Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Ne Katar'mış be...

Ne Katar'mış be...

Tank Palet Fabrikamızın ortağı Katar''ın ülkemizin zenginliklerine talip olduğu biliniyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katarlıların arası iyi. Dev bir uçak bile hediye (!) ettiler. 1971 yılında bağımsızlığını ilan eden Katar 11.571 km2 büyüklüğünde. 2 milyon 800 bin nüfusu var. Ancak bu rakamın yarıdan fazlası göçmen ve işçi... Lafa gelince kişi başına düşen millî gelir 90 bin Euro... Göçmenin işçinin ve kadının adı yok. Katar''ın kendi ordusu olmasına rağmen emir ve ailesinin sarayını Türk ordusu koruyor ve Katar ordusunu da eğitiyor. Uluslararası hukukun bulunmadığı Katar''dan gelen feryada kayıtsız kalamadım. 5 yıl önce Katar ordusunun yemeklerini yapmak için bu ülkeye giden Türk aşçılarına 3600 ile 2400 dolar maaş için kontrat imzalanmış. Aradan 2 yıl geçtikten sonra gerekçesiz, hukuksuz kontrat tek taraflı iptal edilerek 1200 ile 1500 dolar maaş ile çalışmaya zorlanmışlar. 40 kadar aşçı, aileleri ve borçlarını ödeyebilmek için bankadan kredi çekmek zorunda kalmışlar. Katar''da bankaya borcu olan yurt dışına çıkamıyor. Bazıları yokluk yüzünden düşük maaşı kabullenmiş. Bir kısmı kabul etmemiş. Hatta 15 kişi Katar hapishanelerinde yatıyor. Diğerlerinin feryadını başkent Doha''daki büyükelçilik duymuyor. Pakistanlı işçiler için de aynı muamele yapılınca, Pakistan dışişleri devreye girerek borçları ödeyip, vatandaşlarını ülkelerine götürmüşler. Katar''da görevden alınan Büyükelçi Fikret Özer defalarca söz vermiş ancak yerine getirmemiş. Gelelim yeni Büyükelçiye... AKP''nin Maarif Vakfı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Sorumlusu Mehmet Mustafa Göksu da göreve başlayınca sorunun çözüleceğini ifade etmesine rağmen şimdi elçilik telefonlarına bile bakmıyor. Katar''daki Büyükelçinin AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Grup Başkanı ve Esenler Belediye Başkanının kardeşi olduğunu da hatırlatalım. Katar''da mahsur kalan Adnan Kahveci, Şahin Gülmez, Hasan Hüseyin Durgun, Şendal Kılıç, Mehmet Veznedar, Fikret Gül, Murat Yavrum, Serdar Gezmen, Mehmet Koşucu, Halit Gültekin ve Mehmet Veysi''nin yakınları bana ulaştı. Kendi aralarındaki ve Büyükelçilik personeli ile yapılan WhatsApp yazışma mesajlarını ilettiler. Seslerinin duyurulması ve bir an önce Türkiye''ye dönmek istediklerini ifade ediyorlar.

Lafa gelince "İtibar"... İcraatta Katar''da mahsur kalan 40 vatandaşın derdine deva olmama... Umarız mahsur vatandaşların sesine kulak verilir de yurda dönerler.

Ne Katar''mış be!..

KKTC''DE TUTUKLAMA KARARI...

Aylar önce bu sütundan KKTC''deki gelişmelere ışık tutarken bir isme dikkat çekmiştim. 20 yıl önce çorbacı dükkanı sahibi iken ani bir yükseliş ile restoran zincirleri, otel ve kumarhane sahibi Halli Falyalı''yı daha sonra Sedat Peker de ünlü video ve mesajlarında ifşa etti. Türkiye ve dünyadaki mafya ilişkileri iddialarını gündeme taşıdı. İnterpol tarafından kırmızı bülten ile aranan Falyalı''nın serveti ve araba koleksiyonu haber bültenlerine konu oldu. İmarı, ruhsatı olmayan iş yerlerinin yanında son olarak Girne''de TSK''ya ait arazilere izinsiz tesis yapmakla suçlanıyordu. İşin ilginç yanı Falyalı''nın hukuksuz işgallerine polisin ve askerin göz yumduğu iddiaları da vardı. Herkese meydan okuyordu. Yasa dışı sanal kumar oynatmadan yargılanan Falyalı, bu alanda kendisinden izinsiz sanal kumar oynattığını tespit ettiği bir kişiyi zorla alıkoyup, işkence yaptığı belirtildi. Şikayet üzerine Girne Kaza Mahkemesi Falyalı ve adamları hakkında tutuklama kararı çıkardı. Ancak polis Falyalı''yı bulamıyor. Bakalım KKTC Polisi girift ilişkileri bulunan Falyalı''yı bulup, hapse tıkabilecek mi?..

Yazarın Diğer Yazıları