıklar özellikle Güneydoğu eyaletlerinde, Büyük Ovalarda ve Kuzeybatı Pasifik'te kavurucu seviyelere yükseldi. Paylaşılan haritada Türkiye'nin doğusunun da aşırı sıcak günler yaşadığı ortaya çıktı.

CHİP''ten aktarılan bilgilere göre; Kuzey Yarımkürede yaşayanlar, Temmuz 2022''de aşırı sıcak bir ay yaşadı. NASA Dünya Gözlemevi de, bu korkunç sıcak ayı tasvir etmek için uydu kullanarak bir harita oluşturdu. Kuzey Amerika, Avrupa, Afrika ve Asya''nın çoğunda hava sıcaklıklarının ne kadar kavurucu olduğunu gösteren gözlemler haritada açıkça gösterildi.

İlk harita (aşağıda), Teksas ve Kaliforniya''nın Central Valley''i gibi ülkenin bazı bölgelerinde sıcaklıkların 48°C''nin üzerine çıktığı 31 Temmuz''da ABD''deki günlük yüksek sıcaklıkları göstermektedir. Haritada görüleceği gibi, sıcaklıklar özellikle Güneydoğu eyaletlerinde, Büyük Ovalarda ve Kuzeybatı Pasifik''te kavurucu seviyelere ulaştı.

Sıcaklığı hisseden sadece ABD değil, Temmuz ayında önemli bir sıcak dalgasını İngiltere’de 40,3 dereceyle görmüş oldu. Fransa ise 45,9 derece ile rekor düzeydeki en sıcak gününü yaşadı. Ölümcül orman yangınları Fransa, Portekiz, İspanya ve Yunanistan''ı da kasıp kavurarak binlerce insanı evlerini boşaltmaya zorlamış oldu. Aşağıdaki animasyonda, sıcaklık dalgasının Dünya''ya etkisi görülüyor:

Yoğun ısı altyapıya da zarar veriyor. Klimaların tam güçte çalışmasıyla, Avrupa''nın elektrik şebekesi rekor kıran sıcaklık günlerinde aşırı zorlandı. İngiltere’de Londra''nın rekor miktarda fazladan elektrik harcadığı bildirildi ve bölge, bir elektrik kesintisinden kıl payı kurtuldu.

İlgili Haberler