NATO'nun karnesi...

Erdoğan'ın, Trump'la Washington buluşmasının sonunda "Devamı Londra zirvesinde" notu düşmüştüm. Tahmin ettiğim gibi oldu. Hatta daha fazlası ortaya çıktı. NATO'daki çatlak da epey büyüdü. Gördüğüm kadarıyla en büyük sorunun Trump'la Macron arasında olduğunu fark etmeyen kalmadı.

Fransız Cumhurbaşkanı, işi ABD Başkanı'na meydan okumaya kadar götürdü. Peki neden? Macron'un ülkesini getirdiği nokta hiç de iç açıcı değil. Uluslararası değerlendirme kuruluşlarına göre Paris, ipleri elinden kaçırdı.

Sokağın durumu

Artık her yerde Sarı Gömlekliler'in hâkimiyeti var. Ekonomi bu yüzden geriliyor. Son anketlere göre Fransa artık geriye gidişte. Dünya sıralamasında üçüncü sıradan beşinciliğe indi.

Nereye yönelse elinde kalan Macron, Londra'da son kozlarını sergiledi. Trump'a meydan okumaya kalktı, havasını aldı.

Gidişat, seçimlerden ağır yenilgiyle çıkacağının sinyallerini veriyor. Gidişi olur, dönüşü olmaz. NATO'daki durumu da çöküşün işaretlerinden.

Almanya

Angela Merkel'in çabaları artık Avrupa Birliği'ni kurtarmak üzerine. 2022'de "aktif siyaseti noktalayacağını" açıklayan Şansölye'nin, kankası Fransa'nın güç kaybından hayli etkilendiği meydanda.

Bugünlere kadar sırt sırta vererek gelebilen iki ülkeden birinin kopuşu Avrupa'da yeni fırtınalar estirecek. Bu felaket iki yönlü olacak. Hem NATO'dan hem AB'den. Trump da bal gibi durumun farkında.

İngiltere

Son anketlerin ortaya çıkardığı ise İngiltere için bir iyi, bir kötü olasılığı gündeme taşıyor.

Çankırı kökenli Boris Johnson'ın partisi seçimin birinciliğini yakalayacak. AB'den kopuşu ise fazla uzun sürmez. Bu da Brexit'çilerin zaferidir.

Sonrasında ayrılık rüzgârları eser. İskoçya ve İrlanda, Birleşik Krallık'tan ayrılabilirler. AB ve NATO'daki politikanın da düzelme şansı hiç yok.

Amerika

Adama çatlak dedik. Yetmedi deliyi yakıştırdık. O ise ülkesinin "dünya liderliği"ni iyice perçinledi. Amerika'yı öyle bir hale getirdi ki, neredeyse el falan öptürecek.

Trump, artık bulunduğu ittifakların liderleriyle de oyun oynuyor. Örneğin NATO'ya katkı için "millî hasılaların" baz alınmasını kesinleştirmek üzere.

Geçmişin intikamı

Amerika'nın kuruluş yıllarında Virginia'da veya başka yerlerde biz yöneteceğiz savaşı yapanlardan da intikam alıyor. Trump, kafasında huni ile karikatürlerinin çizilmesinden de şikâyetçi değil. Dedik ya, herkesi ezmeye başladı.

Ve Türkiye

Londra'daki zirveden kayıpsız çıkan tek ülke Türkiye. Bana soracak olursanız en azından kaybımız yok.

NATO için yapılan dörtlü buluşmadaki en başarılı bürokratımızı atlamayalım. Prof. Dr. Fahrettin Altun'un kotardıkları meydana çıktı.

Cumhurbaşkanlığı Medya Grup Başkanı'nın yaratıcılığını herkes kabul etmeli. Türkiye tarihinde ilk defa bunca dili okuyup yazabilen bir bürokrata sahip. Hepsinden önemlisi bunları iyi değerlendiriyor.

Sonrası

Öte yandan Erdoğan'ın özel temaslarının getirisini, zamanla anlayacağız. Burada MİT Başkanı'na da bir uyarıda bulunmak istiyorum. O ak düşmüş sakallar, Hakan Fidan'a hiç yakışmadı. Suudi meslektaşını hatırlatıyor. Ben uyarayım da, karar kendisinin. En iyi görüntüyü veren İbrahim Kalın.

FETÖ yetti

CNNTURK'te FETÖ'yle mücadele ön plandaydı. Eski CHP milletvekili Av. Ali Kemal Kumkumoğlu fırtınası izledik. Metin Özkan'ı fena hırpaladı.

Eski askerî savcı Dr. Ahmet Zeki Üçok, Almanya'nın FETÖ kaçkınlarına sahip çıkışıyla ilgili epey detay verdi.

Baba acısı

NTV, güncel olanı izledi. Londra'yla bağlantılı davrandılar. Tüm konuşmacılar mantık dokusu sağlam tezleri işledi.

Bu arada Okan Müderrisoğlu'nun babasının vefat ettiği haberine üzüldüm. Okan kardeşime başsağlığı, merhuma rahmet diliyorum.

Futbol bayramı

Havalar iyice soğudu. Genelde sokağa çıkmaya imkân tanımıyor. Bu durumdan en çok hoşnut olanların başında ayaktopu izlemeyi sevenler geliyor. Öğlenden itibaren a Spor'u açıp ona kilitleniyorlar. Bu iş gece yarısına kadar devam ediyor. Ne diyelim yaşasın Türkiye Kupası maçları.

GÜNÜN SÖZÜ:

Bütün duvarlar iki anlamlı ve iki yüzlüdür. Neyin içeride, neyin dışarıda olduğu, duvarın hangi yanından baktığınıza bağlıdır. Ursula K. Le Guin

 

Yazarın Diğer Yazıları