Ne demiştim "Lucescu gider, Güneş gelir"

"Hani bir nezaket ziyareti diye üstünde fazla durulmayan Yıldırım Demirören-Şenol Güneş görüşmesinin detaylarını bilmek ister misiniz? Özlü sözdeki gibi, 'Söyleme sırrını dostuna, dostunun da dostu vardır söyler dostuna!' diyerek başlayalım.

Hiçbir transfer isteği yerine getirilmeyen, hatta bir yıldır para bile ödenmeyen Beşiktaş Teknik Direktörü Güneş küskün. Ayrılma kararı aldı. Düşüncesini en güvendiği kişilerle paylaştı. Bunlardan biri durumu Demirören'e iletti. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı da kendi açısından arayış içerisindeydi. Mircea Lucescu ile bir yere gidilemeyeceğine kanaat getirmişti. Şenol Güneş adı zaten listesindeydi. Türk futbol tarihinde ilk defa 'Dünya Üçüncülüğü' onunla kazanılmıştı. FIFA'nın Konfederasyon Kupası'nda elde edilen üçüncülük de onun eseriydi.

Paranın değeri

Güneş büyük avantajlara sahip. Mesela tok gözlü. Ne avro ne dolar şartı öne sürer. Tam 'yerli millî' tanımına uygundur.

Türk futbolcusunu iyi tanır. Kimi hangi mevkide oynatacağını ondan iyi bilen yoktur.

Hiçbir isteğini kabul ettiremediği 'satmayın' dediklerini elden çıkaran başkan Fikret Orman'la huzuru kalmayan Güneş sonunda TFF Başkanı'na ulaştı. Bir yerde, müspet tavrı görünce rahatladı ve beklemeye başladı.

Doğrucu, sözünün eri, karakterli çalıştırıcılardan olan Şenol Güneş'in en önemli vasfı sabrıdır."

Haklı çıktım

Özetleyerek tekrarladığım bu yazıyı 29 Aralık 2018 günü kaleme almıştım. Başlığını da "Mayıs'ta Lucescu gider, Güneş gelir" diye atmıştım. İftiharla söylüyorum böylesine iddialı tespit geçmişimin kazandırdığı istihbarat kaynaklarının eseridir.

Pek çok spor yorumcusu geçinen, benim yazımı çaldılar. Buna "yürütmek" demek de doğru olacak. İddialı öngörüm cumartesi günü tescillendi.

İki takım olmaz

Kimi isimlerin ortaya attığı "Şenol Güneş iki takımı da sezon sonuna kadar çalıştırmalı" formülü yanlıştır. Hocanın hem Beşiktaş'a hem Millî Takıma yararı olmaz. Mutlaka bir tarafa kanalize olmalı. Marttaki Arnavutluk ve Moldova maçları riske edilmiş olur. Tabii Beşiktaş da aynı durumda.

Bu saatten sonra Fikret Orman için "Bu ayrılığı çoktan hak etti" diyebilirim. "Biz ona üç yıllık mukavele teklif ettik reddetti" demesi başkanı temize çıkarmayacaktır.

Güneş'in yerine getirmeye uğraştığı Slaven Biliç'i kimse unutmadı. Bu öncü depremdi. Yani büyük sarsıntı koltuğu kaybetmesi olacaktır. Onu da sezon sonunda hep beraber görürüz...

Bir haklılık daha

Bu arada Beşiktaş'ın Bursa'yla yaptığı maçta Burak Yılmaz'a iyi bakılmalı. Tribünlerin alınmasın diye kıyamet kopardığı Burak için ısrarcı olan, sadece Şenol Güneş'ti. Bu konuda boynuna yağlı urgan takılmasına bile izin verdi. Kefil olduğu futbolcunun attığı goller ortada. Hocasına yaptığı "bunlar senin için" işaretleri bazılarına kapak olmalı. Bir hafa önce Japon Kagawa'nın yaptığını bu kez Burak tekrarladı.

Futboldan biraz anlayanlar, bu maçtan sonra hiçbir teknik direktörün iki farklı oluşumda yer alamayacağı gerçeğine mutlaka inanmışlardır.

***

Bucaklar kahramandır

Ülkenin yoğun saldırıya uğradığı dönemi yaşayanlardanım. Güney Doğu'nun koparılmaya çalışıldığı yıllarda, kahramanca direnen aşiretlerin başında Bucaklar vardı. Bir demeç ve CHP'den aday olunması bir kaşık suda fırtına olmaya devam ediyor.

Bucaklar PKK'yla mücadelelerinde hep aynı kıyafetleri giydiler. Kollarında ay-yıldız taşıdılar. Sonrasında en büyük saldırıyı da sözde aydınlar yaptı.

Sedat Bucak, faşist ilan edildi. Bana göre ise bir yiğittir. Bunun tanıklarından biri gazeteci kardeşim Ali Öncü'dür. O mücadelede kaleme aldığı seri röportajla TGC'nin "Birincilik ödülü"nü aldı.

Burada birkaç kahramandan daha söz etmek istiyorum. Olağanüstü Hâl Valisi Ünal Erkan ile İçişleri Bakanı Mehmet Ağar. Her türlü baskıya göğüs gererek Bucaklara destek verdiler.

Haksızlık yapmayayım. Jandarma Asayiş Kolordusu Komutanı Necati Özgen Paşa ile Gümrük Muhafaza Başmüdürü Ali Balkan Metel. Metel, Habur'u o şartlarda bölücüye geçit vermez hâle getirdi. Ne acıdır ki, devletin teminde zorluk çektiği kurşun geçirmez yelekleri, askerlerimize o temin etmişti.

Biz ne yaptık

Bütün bu aslanlara ödül olarak ne verdik? Ya yargıladık ya da cezaevlerine tıktık. Bunlara her zaman saygı duydum. Hangisini öne çıkarırsın, diye sorulsa Korkut Eken derim. Hepsine sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

...

TEŞEKKÜR

Venezuela'nın başkenti Karakas'a Atatürk heykeli diktiren Sonnur Yalnızoğlu'nun çiçeğine teşekkür ediyorum. Bir dönem İstanbul-Kıraç'ın belediye başkanlığını başarıyla yürüten Yalnızoğlu vefa duygusunu kaybetmeyenlerden.

...

SALLUSTİUS DİYOR Kİ...

Fikir birliği küçük toplumları bile büyütür. Fikir ayrılığı ise büyüklerini bile çökertir.

Yazarın Diğer Yazıları