NATO'dan Rusya'ya Ukrayna çağrısı

NATO'dan Rusya'ya Ukrayna çağrısı
NATO, Rusya’nın Karadeniz’in bazı bölümlerine ve Kerç Boğazı’na erişimi kısıtlaması ile ilgili endişe duyduğunu dile getirdi. Konu ile ilgili NATO’dan yapılan açıklamada, “Bu gayrimeşru ve Rusya’nın istikrarsızlaştırıcı tutumunun örneğini teşkil edecek bir hamle olacaktır. Rusya’ya Azak Denizi’ndeki Ukrayna limanlarına serbest erişimi sağlaması ve serbest seyrüsefere izin vermesi çağrısında bulunuyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Rusya’nın Karadeniz’in bir bölümüne ve Kerç boğazına deniz erişimini kısıtlaması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Rusya’nın erişim kısıtlama planları ile ilgili endişe duyduklarını belirten Lungescu, böyle bir hamlenin gayrimeşru olacağını, Rusya’nın istikrarsızlaştırıcı tutumunun daha geniş bir örneğini teşkil edeceğini belirtti. Ayrıca Lungescu, Rusya’ya gerginliği acilen düşürme, provokasyonu durdurma ve uluslararası taahhütlerine uyma çağrısında bulundu. Lungescu, NATO müttefiklerinin, Kırım’ın Rusya tarafından yasa dışı ilhakını tanımadığını ve tanımayacağını yineledi.

“KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA RUS ASKERİ VARLIĞI ARTTI”

Lungescu, Rusya’nın Kırım’ın işgalinden sonra bölgedeki askeri varlığını artırdığını vurgulayarak, “Rusya’ya, Azak Denizi’ndeki Ukrayna limanlarına serbest erişimi sağlaması ve serbest seyrüsefere izin vermesi çağrısında bulunuyoruz. Rusya, Kırım’ı yasa dışı ilhakından bu yana yarımada içinde ve çevresinde askeri varlığını ciddi ölçüde artırmıştır. Rusya’nın Kırım’da, Karadeniz’de ve Azak Denizi’nde devam eden askeri mevcudiyetini artırma çalışmaları Ukrayna’nın bağımsızlığına daha büyük tehdit oluşturmakta ve bölgenin istikrarını baltalamaktadır.” ifadelerini kullandı.