Necdet Özel'de tepkiler artarak devam ediyor!

Necdet Özel'de tepkiler artarak devam ediyor!
Balyoz sanıkları olmak üzere emekli askerler Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Necdet Özel'in 15 Temmuz açıklamalarına tepki gösterdi.

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Necdet Özel'in Hürriyet'e yaptığı özeleştiri içeren açıklamalarını, başta Balyoz sanıkları olmak üzere emekli askerler sert sözlerle eleştirdi.

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök ise "Güzel şeyler söylemiş" dedi.

Özel'in açıklamalarına gelen tepkiler özetle şöyle:

Güzel olmuş

Emekli Orgeneral Hilmi Özkök: (2002-2006 yılları arasında Genelkurmay Başkanı) Güzel bir röportaj olmuş. Necdet Paşa da güzel şeyler söylemiş. Hepsini okudum ama bir yorum ve değerlendirme yapmak istemem.

Orduya siyaseti soktu

Emekli Orgeneral Çetin Doğan: (Balyoz Davası'nın 1 numaralı sanığı olarak 20 yıl hapis cezası aldı. Yeniden yargılamada beraat etti) Özel, 'Siyasi iradenin onayı olmadan hiçbir listeyi - konuyu YAŞ gündemine almadım' diyor. Bu nasıl bir anlayış? YAŞ kanunu vardır. Albay, tuğgeneral, tümgeneral, bunlar profesyonel askerler. Siyasilerin profesyonel askeri belirlemede ne işi var? Söyledikleriyle ordunun içine siyaseti soktuğunu itiraf ediyor.

Doğruyu söylemiyor

Emekli Albay Ahmet Zeki Üçok (Eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Başsavcısı) (Özel'in TSK'daki cemaatçi yapılanmayla ilgili 'Haklarında bir ihbar veya iddia olmamış' sözlerine dikkat çekerek): Çok ayıp oluyor. Benim 20'ye yakın askeri savcılığa, MİT'e, Genelkurmay Karargahı'na yaptığım başvurular var. Tek tek başvuru tarihlerini açıklarım. Üç tanesini söyleyeyim örneğin; 21 Nisan 2014, 30 Nisan 2014, 16 Temmuz 2014. Hiç olmazsa insanlara 'Koskoca Genelkurmay Başkanı yalan söylüyor' dedirtmesin.

Baskı ve korku nedeniyle karar veremediler

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz (Balyoz Davası mağdurlarından, eski Harp Akademileri Kurmay Başkanı): Balyoz ve Ergenekon davalarıyla TSK'daki komuta kademesi üzerinde bir 'korku imparatorluğu' yaratıldığını belirterek, "Silahlı Kuvvetlerin komuta heyeti, siyasi ve hukuki baskı nedeniyle kendi özgün fikirlerini savunamamıştır. Bir kısmı bu korku nedeniyle nasıl karar vermesi gerektiğini düşünememiştir bile. Oysa komuta heyeti, askeri anlamda hiçbir baskıya maruz kalmadan kendi inisiyatifini kullanabilmelidir" dedi.

En sert tepki Ali Türkşen'den geldi

Balyoz davasında 16 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen'den geldi. Albay Türkşen Sözcü gazetesinden Hande Zeyrek'e yaptığı açıklamada, "Necdet Bey'in paçaları tutuştu; çünkü aklı başında bir savcı onu da çağıracak" dedi. Türkşen, "Vicdanla, yürek yanmakla olmaz. Yüreği yanacak adamın önce yüreği olacak. Çok öfkeliyim. Özel'in birinci adım olarak devlet üstün hizmet madalyasının geri alınması lazım" diye konuştu.

Kurmay Albay Ali Türkşen'in o sözleri:

Necdet Bey'in paçaları tutuştu. Çünkü aklı başında bir savcı soracak ona: "Sana ne dediler de sen bu kadar olaya gözünü karattın?" diyecek. FETÖ'cü olduğu söylenen kişilere neden işlem yapmadın? Siz o makamı işgal ediyorsanız ve bir paralel yapı sıkıntısı varsa ortaya çıkarmaya çalışacaksınız. Paralelcinin kendisine gidip "Paralelci misin?" diye sorulur mu? Bu adam gidip paralelci denilen kişilere bu soruyu sormuş. Aklı başında biri bunu yapar mı?

Birlikte hapis yattığımız karacılar "Şu orgeneral, şu korgeneral FETÖ'cü" diye söylüyorlardı. Biz de çıkıp "Bunları açıklayın" dediğimizde 'Biz söyleyemeyiz, delil yok' diyorlardı. Ben 19 Haziran 2014'te cezaevinden çıktım. 2-3 gün sonra 'Fethullah'ın amiraline selam vermem" dedim. Necdet Bey bana dava açtı. Orduevine 3 sene giriş yasağı koydu. Çünkü her yerde FETÖ'cü yapılanmayı reddediyordum. Şimdi af dilemesi tamamen paçalarının tutuştuğunun bir işaretidir. Bugün bir savcıdan bekliyorum "Gel Necdet Bey' diyerek kendisin ifadeye çağırmasını. Vicdanla, yürek yanmakla olmaz. Yüreği yanacak adamın önce yüreği olacak. Çok öfkeliyim. Özel'in birinci adım olarak devlet üstün hizmet madalyasının geri alınması lazım. Bu şekliyle o madalya FETÖ'ye hizmet ettiği için kendisinde kalabilir. İkinci adım Necdet Özel'in hukuki anlamda sorumluluğunun ortaya çıkarılması gerek. Vicdan muhasebesiyle olmaz bu işler. Yüreği yanmak ve özür dilemek yetmez.