NASA yayınladı! Dünyayı şaşkına çeviren görüntü

NASA yayınladı! Dünyayı şaşkına çeviren görüntü
NASA'nın dünya'ya yolladığı öyle görüntüler var ki gerçekten de dakikalarca ekrana kilitliyor. İşte o muhteşem görüntüler

NASA tarafından çekilen bu görüntüler Dünya’nın gizemli komşusu olan kızıl gezegenin çarpıcı fotoğraflarını gözler önüne seriyor.

Görüntüye dikkatle bakıldığında neredeyse mavi bir nokta olarak gözüken Curiosity, NASA'nın konuyla ilgili yaptığı açıklamaya göre fotoğrafın çekildiği sırada Gale krateri etrafında, Aolis Mons isimli dağın kenarında duruyor.

5ec22ee618c77316c4995bf1.jpg

Uzun yıllardır çekilmeye çalışılan bu karelerden yukarıda gördüğünüz kısmında Mars ekvatorunun yakınındaki Meridiani Planum bölgesinde yer alan turuncu ve mavi renkte basamaklı tortul kayaları görebilirsiniz.

Mars yüzeyindeki bir 'kum şeytanı'... 2006 yılından bu yana Mars çevresinde yörüngede olan Nasa'nın Mars Keşif Uydusu (MRO) tarafından çekilen bu görüntü gerçekten de çarpıcı... Ama asıl ilginç görüntü bir sonraki karede...

5ec22ee618c77316c4995bf3.jpg

Koronavirüsle birlikte uydudan gelen son görüntüler, İtalya'daki inanılmaz değişimi gözler önüne serdi. aylar önce çekilen bu görüntü, artık çok daha farklı bir halde...

5e6dfb930f25441740068fb1.jpg

Bu görüntü Şubat ayında çekildi; Ocak ayının ardından bu görüntülerde de çok büyük değişiklik yok; ancak kırmızı bölgenin ufak da olsa azaldığı dikkatlerden kaçmıyor.

Mart ayında salgının ülkeyi vurmasıyla birlikte ise kırmızı bölge iyiden iyiye azaldı. Benzer bir durum Çin'de de yaşandı. Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ülkenin uydu görüntüsü ise NASA'dan geldi.

5e6dfddc0f25441740068fbd.jpg

Virüs tehdidi nedeniyle fabrikaları kapatan Çin'de de haritadaki kırmızı renk kayboldu. Yani hava kirliliği iyiden iyiye düştü. Ancak NASA'nın dünyaya yolladığı tek görüntü bu değildi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), keşif aracı Curiosity'nin Kızıl Gezegen Mars'ta çektiği şimdiye kadarki en detaylı panoramik görüntüyü yayınladı. Ancak fotoğraftaki detay şaşkınlık yarattı.

5e60ed660f254415c85d4a36.jpg

NASA'dan yapılan açıklamada, panoramik görüntünün 24 Kasım-1 Aralık 2019'da Curiosity'nin çektiği 1000'in üzerinde fotoğrafın birleşiminden oluştuğu belirtildi. Kompozitin, Mars manzarasının 1,8 milyar piksellik görüntüsünü sağladığı kaydedildi.

Curiosity, 2012'de Mars'ın Gale Krateri'ne inmişti. Gezginci robot, keşif faaliyeti süresince Kızıl Gezegen'in geçmişte mikrobiyolojik canlı yaşamına ev sahipliği yapmış olabileceğine dair çok sayıda kanıt topladı.

Ancak uzun süredir Mars üzerinde araştırmalar yürüten NASA'nın Kızıl Gezegen'deki göz bebeği Curiosity'den gelen son görüntüler NASA'yı kara kara düşündürüyor.

NASA açıklamasına göre kırmızı gezegende beklenenden iyi iş çıkaran aracın daha önce tespit edilen; ancak gittikçe büyüyen altı alüminyum tekerleğinden birinde iki ayrı yerde kırıklar ve boşluklar var.

Mars'ın engebeli arazilerinde yıllardır fotoğraf çeken ve bu görüntüleri Dünya'ya gönderen Curosity karşılaştığı zor koşullar dolayısıyla tekerleklerindeki delikler gittikçe büyüyor.

Zigzag biçimli dış kaplamada yaşanan bu parçalanma şimdilik kontrol altında olsa da ilerde nasıl bir seyir izleyeceği bilinemiyor.

NASA açıklamasına göre Curiosity’nin hala uzun süre dayanma kapasitesi var ve toplam 15 km’den fazla yürüyüş gerçekleştirmiş olsa da 10 km daha gidebileceği düşünülüyor.

Bu görüntü de yine Mars'tan gelen ve kimsenin yorum yapamadığı görüntülerden sadece biri...

5774ce14c03c0e4d88ac680d-001.jpg

NASA'nın kaydettiği bir diğer görüntüde ise net bir şekilde görülen cisim, büyük bir heyecana yol açtı.