Nass demedi dolar düştü!

Nass demedi dolar düştü!

R. T. Erdoğan''ın önceki akşam bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığı konuşmayı baştan sona dinledim.

Bu konuşma eminim Reis Bey''in en çok takip edilen konuşması olmuştur.

Halk bunaldı, tükendi. Ne yapacağını bilemez hâle geldi. Bir ışık bekliyor. Devleti de "bir kişi" yönetiyor. Ağzından çıkacak söze bakılıyor.

R. T. Erdoğan''ın konuşmasını pürdikkat dinlerken, gözüm ekranın alt sağ köşesindeydi. Döviz kurları bir iniyor bir çıkıyordu. Başta dolar 18.2, Euro 20.49''du...

Adım adım "Şeriat"a gitmek isteyen "dini bütün" Reis Bey, "Nas var nas!" diyecek, faizden bahsedecek mi, diye bekledim. Demeyeceğini bile bile bekledim. Çünkü, daha "nass"ın "n"si telaffuz ederken dolar fırlayıveriyordu. Artık Saray promptercıları, metne "nass"ı koymayacaklardı. Nitekim koymadılar. Konuşma metninde dolaydan meseleye girdi. Batı''dan, Çin''den düşük faiz örnekleri verdi. Sanki şartlarımız bir, sistemimiz bir, gelirimiz bir, biz de onlar gibi olacağız...

Bir şey daha bekledim... Reis Beyimiz TÜSİAD için ne diyecekti? Sona doğru açtı ağzını yumdu gözünü. Eskilere gitti, 1979''da, TÜSİAD gazetelere ilan vererek Ecevit Hükûmeti''ni düşürmüştü. Onu hatırlattı.

Bir ayrıntı var: TÜSİAD''ın Nisan 1979''da çıkan "Gerçekçi Çıkış Yolu" başlıklı ilânlarını Prof. Dr. Emre Gönensay, Prof. Dr. Memduh Yaşa ve Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş birlikte kaleme almışlardı. Meğer böyle bir ilân yayınlayacaklarını Ecevit''e söylemişler ama hiç kulak asmamış. Nevzat Yalçıntaş ismine de dikkatinizi çekerim. Ak Parti''nun kurucularından.

TÜSİAD''da arada "sıra dışı" isimler olabiliyor. Aydın Boydak''ın TÜSİAD''ın bir kongresine başkanlık ettiğini, Halis Komili''nin TÜSİAD''ın başında olduğu sırada, Prof. Dr. Bülent Töner''e hazırlattırılan, PKK''yı öne çıkaran rapor için ödenen parayı ibra ettirmediğini yazmıştım. "Bu raporu ibra ettirmiyorum." deyip dosyayı bir kenara koyarken salondakilerin hayretle nasıl bakakaldıklarının bir şahidi de benim.

TÜSİAD ne demişti de R. T. Erdoğan bu kadar öfkelenmişti?

TÜSİAD, "Son dönemde yaşadığımız istikrarsızlıklar sonucunda, denenmekte olan ekonomi programıyla amaçlanan sonuçlara erişilemeyeceği netleşmiştir. Genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına hızla dönülmeli." açıklamasında bulunmuş, hemen ardından Reis Bey, "Kalkıp da hükümete saldırmanın değişik yollarını aramayın. Bizimle mücadele edemezsiniz. Sizin cinsinizi cibilliyetinizi biliyoruz. Sizin derdiniz başka. Siz acaba bu hükûmeti nasıl çökertiriz de sömüreceğimiz bir hükûmeti nasıl iş başına getiririz diye düşünüyorsunuz." demişti.

Ancak, bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığı konuşmada, TÜSİAD''ın "Genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına hızla dönülmeli" sözüne yaklaştığını gördük.

R. T. Erdoğan, TÜSİAD''a bu derece kızmasının asıl sebebi, Kemal Kılıçdaroğlu''nun, "Ne duruyorsunuz! Konuşsanıza!" demeye gelen telefonundan sonra açıklama yapmasıydı. "Sömüreceğimiz bir hükûmeti nasıl iş başına getiririz, diye düşünüyorsunuz." sözünün adresi CHP''dir.

TÜSİAD, "Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği"nin kısaltılmışı. "İş insanları" demek şimdi moda. Önce "iş adamları" idi. Ancak kısaltmada, bize "-it" derler diye "A"yı, "İ" yapmadılar. Daha önce belirttiğim gibi, "TÜSİİD" yapsalardı, Reis Bey, "-İT"i vurgulaya vurgulaya söylerdi.

Neyse... Bakalım bundan sonra "nass" ne olacak?

Yazarın Diğer Yazıları