Ne olacağı merak konusuydu: O paralar bu hafta iade edilecek

Ne olacağı merak konusuydu: O paralar bu hafta iade edilecek
Sözcü yazarı Saygı Öztürk, bugünkü yazısında Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin bloke edilen bağış hesaplarındaki paraların bağışta bulunanlara iade edileceğini duyurdu.

Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin, korona virüs salgını dolayısıyla zor durumda olan vatandaşlara aktarmak üzere kabul ettiği bağışların toplandığı hesaplar bloke edilmişti. Vatandaşların ısrarlı talepleri sonuç verdi ve İçişleri Bakanlığı bu hesaplarda toplanan paraların akıbetini belirledi. Buna göre, paralar bu hafta itibarıyla bağışta bulunan vatandaşlara iade edilecek.

Haberi duyuran Saygı Öztürk, iade işlemiyle ilgili önemli bir endişeyi de paylaştı. Öztürk, vatandaşı şimdi de “İçişleri Bakanlığı, kimler yardım etmiş diye merak edip, bankadan isim listesi ister ve bu iş bir fişlemeye dönüşür mü” kaygısının sardığını ifade etti.

Saygı Öztürk’ün yazısının konuyla ilgili kısımları:

“İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun genelgesi uyarınca, Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri'nin açtığı bağış kampanyası parasına bloke konulmuştu. Ama o genelgede Bakan, Belediyeler Kanunu'ndan değil, Yardım Toplama Kanunu'ndan söz ediyor. Belediyeler Yardım Toplama Kanunu'na göre yardım değil; Belediyeler Kanunu'na göre bağış kabul ediyor. Açıkçası, İçişleri Bakanı da, bunun böyle olduğunu biliyor. Ama, amaç belediyelerin bağış toplamasını engellemek.

Ankara Büyükşehir Belediye'nin yıllardır kullandığı banka hesabı halka duyuruldu. Yani yeni bir hesap numarası değil. Vatandaş iki günde 3 milyon 600 bin lira bağışta bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne de 2 milyon 900 bin lira bağış geldi. Bağışların yerinde ve amacında kullanılacağına güvenildiği için destek giderek büyüyecekti. İşte, bu aşamada Süleyman Soylu'nun  genelgesiyle yapılan bağışlara bloke koyduruldu.

MAHKEME KARARI OLMADAN

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın resmi banka hesabına vatandaşların yaptığı yasal bağışa karşın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yasal dayanağı olmadan toplanan bağışa bloke koydurdu. Peki bu konuda mahkeme kararı var mı? Yok.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, Anayasa ve yasalara aykırı genelge yayımladığı gerekçesiyle Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından, yürütmenin durdurulması ve genelgenin iptali için dava açıldı. Ama davaların görülemediği bir dönemdeyiz. Bunun için ne kadar beklenir bilinmez. Bu arada, belediyenin hesabının bulunduğu Vakıfbank hakkında da, Bankacılık Kanunu'na aykırı olarak, yargı kararı olmaksızın kanunsuz olduğu öne sürülen emri yerine getirdiği gerekçesiyle  suç duyurusunda bulunuldu.

İADE DE, FİŞLEME OLUR MU?

İçişleri Bakanlığı'nın bloke koydurduğu para, bankada bekliyor. Cezalandırılan belediyeler değil, şu günlerde destek bekleyen fakir-fukara yurttaşlarımız, işini kaybettiği için evine ekmek götüremeyen vatandaşlarımız oluyor. Bakanlık, hesaba bloke koydurmakla yapmak istediğini yaptı. Belediyeler, “Bize yapılan bağışlara haksız bir biçimde bloke koyduruyorsunuz. Bağış yapan vatandaşları da cezalandırıyorsunuz. Hiç değilse, vatandaşın yatırdığı parayı kendilerine iade edin” diyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, bağış yapanlara paralarının iadesi için  nihayet adım atıyor. Bu hafta içinde o paralar, yatıranların hesaplarına gönderilecek. İçişleri Bakanlığı'nın kimlerin belediyelere bağış yaptığını merak edip de inşallah bankadan isim listesi istemez. Açıkçası insanların bu konuda “Fişlenme” kaygısı var. Böyle bir kaygı taşımakta da haksız değiller.”